0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Fénylik, mint a Salamon töke

Az ősz rengeteg magával ragadó színt hoz, és azok mind visszaköszönnek a különféle alakú színes dísztökök látványában. A mélyzöld, az őszi barna, a narancs, a citromsárga és a piros terméseket akár a lakásba is bevihetjük, és a négy fal között is élvezhetjük az évszak különleges hangulatát.

Ritka népes és alakgazdag faj a tök (Cucurbita pepo). Alfajainak, változatainak felhasználási lehetősége szinte végtelen: a sütőtököt az édességéért szeretjük, a spárgatököt pedig azért, mert rendkívül változatos ételek készíthetők belőle, a cukkini és a csillagtök is kedvencek a gasztronómiában.

Készül belőlük takarmány, és használati tárgyként is megállják a helyüket, mint például a lopótök. Egyes fajok viszont hangszerként ismeretesek, például amiből a maracas, vagyis a rumbatök készül.

A dísztököt, ahogy a neve is jelzi, mutatós külsejéért kedveljük. Egyébként mexikói eredetű és a tökfélék között a küllemével hódít, szinte végtelen a forma- és színváltozatok száma. Roppant divatos és elterjedt, lakásdíszek, koszorúk, asztaldekorációk alkotórésze.

Tehetjük kültérre is, díszíthetjük vele a bejárati ajtó előtti lépcsőket, a virágtartókat, vagy használhatjuk kerti díszként is.

 

A dísztököt akkor kell leszedni, amikor a szára már megbarnult, és a kocsány környékén a kacsok elszáradtak. Dekorációs célokra a sértetlen, érett példányok alkalmasak. Óvatosan vágjuk le a tököt úgy, hogy a kocsányból egy kis darabot a termésen hagyunk. Ezzel növeljük a díszítőértékét, és meggátoljuk, hogy a kórokozók a termésbe hatoljanak.

 

Az élénk szín a dísztökök egyik legfontosabb értéke, megőrzése tehát igen fontos. Ennek érdekében mossuk meg a tököt egy pohár bórax és három pohár víz elegyében, majd dörzsöljük be vízben oldható viasszal.

 

A töklámpásokról se feledkezzünk meg! Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, a Halloweenhez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen az Árpád-házi Salamon király idejébe nyúlik vissza. Salamont a trónviszályok miatt a visegrádi vár tornyába zárták, az őröknek pedig parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot.

A különleges lámpások azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: fénylik, mint a Salamon töke.

 

Aki most úgy dönt, hogy szeretne dísztököt, az április környékén vetheti el a magját. A legcélszerűbb, ha magkeveréket vásárol a szaküzletekben, az sok fajtát tartalmaz, így változatos formájú és színű terméseket kap majd. A dísztök egyébként kevéssel is beéri, de kerítés mellé vagy pergolához telepítsük, hogy arra kapaszkodhasson.

 

A dísztököt beltéri felhasználása előtt ki kell szárítani. A szárítás minél alacsonyabb páratartalmú levegőn, jól szellőző helyen, például verandán, padláson, erkélyen, vagy teraszon történhet.

Érdemes a kocsánynál fogva fellógatni néhány hétre, úgy a levegő jól átjárja, és kellőképpen kiszárítja a termést.

 

Forrás: Kertbarát Magazin