Back to top

A ló beállításának mesterfogásai

Kész a ló, kész a helyszín, már „csak” a legnehezebb van hátra a fotózás előkészítéséből: a ló megfelelő felállítása. Lássuk, mi a cél: a lónak általában a bal oldalát fotózzuk.

Ha a sörénye a baloldalra borul, akkor a jobboldalt is lehet, ugyanis a sörény nélküli nyakoldal mindig szebbet mutat. A ló álljon nyugodtan, egyensúlyban, egyformán terhelve mind a négy lábát.

A zablával óvatosan bánjunk!

A fotós felé eső oldalon legyen széjjelebb a láb, vagyis az első előrébb, mint a túloldali első, a hátsó hátrébb, mint a túloldali hátsó. A terpesz elöl legyen kb. egy patanyomnyi. Hátul a fotós felé eső láb legyen alaphelyzetben, a túloldali legyen a súlypont alá léptetve. Hátul a terpesz legyen lényegesen nagyobb, mint elöl. A ló a fejét tartsa természetesen, nem lógatva és nem túlzottan felemelve, legszebb, ha kissé megíveli, füleit előre hegyezve figyel előre, esetleg nagyon kicsit a fotós felé fordulva, hogy mindkét fül látszódjon. Farka lógjon lazán, ne csapkodjon vele, és ne takarja a csánkot.

Leírva sem egyszerű, megcsinálni pedig különösen nem az! Ezt a célt csak a fotós és az elővezető közös munkájával lehet elérni…

Szabályosan felállított ló, megfelelő talajon, szépen előkészítve
Szabályosan felállított ló, megfelelő talajon, szépen előkészítve

A fotós látja oldalról a lovat, ő kéri az elővezetőtől, hogy „fél lépést előre”, „fél lépést hátra!” stb. Fontos, hogy az elővezető a két szárral, azokat külön kézbe fogva, a lóval szemben állva adja a lónak a segítségeket a zabla nagyon finom nyomásával.

Az a jó, ha az elővezető adja a segítséget, de csak egy finom jelzés erejéig, és amint a ló a legkisebb mértékben is reagál, azonnal abba is hagyja. Így van remény arra, hogy a ló csak olyan kicsit lép, amilyet szeretnénk, és nem kezd el rémülten tolatni egy fél lépés helyett.

Még jobb, ha a zabla helyett a szügyre tett kézzel vagy ujjal gyakorolunk nyomást a lóra, hogy egy picikét lépjen hátra. Ha sikerült a lábakat megfelelő helyzetbe hozni, az elővezető álljon a ló előtt, szemben vele, fogjon mindkét kezében kb. 30 cm szárat, amelyek lazán lógnak a zabláról lefelé.

Finom segítséggel lépteti hátra a lovat az elővezető, az eredmény pedig egy majdnem hibátlan beállítás, kicsit elől van a súlypontja
Finom segítséggel lépteti hátra a lovat az elővezető, az eredmény pedig egy majdnem hibátlan beállítás, kicsit elől van a súlypontja

Gyakori hiba, hogy az elővezető a sikeres felállítás után boldogan hátralép a lótól, aminek hatására a ló azonnal elindul utána, de legalábbis elkezd előre dőlni, az elővezető felé – és oda a nagy nehezen összehozott lábbeállítás!

A fotósnak résen kell lennie

Az elővezető maradhat közel a lóhoz, csak ne takarjon belőle semmit, a kezeivel sem a ló pofáját. Ha idáig eljutottunk, a ló is megnyugodott, akkor az elővezető mögött néhány méterrel egy segítő megpróbálhatja magára vonni a ló figyelmét, pl. sapkája felemelésével, finomabb vagy határozottabb lengetésével, hogy a ló az elővezető feje fölött figyeljen és füleljen előre. Nem lehet a lovat szépen felállítani, ha egy elővezető szár vagy futószár van beakasztva egy oldali zablakarikába, és igen nehéz a telivéreknél használatos ágaskodóval is.

Ha néhány perces próbálkozás után nem sikerül a lovat szabályosan felállítani, akkor célszerű sétálni vele egy kört, és kezdeni elölről. Ilyenkor a fotósnak résen kell lenni, mert nagyon sok ló, amikor lépésből felveszi az elővezető, és megállítja, akkor természetes egyensúlyban megáll és körülnéz.

Ilyenkor van esély rá, hogy a lábai is a megfelelő helyzetben vannak. Olyan is előfordul nyugodt lovak esetében, hogy ha egy láb nincs megfelelő helyen, a segítő óvatosan felkéri azt a lábát a lónak, és amikor leteszi, egyszerűen a helyére igazítja. Ez a lehetőség azért jobbára egy mellső láb helyzetének kisfokú korrigálásáig terjed.

Vannak lovak, amelyekre ráfér egy kis fegyelmezés a fotózásnál, de legtöbbjüknél az vezet eredményre, ha az elővezető nyugodt marad, és szépen megérteti a lóval, hogy mit akarunk tőle.

Az „ütöm és mégsem áll!” módszer itt ritkán eredményes…

Biztosan számtalan finomság van még, ami a leírtakból kimaradt, de ha ennyivel tisztában van az, aki lovat akar fotózni, vagy fotóztatni, már az is sokat segíthet egy jó kép elkészítéséhez. Mindenkinek jó szórakozást kívánok, aki lovat akar fotózni! Türelmetlen, ideges ember viszont hozzá se fogjon!

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Magyar méz és kolbász Amszterdamban

Idén 13. alkalommal szervez közösségi megjelenést az amszterdami PLMA szakkiállításon az Agrármarketing Centrum. A 2019. május 21-22-én zajló eseményen a kereskedelmi márkás termékek széles skálája tekinthető meg, külön pavilonok állnak rendelkezésre az élelmiszergyártók, illetve az egyéb termékek gyártói számára. Az Agrármarketing Centrum standján összesen 16 kiállító jelenik meg.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Miért fontos a gyep ápolása?

Milyen módszerekkel lehet felújítani a leromlott hazai gyepeket, és mennyire hatásosak ezek? Hogyan befolyásolják a termőképességet, az állateltartó képességet, illetve a takarmány minőségét? - ezek voltak a fő kérdései a tegnapi gödöllői Gyepápolási szakmai napnak, ami délután terepi gépbemutatóval zárult.

Vád alatt az állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.