Back to top

Egy ígéretes kakaó-pótló

A világ kakaó-igénye egyre nő, ám a kakaótermelő országok képtelenek növelni a kibocsátott termék mennyiségét. Ezért az élelmiszer tudósok alternatíva után kutatnak.

„A jákafa pörkölt magjaiból készült lisztnek természetes módon enyhe csokoládé aromája van” mondta Fernanda Papa Spada élelmiszer tudós, aki a Sao Paulo Egyetem Luiz de Queiroz Mezőgazdasági Főiskolán végzett kutatásokat Brazíliában.

A kísérletek során olyan kapucsínót készítettek, melyben a kakaót a jákafa magjával helyettesítették. A prototípusok között 25, 50, 75 és 100 százalékban helyettesítették a kakaót az italban, majd 20 önkéntes segítségével vizsgálták meg az eredményt. A végső tesztben 12-en vettek részt, akik egyértelműen meghatározták, hogy melyik prototípusok hasonlítanak leginkább a hagyományos kapucsínóra.

A végeredmény az volt, hogy a kakaóport 50-75 százalékban lehet helyettesíteni a jákafa magjából készült őrleménnyel, az így készült ital a legideálisabb érzékszervi szempontból vizsgálva.

A jákafa "rózsái" fent, és a maguk a kép alsó részén
A jákafa "rózsái" fent, és a maguk a kép alsó részén
Mielőtt azonban a csoki-imádók felháborodnának, hogy kedvenc édességük kakaótartalma esetleg csökkenhet, érdemes megnézni a csomagoláson feltüntetett adatokat. A legtöbb csokis termék kakaótartalma ugyanis 30 százalék közeli, vagy inkább az alatt van – kivéve persze az étcsokoládékat, vagy a keserű kakaóporokat.

És hogy miért épp a jákafa került a kutatók elé? Egy véletlennek köszönhető. 2010 és 2013 között két Canniatti-Brazaca és csoportja, valamint Miriam Coelho de Souza végeztek kísérleteket az élelmiszerhulladék csökkentésének lehetőségeit vizsgálva.

Az egyik diák a jákafa magjaiból őrölt lisztből sütött kenyeret, melynek csokoládé illata volt.

Spada és csapata kémiai elemzésnek vetette alá a jákafa gyümölcsének magjaiból készült lisztet. "Nincs semmilyen íze, de pörkölés után a csokoládééhoz hasonló aromát érezni rajta" mondta Spada. "Először erjeszteni kell, enélkül nem kapja meg a jellegzetes, kakaóra emlékeztető aromát. 33 féle mintát elemeztünk, melyeket különböző módon pörköltünk meg, így tudtuk megállapítani, hogyan lehet a leginkább csokoládés aromát elérni."

A jákafa (angolul jackfruit, tudományos neve: Artocarpus heterophyllus) egy Délkelet-Ázsiában őshonos fafaj, az eperfafélék családjába tartozik. A gyümölcsére jellemző, hogy húsa „rózsákra” szedhető, és ezekben a citromsárga rózsákban van a mag. A rózsák és a mag is ehető, azonban a magokat fogyasztás előtt meg kell főzni vagy pörkölni.
Forrás: 
www.sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Gyors evolúció zajlik az állatvilágban?

Az éghajlatváltozás nemcsak emberi probléma; az állatoknak is alkalmazkodniuk kell hozzá. Egy ausztrál madárkutató állítása szerint néhány „melegvérű” állat azért növeszt nagyobb csőrt, lábakat és füleket, hogy a bolygó felmelegedésével jobban szabályozhassa testhőmérsékletét.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

Innovatív módszerekkel állítanák meg a MATE kutatói a busa térnyerését

Egyre több gondot okoz hazánkban az invazív busa robbanásszerű terjedése, amit mind a haltani kutatások, mind a horgászok beszámolói alátámasztanak.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.

Miért háromszor olyan drága a zab alapú tejhelyettesítő, mint a tehéntej?

A tejtermelőket bosszantó, megválaszolhatatlan kérdésre a német agrarheute.com portál szerzője próbált mégis választ keresni.