0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Korszakváltás előtt az agrárium

A számítástechnika, az új technológiák és a korszerű tudás adaptálása – ezen múlik a mezőgazdasági termelés hatékonyságának javítása, és így a versenyképes agrárium jövője. A PREGA megnyitóján az előadók azt is hangsúlyozták, hogy a változások megvalósítása a versenytársak miatt is egyre erősebb kényszerré vált.

Világosan látszik, hogy a mezőgazdaság a világban és Magyarországon is korszakhatárhoz érkezett – jelentette ki a PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia megnyitóünnepségén Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter hozzátette: ebben a korszakban azon múlik a siker, hogy a számítástechnika eredményeit milyen mértékben és milyen hatékonysággal tudjuk bevonni a mezőgazdasági termelésbe.

A miniszter szerint a hazai mezőgazdaság versenyképességének kulcsa az, hogy a legkorszerűbb, leghatékonyabb eszközökkel, eljárásokkal tudjunk hagyományos és egészséges élelmiszereket előállítani. Mindezt az iparszerű élelmiszer-előállítással szemben kell megtennünk.

Míg néhány éve még kevéssé ismert fogalom volt a precíziós gazdálkodás, ma már nem lehet agrárkonferenciát tartani anélkül, hogy a téma ne kerülne szóba – mondta el beszédében Gyuricza Csaba. A Nemzeti Agrárinnovációs és Kutatási Intézet (NAIK) főigazgatója hozzátette: míg a huszadik század a termelés mennyiségének növeléséről szólt, ma már világos, hogy ennek üteme nem növelhető a korábban megfigyelt mértékben. Ma a fő feladat az, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el a lehető legkisebb ráfordítás mellett.

A főigazgató kijelentette: a magyar mezőgazdaságban nagyon komoly fejlődési potenciál van még, ám ehhez figyelembe kell venni a klímaváltozás jelentette megváltozott feltételeket, valamint adaptálni kell a precíziós technológiák eredményeit.

Gyuricza Csaba szerint Magyarországnak nem a csúcstechnológiák fejlesztésébe kell beszállnia, hanem azok adaptálását kell sikerrel véghezvinnie, valamint a háttérkutatásokban törhet ki az ország.

Közhellyel indítok: Magyarország agrárország – kezdte beszédét Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hozzátette: éppen ezért nem mindegy, hogy mennyit termelünk és milyen hatékonysággal. Örvendetes tény, hogy az elmúlt években nőtt a hazai agrárkibocsátás, ám a hatékony termelést tovább kell javítani, mivel a versenytársaink is rohamosan fejlődnek – jelentette ki az elnök.

Győrffy Balázs szerint a jövő mezőgazdasága a tudásra épül, amelynek segítségével egyszerre kell hatékony, ugyanakkor környezetkímélő módon termelni. Ennek érdekében nyitottnak kell lenni az újdonságokra, és az összegyűjtött új ismereteket sikerrel kell tudni felhasználni – tette hozzá az elnök.

Az eseményen a megnyitót követően a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület és a Földművelésügyi Minisztérium ünnepélyes keretek között stratégia partnerségi megállapodást írt alá.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu