0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Pannon Breeding

A Budapesten megrendezett Pannon Breeding Agrár Startup Fórumon a mezőgazdaság gondjaira megoldást kínáló újszerű témákat (innovatív projekteket) ismertették, és startup cégek mutatkoztak be. Orlóci László, az ELTE Füvészkertjének igazgatója az évtiz...

Sürgető szükség van a klímaváltozás kihívásaival szemben hatékonyabban teljesítő, a városi környezetet, a légszennyezést és a rázkódást jobban tűrő fajokra. A Pannon Breeding a kontinentális éghajlatra alkalmas szárazságtűrő és betegség-ellenálló magyar fajták nemesítését felkaroló, különféle projekteket, innovációkat támogató program, amelyet részben a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-vel közösen szeretnének megvalósítani.
A program egyik célkitűzése a hazai genetikai alapok megőrzése és fejlesztése. Fajtakísérleti állomás létesítése és fenntartása sem nélkülözhető, hisz szükség van olyan kutatótérre, ahol a növényeket folyamatosan fenntartják és megfigyelik. Éghajlat- és környezetkutató mintacentrum felállítását is tervezik. További törekvés a szakoktatás színvonalának erősítése, amelynek része tudástár és képzési központ létrehozása, egyebek közt szakmai alapképzés, tudásmegosztás.
A gyakorlati megvalósulási tervben tudásparkközpont létrehozása szerepel, ahol összefutnának a feladatok és a gyakorlati kutatások előkészületei. A kutatómunkához többek között olyan területre is szükség van, ahol a pannonéghajlat modellezhető. Jász-Nagykun-Szolnok megye alföldi éghajlati viszonyai alkalmasak a szélsőséges vizsgálatok elvégzésére. A cél, hogy a vizsgálatok után megbízható növények kerüljenek forgalomba, illetve elkészülhessen az az ajánlati lista, amely tartalmazza a hasonló éghajlati adottságú területek beültetésére legalkalmasabb fajokat. A Pannon Breeding hosszú távú tervei között alföldi központú agrár-inkubátorház, illetve kutatói mintacentrumok létrehozása is szerepel különféle agrár startup projektek elindítására.
A rendezvényen több, már számos szakmai elismerést elnyert hazai startup, így a szőlő fertőzéseinek mikroklímánkénti előrejelzése a SmartVineyard/Szőlőőr rendszer, az üvegházak távoli irányításához használható Cubilog mérésadatgyűjtő és vezérlőrendszer, valamint fűszernövények nevelésére kifejlesztett Growiee intelligens minikert is bemutatkozott.

Forrás: