Back to top

Főként a repce szenved az enyhe, csapadék nélküli ősztől

A száraz, meleg időjárás következtében már befejeződött az őszi szántóföldi kultúrák – napraforgó, kukorica, szója - betakarítása, egyedül a cukorrépa mintegy 40 százaléka van még a földben, hangzott el az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Kukoricából 7,45 millió, napraforgóból 1,8 millió, szójából pedig 174 ezer tonna termett, és a termésátlagok a kedvezőtlen időjárás ellenére 10-20 százalékkal fölülmúlják az elmúlt öt év átlagát, kukoricából átlagosan 8,3, napraforgóból 3, szójából pedig 2,9 tonnát értek el hektáronként.

Így ugyan mindhárom kultúra összes területe csökkent tavalyhoz képest, a betakarított mennyiség egyedül a napraforgóból lett kevesebb, ismertette Feldman Zsolt az adatokat. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy van elegendő árualap a hazai igények kielégítésére, és exportra is jut, bár a kiszállítást a Duna alacsony vízállása késlelteti.

A betakarítási adatokat Petőházi Tamás (balról) és Feldman Zsolt ismertette
Fotó: Rimóczi Irén

Az enyhe, csapadékmentes időszak nem kedvezett az őszi vetéseknek sem, hátráltatta a talaj-előkészítést, vetést, és ez kihat a következő évi termésre is. A klimatikus hatás tovább feszíti az eddig is kiélezett európai gabonapiacot.  A nemzetközi gabonatanács jelentése szerint a 2018-19-es szezonban a termelést várhatóan jelentősen meghaladja a felhasználás világszinten. Az árukészletek szintje becslések szerint mintegy 57 millió tonnával csökkennek, különösen az árpa esetében esik történelmi mélypontra. Kukoricából 38 millió, búzából 11 millió tonnával marad el a termelés a felhasználástól.

Az őszi vetések egy hónappal hamarabb végződtek, és a legjobban az őszi káposztarepce szenvedett az enyhe, száraz időjárástól. Bár nincs túlnőtt állomány, amit megtörhetne a fagy vagy a jég, a vetéskori kedvezőtlen körülményeket várhatóan nem heveri ki repce, emiatt biztosan kevesebb termés lesz, tudtuk meg Petőházi Tamástól. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke elmondta, hogy az őszi búza területe az előző évekéhez hasonlóan 968 ezer hektár. Sok helyütt szinte porba vetették, ezért későn kelt, az állományok egyenetlenek, azonban még rendeződhet a helyzet, ha decemberben megváltozik az időjárás.

A Duna vízszintjének csökkenése komoly gondot okoz, erősítette meg Petőházi Tamás is, hiszen rontja a versenyképességünket, hogy az eladott áruk a hazai raktárakban várják az elszállítást.  Elhúzódik a tárolás, és ez ebből eredő torlódás várhatóan májusig kihat. 

Feldman Zsolt elmondta azt is, hogy október 31-ével lezárult az agrár-kárenyhítési időszak. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján 178 ezer 316 hektárra jelentettek be kárt, ebből 86 815 ezer hektár aszálykárhoz kapcsolódott, a tavalyi 50 ezer hektárnál jóval több.

Bár nyáron minden szántóföldi kultúrából 200-300 ezer tonnával kevesebb termett, mint az előző évben, ősszel viszont a szélsőséges időjárás ellenére több, így nem kell rossz évnek elkönyvelni 2018-at.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kormány továbbra is harcol a magyar gazdák pénzéért

A magyar kormány folytatja a harcot a magyar gazdák pénzéért. A hagyományosan erős mezőgazdasággal rendelkező országoknak közösen kell fellépniük a KAP források megtartásáért és a gazdabarát, egyszerű szabályozásért – mondta Nagy István agrárminiszter a Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszterrel folytatott keddi kétoldalú megbeszélést követően Párizsban.

A hét végére befejezik a búza aratását

Bár minőségben vegyes a kép, termésátlagban a korábbi várakozásokhoz képest jobbat hoznak a kalászos gabonák. Ha az időjárás megfelelő lesz, a hét végéig befejeződhet a búza aratása - olvasható a Világgazdaság keddi számában.

A külkereskedelmi többlet több mint felét az agrárium teszi ki

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez - jelentette ki Nagy István Agrárminiszter a mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták találkozóján, hétfőn az Agrárminisztériumban.

Belevetették magukat a szakmába a jövő „kis gazdái”

Székesfehérváron és Szegeden mutatkozott be a Vesd bele magad! Program a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége-AGRYA hozzájárulásának, valamint az Auchan az Ifjúságért Alapítvány támogatásának együttműködéseként. A 2011-ben indított program célja a szemlélet formálás, a kisiskolás gyerekek egészséges testi, lelki fejlődése, illetve a partnerség a gazdák és a fiatalok között.

Hat tonna feletti termésátlaggal takarítják be a búzát Tolnában

Hektáronként hat tonnát meghaladó termésátlaggal takarítják be az őszi búzát Tolna megyében, a termés az aratás mintegy kétharmadánál többségében malmi minőségű a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint.

Kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zalában

Kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zala megyében az idén, a termésbecslések szerint őszi búzából, árpából és tritikáléból is több terem, mint tavaly - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Emlékezetes lesz az idei szezon Mezőhegyesen

Az idei termelési év rendkívül hosszú aszálya, majd a rég látott mennyiségű csapadékot hozó hetek igencsak feladták a leckét a mezőhegyesi ménesbirtok növénytermesztési ágazatának. Tapasztalataikról és a kilátásokról Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak.

Budapesten rendezik az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb mezőgazdasági szakterülete a high-tech megoldásokra épülő „precíziós gazdálkodás”. Ezért is óriási siker, hogy a terület legfontosabb európai, tudományos eseményének legközelebb Magyarország ad otthont – olyan új témákkal mint a Big Data elemzése öntanuló szoftverekkel.

Eltűnt a termés harmada - háromszorosára drágult a magyar sikergyümölcs

Befejeződik lassan a meggyszezon, aki akart, idén bőségesen tudott vásárolni a gyümölcsből befőttnek, lekvárnak is, és jó hír, hogy elvétve lehet még meggyet kapni. Idén drágulás volt és csökkent a termés, miközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország.

Változások az agrár szaktanácsadásban

Május 29-én lépett hatályba az Agrárminisztérium (AM) rendelete a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről. Az egyik legfontosabb változás, hogy megfelelő szakmai végzettséggel, és a választott szakterületen legalább 5 éves szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie a szaktanácsadónak.