0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 21.

ZUCCHERINO F1 –Biztos siker a jó ízű cseresznyeparadicsom

A jó ízű paradicsom könnyebben értékesíthetőSzámos fűszer-, gyógy- és zöldségnövény létezik, amelyek nemcsak friss zöldségként, salátaként, konyhai alapanyagként fontosak, de táplálkozás-élettani, egészség-megőrzési szerepük is bizonyított. Ezeket funkcionális élelmiszernek nevezzük. Újabban egyre felkapottabb ez a kifejezés, egyúttal mind magasabb áron értékesíthetők a piacon ezek a termékek. A paradicsomfajták között is több olyan van, amelyet kedvező tulajdonságai a funkcionális élelmiszerek közé emelnek. A Budapesti Corvinus Egyetem Zöldség- és Gombatermesztési Tanszénén végzett vizsgálatok szerint az ilyen, átlagon felüli beltartalmú paradicsomfajták egyik legjobbja az olasz nemesítésű Zuccherino F1.

Többször lehet olvasni a női magazinokban és hallani a rádióban, hogy a paradicsomnak milyen jótékony hatása van az egészségmegőrzés területén. A nyers, érett gyümölcs vér- és vesetisztító, gyulladáscsökkentő, keringést serkentő, érelmeszesedést gátló. Koleszterinszint-csökkentő és vörös festékanyaga révén antioxidáns, véd az UV-sugaraktól. Gátolja a daganatos sejtek képződését. Megelőzi a májbetegségeket, és a változó kor idején csökkenti a hormonális változásokkal járó panaszokat. A paradicsom leve több mint ezer hasznos összetevőt tartalmaz, közülük kiemelkedő a C- és az A-vitamin, valamint a likopin. De, aki figyelmesen követi a híreket, annak az is feltűnhetett, hogy már a kozmetikában, illetve a gyógyászatban is használják a paradicsomot gyulladásos, égett felülettek kezelésére.

Kérdés, hogy minden paradicsom egyformán hatásos-e vagy vannak kivételek? Érdemes-e már fajta választáskor figyelni azokra a fajtákra, melyek különleges ízhatásuk mellet egészség megőrző tulajdonságokkal is rendelkeznek?

Különleges paradicsom kategóriába soroljuk azokat a széles körben terjedő fajtaköröket, melyeknek fogyasztása szűkebb rétegben ugyan, de világszerte rohamosan növekszik.

Ebbe a fajtakörbe tartoznak a koktélparadicsom-fajták. Közöttük egyre többször fordulnak elő igen különleges alakúak és színűek, ugyanakkor a külcsínen túl jelentősebb tulajdonságokkal is bírhatnak. E fajták közt találunk olyanokat, melyek a normál friss fogyasztású paradicsomokhoz képest ízükben, zamatukban, formavilágukban is eltérő a megszokott fajtavilágtól.

A Budapesti Corvinus Egyetem Zöldség- és Gombatermesztési Tanszéke az elmúlt év során számos, a koktél paradicsom szegmensbe sorolható fajtát vizsgált, amelyek közül néhány fajta értékélését több beltartalmi értékre vonatkozóan is elvégezték. A fajták között már morfológiai szempontból is különbségeket lehetett megállapítani mind a levél-, mind a termésalak szempontjából (1. ábra).

Külalak és beltartalmi értékek tekintetében két paradicsomfajtáról derült ki, hogy perspektivikusabbak lehetnek a többinél.

A két fajta egyike a Zuccherino F1 (nemesítő: Cora Seed, Olaszország) Hosszúkás, 20-30 gramm súlyú koktélparadicsom mini szilva alakú bogyótermése már ránézésre is érdekességnek számít. 

A Zuccherino F1 csersznye méretű paradicsom mini San Marzano változata (2. ábra), kiemelkedően magas cukortartalommal rendelkezik.

Beltartalmi értékeket vizsgálva a Zuccherino F1 abszolút különlegesnek számít, a szárazanyagra vonatkoztatott extra magas cukortartalmával: az egyetemen 10,2 Brix° volt a legmagasabb mért eredmény, a fajtatulajdonos pedig 12 Brix°-ot is regisztrált olaszországi körülmények között (3-4. ábra). Összehasonlításként: általánosan a 4,5-7 Brix° közti értékek már megfelelőnek számítanak, a paradicsomot ilyen érétkek mellett már édesnek érezzük.

Emellett a Zuccherino F1 fajtának a vizsgált antioxidáns-kapacitása is magasabb volt. Néhány antioxidáns létfontosságú egészségvédő szereppel bír, ilyen például a sokat emlegetett C-vitamin, illetve a vitaminok nagy része. Ezeknek a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésben is kiemelkedő a szerepük. Érdekesség lehet talán, hogy a magas antioxidáns-tartalommal bíró növények nagy részében a savak dominálnak, ám ebben az esetben a magas cukortartalom magas antioxidáns-tartalommal is párosult.

Termesztési szempontból lényeges, hogy a Zuccherino F1 magas hozamú, gombás betegségekkel szemben ellenálló és korán termőre fordul. Míg a legtöbb cseresznyeparadicsom-fajta a repedésre érzékeny, a Zuccherino F1 még csapadékos időjárási viszonyok között is ellenáll a bogyórepedésnek.

A Zuccherinót különlegessége miatt Olaszországban nagyon kedvelik, nem csak szendvicsek mellé, hanem mint édességet, önmagában is fogyasztják. Emiatt a tálcás, fürt nélküli kiszerelése az elterjedt. Tárolhatósága kiváló.

Hideghajtatásban, vödrös kultúrában, egy szálra metszve viszonylag nagy zöld tömeget nevel, a hagyományos paradicsomfajtáknál nagyobb a zöldmunka igénye.

Termésmennyiség tekintetében a Zuccherino F1 ismét különbséget mutatott a többi fajtához viszonyítva: a mért adatok szerint a hozam javarésze a tenyészidőszak első kétharmadára koncentrálódott.

Termesztői oldalról közelítve tehát, nyilván érdemes olyan növényekkel is foglalkozni, amelyek a piacon garantáltan keresettek. Például a cseresznyeparadicsom javarészt a nagyvárosokban, az áruházláncok pultjain folyamatosan elérhető, ezért a kereslet folyamatosan növekszik.

A termesztők fajtaválasztását a piaci igények változása és a tömegtermesztés lehetősége befolyásolja. Azonban érdemes lehet – a több lábon állás szempontjából is – olyan új fajtákat is termesztésbe vonni, amelyek beltartalmi, egészség-megőrzési és minőségi szempontból valamilyen többlettel rendelkeznek.

Ezek, még ha szűk réteget is céloznak csupán, akkor is biztossá teszik a piaci jelenlétet a termesztő számára.

Dr. Pap Zoltán
Budapesti Corvinus Egyetem
Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék 

Forrás: