Back to top

Szükség van a „hantrugdosó” agrármérnökre

„A kiállítás kiváló találkozási hely, ahol a termelőkkel lehet a kapcsolatokat ápolni”- magyarázta Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője, termékeiket is bemutathatják, s rendszeresen testvérvállalatukkal, az Agrotec Kft.-vel közösen állítanak ki. A Bábolnai Gazdanapokat 31. alkalommal rendezték meg, visszatekintve mindig komoly szakmai seregszemlének számított, az ágazat kiemelt ünnepe.

A szakember a háromnapos eseményből a SmartFarm konferenciát emelte ki, amelynek keretében cégük részéről hárman is előadást tartottak, elmondhatták a szakmáról alkotott véleményüket, bemutathatták tevékenységüket.

„A precíziós gazdálkodás divatos területté vált az utóbbi években”- jegyezte meg, hogy kicsit talán túl is dimenzionáljuk anélkül, hogy sokan tisztában lennének a szántóföldi növénytermesztés alapvető kérdéseivel. Pedig azoknak a gazdáknak lehet a jövőképe, akik nagy területen, komoly szakmai felkészültséggel, igényesen végezték eddig is a munkájukat, és szeretnének továbblépni. Jelentős informatikai, műszaki, és szakember hátteret feltételez.

Ugyanakkor nem elég a rátermett vezető, de olyan alkalmazottakra is szükség van, akik értik és tudnak is ezzel azonosulni. Komplex terület, jelentős beruházási igénnyel.

Nagy Lajos: A mérnökember nem pótolható
Fotó: csatlós

A szakember véleménye szerint a kétnapos konferencia ezen a területen is tiszta vizet öntött a pohárba. Sok az olyan termelő, aki nem tud lépést tartani a magas szintű, drága fejlesztésekkel, s bűntudata támad. „Azoknak is terem babér, akik hagyományos gazdálkodást folytatnak, komoly szakmai felkészültség mellett”- nyugtázta a kérdést az ügyvezető.

A precíziós gazdálkodáson belül sokan túlhangsúlyozzák a gépesítést. Pedig a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az összegyűjtött adathalmazból miként lehet kiválasztani a használható részt.

A „big data” rendelkezésre áll, de néha úgy érzi magát a gazda, mintha tűt keresne a szénakazalban. A mezőgazdaságban nagyon sok a változó, a bizonytalansági tényező, amelyek mind-mind módosítják a levonható következtetéseket. Miközben íróasztal mellett, „steril” körülmények között megtervezik a technológiát, jön az időjárás és kettévágja.

„Milyen lesz a következő évjárat, hogyan lehet rá felkészülni”

- tette fel a költői kérdést a szakember, hiszen éppen ezért nehéz a mezőgazdaságot modellezni, a precíziós gazdálkodást algoritmusokban megfogalmazni. Az agrárium attól nehéz és szép is egyben, hogy sok év tapasztalata egymásra rakódik, s ebből kell meghatározni a gazdálkodást. Hibázni nem lehet, mert legközelebb egy év múlva lesz alkalma kiköszörülni a csorbát. A precíziós gazdálkodás sem nélkülözheti a szakember tudását.

„Ha valaki azt gondolja, az adatfelhőből mindent ki tud olvasni, nagyot téved”

- mutatott rá az ügyvezető, amikor elkészül egy hozamtérkép, az agronómus és a szaktanácsadó igyekszik értelmezni a beérkezett információt. Mindezt mechanikusan, matematikai szemlélettel nem lehet. Megeshet, hogy a nagy eső miatt a terület egy része eliszapolódott, vagy a szarvasok okoztak kárt a termésben. „A területet nem ismerő ember csak széttárja a karját, s valótlan következtetéseket von le” - hangsúlyozta Nagy Lajos, nagy szükség van a határjáró szakemberre, az agrárium automatizálása nem megoldható.

Sok kihívás jelentkezik a mezőgazdaságban, a szakmát csak jól szabad művelni. Ennek egyik kitörési pontja lehet a precíziós gazdálkodás, ami elsősorban a nagyüzemek számára jelent perspektívát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vezető nélküli traktor

Ez a futurisztikus Case-IH traktor számítógéppel vagy tablettel irányítható, és munkája is nyomon követhető. A modern erőgépet a legkülönfélébb technikával szerelték fel, ez pedig azt jelenti, hogy a szántóföldön a traktor teljes mértékben önállóan képes dolgozni, nincs szüksége vezetőre, így fülkére sem.

Nagy István: nem kérhetünk többet a gazdáinktól, kevesebbért

A mezőgazdaság versenyképességének növelését támogató agrárpolitikai háttér kialakítása, új támogatási formák és azok megfinanszírozása, az öntözésre elkülönített 170 milliárd forint, erősödő agrárigazgatás. Címszavakban ezeket az intézkedéseket tartja hivatalba lépésének egyéves évfordulóján az eddig elért legnagyobb eredményeknek Nagy István agrárminiszter.

„Ha kijön a matek, bele kell vágni”

Alapvető érdek az uniós támogatási rendszer minél kedvezőbb feltételek és összegek melletti fennmaradása, de az ezt övező bizonytalanság dacára sem javasolja a jól megtervezett beruházások halogatását Takáts Zsolt.

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Ilyen jogviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, ami alkalmi munka keretében létesíthető. Az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező adózással és egyszerű adminisztrációval jár.

Villámárvizek kezelésére készült magyar okostelefon-alkalmazás

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével - tájékoztatta a vízügyi igazgatóság az MTI-t.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogram indul

Minden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek szerdán.