0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Nők az agrárinnovációban

Az Eurostat felmérése szerint Az EU-ban az önfoglalkoztatottak 32 százaléka (9,8 millió fő) nő. A Magyar Női Unió a Földművelésügyi Minisztériumban rendezett tanácskozásán a nők agrárinnovációban betöltött szerepét taglalták az előadók....

A munkaerőpiacon kevésbé vannak jelen a nők, mint a férfiak: amíg 15 és 64 éves kor között a férfiak 70,3 százaléka, a nőknek csak 57,8 százaléka jövedelemszerző Európában. Az oktatásban viszont a nők viszik a prímet: a hazai jelzőszámok szerint a nők hosszabb ideig ülnek iskolapadban, mint a férfiak, ugyanakkor a karrierjük megvalósításában támogatást, ösztönzést igényelnek, hallottuk Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnökének megnyitó előadásában.
Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára arról szólt, hogy agrárkormányzati oldalról hogyan közelítenek az innováció kérdésköréhez. Megjegyezte, hogy a hagyományosan alacsony együttműködési készséggel rendelkező hazai agrártársadalmat is kezelniük, fejleszteniük kell az innováció eszközeivel.
Az kutatás fejlesztési uniós források lehívásában sajnos nő a szakadék a kelet-közép-európai és a nyugati tagállamok között. Olyan kezdeményezésekre van szükség, amik megfelelnek az uniós logikának. Ennek jegyében az elmúlt egy évben hat műhelymunkát indított el a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és az Agrárgazdasági Kutatóintézettel együttműködésben. Azonosították a legfontosabb kutatási irányokat, nemzetközi szinten sikerült valamennyi munkacsoportba delegációt szervezni, csatlakoztunk a kelet-közép-európai tagállamok problémáit feltáró BIOEAST kezdeményezéshez, illetve folyamatosan bővül a hazai agár-innovációs hálózat. Bíznak abban, hogy egyfajta léptékváltást sikerül elérni az innovatív gondolkodás területén.

 

Forrás: