0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 9.

Heregyűlés

Miért gyűlnek össze a herék mindig ugyanott a levegőben, hogy onnan kiindulva egy méhanyával párosodjanak? Erre a kérdésre most drónokkal keresik a választ a kutatók.

Heregyülekező helyet a több éve méhészkedők már biztosan láttak. A föld felett mintegy 10-25 méterrel gyülekeznek a herék, hogy innen elindulva egy kirepült méhanyát keressenek, vagy egy arra járó párzatlan méhanya után vessék magukat, és őt követve a leggyorsabbak párosodjanak vele.

A herék, mivel ivarszervűk kiszakad, röviddel ezután elpusztulnak. Az így összegyűjtött spermiumot az anya öt-hat évig is képes frissen tartani a petefészkével összekapcsolódó magtarisznyájában. A lerakandó petéhez ebből a magtarisznyából hozzáad egy hímivarsejtet, és így termékenyíti meg a petesejtet, melyet a lépbe helyez. A petékből, melyekhez spermiumot adagol, dolgozó méh fejlődik.  A nem megtermékenyítettekből pedig hereméh.

 

De miért pont azon a helyen gyülekeznek a herék a levegőben? Mi vonzza őket oda?

A feltételezések szerint a válasz a különleges – csak a méhek által észlelt – fényviszonyokban, , illetve a speciális illatanyagokban, feromonokban keresendő.

A heregyülekezésről csak annyit tudunk eddig, hogy a kikelés után 12 nappal a herék felkeresik ezeket a gyülekezőhelyeket, hogy eleget tegyenek párosodási ösztönük hívásának. Különösen érdekes, hogy a heregyülekező helyek hosszú éveken keresztül ugyanott találhatóak.

A Bajor Borászati és Kertészeti Intézet Méhészeti Szakközpontja (Fachzentrum Bienen der Bayerischen Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau) most azt vizsgálja, hogy mi lehet e gyülekezőhelyek titka. Ennek érdekében fiatal anya feromonjával és hálóval ellátott drónokkal fogják be ezeken a helyeken a heréket, melyeket megjelölnek, és a jelölés alapján ezek a környező méhcsaládokban megkereshetőek. Így jutnak a kutatók repülési, és távolsági adatokhoz. Nem könnyű feladat ez, állítják a kutatók, mert a herék 3-5 kilométeres távot is megtesznek, hogy részük lehessen az egyszeri, számukra halállal végződő légyottban.

A kutatás alapvetően a méhtenyésztőket szolgálja, hiszen már csak az eddigi technikai tapasztalatból is adódik a lehetőség, hogy a pároztató állomásokon a jövőben drónos herebefogásokkal ellenőrizzék, hogy van-e idegen fajtájú here is a párosodási területen.

Forrás: Deutsches Bienenjournal (2017/08)