0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A kínai császárfa tényleg császár

Tekintélyes profitot termelhet, aki császárfa termelésre adja a fejét. A gyors növekedésű fa egy hektáron öt év alatt akár 12 millió forintot hozhat a konyhára.

A tátikafélék családjába tartozó, nagy növekedési erélyű lomhullató fa Kelet- és Dél- Ázsiában őshonos. Évente akár 2-3 méteres növekedésre is képesek.

Gyors fejlődése és könnyű terjeszkedése miatt invazív fajnak számít, amely az őshonos fajokra veszélyt jelenthet.

Ennek kivédésére különböző laboratóriumi hibrideket hoztak létre, amelyek csak mikroszaporítással reprodukálhatóak, vagyis magról, illetve gyökérdudványról nem képes elterjedni. Az ilyen mesterséges nemesítés eredménye a Cotevisa2, amelyet az ipari körülmények között történő nagyüzemi, egyben minőségi fűrészáru nevelésre találtak ki. A nagy növekedés mellett az európai hidegebb klímát is elviseli. A kertben díszfaként is tartható, de nagyobb területekre, magasabb tőszámmal telepítve 6-8 éves vágásfordulóval akár 10-12 millió forintos hasznot termelhet.

Habár fa hibridről beszélünk, a Cotevisa2 ültetvények telepítése nem az erdészeti kultúrához, hanem a szántóművelési ágazathoz tartoznak. Az ültetés előtt talajvizsgálat nem szükséges, ahol normál szántóföldi kultúra jól teljesít, ott a Cotevisa2 is kedvezően növekszik.

A Paulowina Cotevisa2 forgalmazásával és telepítésével foglalkozó Paulowina Planet cégcsoport tulajdonosa, Franczia Balázs a Bábolnai Gazdanapokon elmondta, hogy

egy 1 hektáros ültetvény 1,8- 2 millió forint induló tőkével telepíthető be, mely a facsemeték árát és az egyéb járulékos költségeket is tartalmazzák.

Az első két évben a csemetéket öntözni kell, ezért ajánlatos öntözőrendszert kiépíteni. Az ültetés időszaka március elejétől október közepéig tart.

Négyszer négy méteres betelepítés esetén az ültetvény akár az 5-6. évben vágható és 30 cm átmérőjű fatörzseket lehet kitermelni. Tehát, ha egy hektáron 600 facsemetét telepítünk a várható faanyag mennyisége 180 köbméter körül alakul. Egy köbméter fűrészáru piaci értéke 90 000 forint.

3,5 millió forint befektetése esetén öt év után 12.700.000 forint haszon keletkezhet a szakutasítások betartása mellett. 

A Cotevisa2 széles körben felhasználható fenyőminőségű, szálegyenes törzsű csomómentes faanyag. Az alacsony fajsúly mellett, keményfa tulajdonságokkal rendelkezik. Felületi kopásállósága kicsi, ezért nem ajánlott nagy súrlódásnak vagy kopásnak kitett felületen alkalmazni. Kedvező tulajdonságai miatt a bútoripar és építőipar is előszeretettel használja fel. Készülhet belőle nyílászáró, sporteszköz, asztalosipari termék vagy akár hangszer is. Biomasszaként vagy papírként is jó alapanyag. Megfelelő felületkezelés mellett kültéri használatra is alkalmas.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu