Back to top

Egy ígéretes kakaó-pótló

A világ kakaó-igénye egyre nő, ám a kakaótermelő országok képtelenek növelni a kibocsátott termék mennyiségét. Ezért az élelmiszer tudósok alternatíva után kutatnak.

„A jákafa pörkölt magjaiból készült lisztnek természetes módon enyhe csokoládé aromája van” mondta Fernanda Papa Spada élelmiszer tudós, aki a Sao Paulo Egyetem Luiz de Queiroz Mezőgazdasági Főiskolán végzett kutatásokat Brazíliában.

A kísérletek során olyan kapucsínót készítettek, melyben a kakaót a jákafa magjával helyettesítették. A prototípusok között 25, 50, 75 és 100 százalékban helyettesítették a kakaót az italban, majd 20 önkéntes segítségével vizsgálták meg az eredményt. A végső tesztben 12-en vettek részt, akik egyértelműen meghatározták, hogy melyik prototípusok hasonlítanak leginkább a hagyományos kapucsínóra.

A végeredmény az volt, hogy a kakaóport 50-75 százalékban lehet helyettesíteni a jákafa magjából készült őrleménnyel, az így készült ital a legideálisabb érzékszervi szempontból vizsgálva.

A jákafa "rózsái" fent, és a maguk a kép alsó részén
A jákafa "rózsái" fent, és a maguk a kép alsó részén
Mielőtt azonban a csoki-imádók felháborodnának, hogy kedvenc édességük kakaótartalma esetleg csökkenhet, érdemes megnézni a csomagoláson feltüntetett adatokat. A legtöbb csokis termék kakaótartalma ugyanis 30 százalék közeli, vagy inkább az alatt van – kivéve persze az étcsokoládékat, vagy a keserű kakaóporokat.

És hogy miért épp a jákafa került a kutatók elé? Egy véletlennek köszönhető. 2010 és 2013 között két Canniatti-Brazaca és csoportja, valamint Miriam Coelho de Souza végeztek kísérleteket az élelmiszerhulladék csökkentésének lehetőségeit vizsgálva.

Az egyik diák a jákafa magjaiból őrölt lisztből sütött kenyeret, melynek csokoládé illata volt.

Spada és csapata kémiai elemzésnek vetette alá a jákafa gyümölcsének magjaiból készült lisztet. "Nincs semmilyen íze, de pörkölés után a csokoládééhoz hasonló aromát érezni rajta" mondta Spada. "Először erjeszteni kell, enélkül nem kapja meg a jellegzetes, kakaóra emlékeztető aromát. 33 féle mintát elemeztünk, melyeket különböző módon pörköltünk meg, így tudtuk megállapítani, hogyan lehet a leginkább csokoládés aromát elérni."

A jákafa (angolul jackfruit, tudományos neve: Artocarpus heterophyllus) egy Délkelet-Ázsiában őshonos fafaj, az eperfafélék családjába tartozik. A gyümölcsére jellemző, hogy húsa „rózsákra” szedhető, és ezekben a citromsárga rózsákban van a mag. A rózsák és a mag is ehető, azonban a magokat fogyasztás előtt meg kell főzni vagy pörkölni.
Forrás: 
www.sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Kánikulában is jól termő burgonya

Ha a hőmérő higanyszála túl magasra kúszik, jóval kevesebb gumónak örülhetnek a burgonyatermesztők. A biokémikusok pedig most megfejtették az okát: egy rövid RNS szakasz felelős a gumónövekedés blokkolásáért. Ennek a génnek a kikapcsolásával pedig létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.