Back to top

Tovább nőtt a feketemunka a mezőgazdaságban

A munkavállalók harmada feketemunkás volt - derült ki az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya által közzétett 2017-es munkaügyi ellenrzésekről szóló összegzésből. Az ellenőrzött 3 669 munkavállalóból 2 660 főt érintett valamilyen szabálytalanság. Az ellenőrzött ágazatok közül a mezőgazdaságban volt a második legnagyobb arányú a feketefoglalkoztatás.

A mezőgazdasági ágazatra 2017-ben az ellenőrzések 3 százaléka esett (548 db). Az ellenőrzött 3 669 munkavállalóból 2 660 főt érintett valamilyen szabálytalanság, ebből a feketén foglalkoztatott munkavállalók 1 224 főt tettek ki. Összesen 512 intézkedés történt, amelyből

46 munkáltatóval szemben összesen 8 120 000 forint munkaügyi bírságot szabott ki a hatóság, 166 esetben pedig  figyelmeztetésben részesítették a munkaadókat.

Az összes feketén foglalkoztatott munkavállaló 9 százalékát (1224 fő) alkalmazták a mezőgazdasági vállalkozások, amely a 2016-os 7 százalékhoz (777 fő) képest növekedést mutat. Az ágazatban ellenőrzéssel érintett munkavállalókhoz viszonyítva is kimagasló a mezőgazdaság negatív feketefoglalkoztatási tendenciája (2011-ben 18,33 százalék volt az arány, 2017-ben 33,36 százalék).

A mezőgazdaságban az idényjelleg mellett megállapítható, hogy a munkáltatók elsősorban a tulajdonosi körből kerülnek ki, nem jellemző az alvállalkozói forma. Azoknál, akiknél a korábbi időszakban már többször is feltártak a feketefoglalkoztatást, többször történt ismételt ellenőrzés is. Ezekben az esetekben jellemző, hogy a munkáltatók rendszeresen, az adóhatósági és munkaügyi ellenőrzések során megállapított szabálytalanságok, szankciók figyelmen kívül hagyásával foglalkoztattak nagyszámú munkavállalót.

A mezőgazdasági szektor – szezonális – jellegéből adódóan az ellenőrzések száma a nyári és őszi időszakban magasabb. A feltárt jogsértések sokszor nagyobb munkavállalói létszámot érintenek, melyek hátterében a mezőgazdasági munkák idényjellege áll, mivel a munkáltatók rövid ideig, de nagyobb számú munkavállalót alkalmaznak.

A növénytermesztés és betakarítási munkák esetében a feketemunka előfordulása a gyakoribb, míg az állattenyésztéssel kapcsolatban jellemző a munkaidőre, pihenőidőre irányuló szabálytalanság, a bérpótlékok fizetésének elmaradása, valamint a szabadság kiadásával kapcsolatos szabálytalanság.

A feldolgozóipar ellenőrzésére a második és harmadik negyedévben gyakrabban kerül sor, mivel a tevékenység szorosan kötődik a mezőgazdasági termények betakarításához. A sütőipar és a húsfeldolgozás esetében jellemző a munkabérek mértékének növelése, a már meglévő dolgozói állomány megtartása érdekében. Az ágazatot érintően sokszor hiányzik a megfelelő képzettséggel rendelkező szakmunkás, így a munkavállalói kiszolgáltatottság a területet érintően jellemzően kisebb. A munkaterületre való bejutás során a munkaügyi hatóság betartja az egyéb, jellemzően közegészségügyi jellegű jogszabályok által támasztott követelményeket, a munkáltatók egy része azonban továbbra is a szabálytalan foglalkoztatást leplező védőakadályként tekint ezekre a szabályokra.

Mezőgazdasági terményfeldolgozás esetén a foglalkoztatási gyakorlat a szabályos foglalkoztatóktól kezdve a súlyos jogsértés feltárásáig széles skálán mozog, a lefolytatott vizsgálat eredménye, valamint a megállapított jogsértés jellege is esetenként más. Az állandó, évszaktól és időjárástól független termelést végző munkáltatók a munkaügyi szabályokat jellemzően betartják, a kisebb jogsértések esetén elegendő a munkaügyi hatóság jelzésértékű döntése a jogellenes állapot megszüntetése érdekében.

 

Forrás: 
www.ommf.gov.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az gazdák megélhetése a tét - történelmi méretű tüntetés Indiában

Az indiai kormány újra tárgyalásokat folytat az Új-Delhiben állomásozó több tízezer tüntetőből álló tömeg vezetőivel. Majd 2 hónapja tartanak a tüntetések Új-Delhiben, miután a kormány a gazdák megélhetését veszélyeztető új agrártörvényeket fogadott el.

Javuló növényvédelmi kilátások

A hét végi erős hideghullám növényvédelmi szempontból nagyon jól jött, de csak pár napig tartott. Keddtől intenzív felmelegedés zajlik: újra tíz fok fölötti maximumok jellemzőek az országban, ez a túl enyhe idő azonban a növényi kultúráknak nem kedvező. A jövő hétre állhat vissza a hőmérséklet a télies szintre.

Alig indult el, de már most tudni: az idei Educatio kiállításra sokáig emlékezni fognak

Megnyitotta "kapuit" a 2021-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, mely rendhagyó, online formában várja a továbbtanulás előtt álló fiatalok tízezreit. A 21 éves múltra visszatekintő rendezvény három napja alatt ezúttal is minden terítékre kerül a témában.

Elhunyt Koncz Rózsa, főszerkesztő, producer

Életének 72. évében méltósággal viselt betegség után 2021. január 18-án elhunyt mezőgazdasági újságíró kollégánk, Koncz Rózsa, egykori televíziós főszerkesztő, producer.

Fontos változások a földhasználat szabályozásában

Az utóbbi időszakban jelentősen változott a földforgalmazás szabályozása, ami a földhasználat terén is érdemi változásokat eredményezett. A törvénymódosítások célja az öntözési beruházások elősegítése és a családi gazdálkodás reformjának földügyi támogatása volt, azonkívül kiemelt szerepet játszott a változtatásokban az adminisztráció egyszerűsítése és a földdel való visszaélés megakadályozása.

Évindító agrárgondolatok

„Mi várható 2021-ben a magyar agráriumban?” – e címmel szervezte meg évindító szakmai beszélgetését a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztálya. Előadást tartott Udovecz Gábor és Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet két korábbi főigazgatója, valamint Vajda László, a szakosztály alelnöke, a Földművelésügyi Minisztérium volt főcsoportfőnöke.

Sorozat a szülőföldjüket elhagyó legkiválóbb magyarokról a Kossuth rádióban

A Magyar Kultúra Napján kezdi sugározni a Kossuth Rádió a 200 részes sorozatot. Az egyes részeket 200 napon át a 6.30-as Krónikát követően hallgathatják meg az érdeklődők. Az első részben Karikó Katalinról, az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar kutatóbiológus-biokémikusról, az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójáról lesz szó.

Csaknem 200 millióból fejlesztette egyik kiskereskedelmi egységét a Mecsek Füszért Pécsen

Csaknem 200 millió forintos ráfordítással korszerűsítette a Coop üzletlánc Pécs belvárosában, a Konzum Áruház földszintjén lévő egységét a Mecsek Füszért Zrt. (MF Zrt.) - közölte Nagy Lajosné, a társaság vezérigazgatója kedden a szupermarket sajtónyilvános bemutató eseményén.

Új beruházás a zöldségágazatban: Ötmilliárdos feldolgozó épül

Új zöldségfeldolgozó üzemet létesítenek Magyarországon, amely jelentős keresletet biztosíthat a magyar termelőknek. A belga tulajdonú zöldségfeldolgozó a Sugo Food Kft. beruházása, és jó irányt jelent a hazai zöldségágazatban, amelynek elsősorban a feldolgozás, illetve a feldolgozók és a termelők viszonya terén kellene fejlődnie.

Kreatív tüntetők járványhelyzet idején

Bár a Zöld Hét (Grüne Woche) a digitális térbe költözött az idei évre, a vele összehangolt demonstrációkat azért megtartják – igaz, pandémiakonform módon. Január 16-án tízezer színes lábnyom-, illetve csizmaalakú üzenetet akasztottak ki a szervezők a berlini kancellári hivatal elé, így követelve az agrárpolitikai fordulatot. Az agrárminiszter több tárgyilagosságot kért a tüntetőktől.