Back to top

A jövő technológiái a kapuban állnak

Mintegy 18 ezren látogattak el november elején Stuttgartba, az idei IVIFHO – Intervitis Interfructa HortiTechnika nemzetközi szakvásárra. A három nap alatt közel ötven országból utaztak szakemberek a helyszínre - a legtöbben Svájcból, Ausztriából, Olaszországból, Franciaországból és Luxemburgból -, akik a 13 országból érkező 302 kiállító szolgáltatásaival, termékeivel ismerkedhettek.

Kétévente rendezik meg Baden-Württemberg tartomány központjában a nemzetközi kiállítást, ahol idén is több mint 45 ezer négyzetméteren voltak jelen a nagy gyártók és start-up cégek erő- és munkagépei mellett a feldolgozóberendezések, a borászati eszközök, a korszerű technológiák és segédanyagok, valamint a szeszipar berendezései.

Fotó: viniczai

A háromnapos eseményen a bort, a gyümölcslevet és a kertészeti növények nemzetközi technológiai szakvásáraként a termesztési és betakarítási technológia, a feldolgozás és a folyamatirányítás, valamint a töltő- és csomagolási technológia egészen a szervezésig és a marketingig terjedő teljes folyamatláncot fedezi.

Az esemény a jövő technológiai megoldásait vette górcső alá, ami a kiállítás idejére, a Német Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által szervezett 63. Nemzetközi Borászati Kongresszuson, a kiállítók standján és a gyakorlati bemutatókon is visszatükröződött.

A digitalizálás, a robottechnika szinte minden területen jelen volt a termesztésen, a betakarításon, a feldolgozáson és a folyamatirányításon át az üzemszervezésig, a csomagolásig és a marketing feladatokig.

Az üzleti látogatók dicsérték a kiállításon kitapintható, a maga nemében egyedülálló - a tudomány, az ipar és a szakpolitika közötti - tudásátadást. A rendezvény kísérő programja ezért számos találkozót tartalmazott. A 63. Nemzetközi Borászati Kongresszus első napján az éghajlatváltozás következményeire és a nemzetközi együttműködésre összpontosítottak, ahol részt vettek Németország, Ausztria, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Szerbia, Bulgária és Románia szakmapolitikai képviselői.

Fotó: viniczai

A kóstoló zónán - Íztechnológia - Németországból, Ausztriából, Luxemburgból és Franciaországból összesen 14 kutatási és oktatási intézet mutatott be különleges borokat, amelyeket a legfrissebb kutatási eredmények alapján gyártottak és érleltek.

A vásár idén is nagyszerű találkozó helynek bizonyult, ahol nem csak a német érdeklődők fordulnak meg, hanem olasz, svájci, osztrák, francia szakemberek, kereskedők ismerkedhettek az újdonságokkal.

A vásáron történt felmérés alapján kiderült, a látogatók 73 százaléka személyesen vesz részt a beruházási döntésekben, míg 63 százalékuk állította, hogy közvetlenül a vásáron, vagy a következő hat hónapon belül kíván befektetni.

Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyáron indul a bor.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai szervezetekkel együttműködve idén márciusban létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Az egységes, „Magyar bor - Személyesen” üzenetrendszert és a nyáron induló bor.hu egységes borászati webportált az MTÜ országos előadássorozat keretében személyesen népszerűsíti a szakma körében, amelynek első állomása Budapesten volt.

Szőlő és bor a római kortól napjainkig

A szőlő és a bor mindig nagyon fontos volt a Balatonnál, és így van ez ma is – mondja Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki ezt a témát kutatja. Nemrég jelent meg publikációja a Borkommunikáció című szakmai kötetben.

Jubileumi borverseny Élesden

Az év egyik legfontosabb borászati eseményének a jubileumi, XX. Erdélyi Szőlőhegyek Borverseny ígérkezett. Idén a Sebes-Körös menti kisváros, Élesd adott otthont a rendezvénynek. Bihar megyében eddig két alkalommal rendeztek Erdélyi Szőlőhegyek-borversenyt: 2003-ban Nagyváradon, illetve 2015-ben Bihardiószegen.

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

Az egri várvédő és a bor

Dobó Istvánról és vitézi diadaláról mindenki hallott Egerben. De hogy utána mi lett a sorsa, hol élt és hol halt meg az egri hős, arról már alig tud valamit az átlagember.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.

Születésnapi nyílt borbírálat Pécsen

Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amit több szakmai rendezvénnyel tesznek emlékezetessé. Így a kísérleti borok nyilvános bírálatára 70 érdeklődő vendég is jegyet válthatott. Tizenkét kísérlet eredményét mutatta be Hevér László főborász.

Készülődés az ország legnagyobb szántóföldi kiállítására

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) egy rendhagyó interaktív sajtótájékoztató keretében informálta az újságírókat a május 23-24-én megrendezendő III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowról.