Back to top

Földbe kerültek az első komlótövek Kastélyosdombón

Több mint két évtized után újra termelnek hazánkban komlót. A sör egyik ízesítő anyagaként szolgáló növény nagyüzemi termesztését Kastélyosdombón kezdték el.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungaria között létrejött stratégiai megállapodás keretében egy kereskedelmi szempontból hosszú távon fenntartható modellt valósít meg, a sör egyik alapanyagául szolgáló komlótermesztés újraindításával, ami a Somogy megyei településen élő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez is hozzájárul.

Az első tövek több mint egy éves előkészítés után kerültek a földbe.

Az eseményen részt vett, s magában az ültetésben is aktív szerepet vállalt Nagy István agrárminiszter, Geert Swaanenburg, a Heineken Hungaria vezérigazgatója, Lehel László a Magyar Ökumenikus Szervezet elnök-igazgatója, Lévai Anikó a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete.

Somogy megyében, a barcsi kistérségben található Kastélyosdombón a segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központjának egy hektáros területén, több szakaszban 2500 tő komló kerül a földbe a Heineken Hungaria által a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel kötött szerződés alapján nyújtott 30 milliós támogatás felhasználásával.

A jövő évben várható két tonnás termést a Heineken piaci áron vásárolja fel.

Az eseményen részt vevő Nagy István agrárminiszter egyebek mellett elmondta, a kormány kiemelten kezeli az agrárium versenyképességének erősítését, ennek érdekében az újabb lehetőségek felkutatását. A komlótermesztésnek nagy hagyománya volt korábban hazánkban, ami a segélyszervezet és a Heineken összefogásával éledhet újjá.

Fotó: AM
Kitért arra is, a tervek között szerepel újabb ültetvények létrehozása. Egyben arra is utalt, hogy a jövő év januárjától az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésére megnyíló 40 milliárd összegű pályázati forrásból lehetőség nyílik támogatás elnyerésére a növény feldolgozásához szárító és pellettáló építésére is, s ezzel az már mint kész termék kerülhet a piacra. Hangsúlyozta, minden feltétel adott ahhoz, hogy Kastélyosdombó felkerüljön Magyarország gazdasági térképére, a hazai komlótermesztés otthonává váljon.

E gondolatokat továbbvíve Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója arról szólt, hogy a komlótermesztéssel egy teljesen új területtel bővítették a már meglévőket, s amelyben találkoztak a céljaik a Heinekenével.

A programmal tudást és lehetőséget adnak a családok kezébe, ami egyben hosszú távú bevételi forrást jelent számukra ebben a hátrányos helyzetű térségben,

ahol kevés a munkalehetőség. Kiemelte, a modellt szeretnék minél szélesebb körben elterjeszteni, hogy az minél több család önálló megélhetését tegye lehetővé.

Mindehhez Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója a következőket tette hozzá: a világ minden táján különösen fontos értékként tartják számon a helyi termékeket, támaszkodnak a helyi erőforrásokra, Magyarországon is nagy hangsúlyt helyeznek erre. Kiemelte, büszkék arra, hogy részesei lehetnek a komló termesztésének újraindításának, ami egy hosszú távú és biztos befektetést jelent, valamint megalapozza a fenntartható gazdaságot is. A kastélyosdombói az első lépés, tervezik a továbbfejlesztését, újabb területek bevonását a komló termesztésébe.

Hangsúlyozta, a Soproni előállításához az árpa után a jövőben már teljes egészében magyar komlót használhatnak fel.

A magyarok körében kedvelt sör ugyanis már 2016 óta száz százalékban magyar árpából készül, ami mintegy száz gazdának jelent biztos megélhetést. E mellett, a Soproni Radlereket magyar meggyel és bodzával ízesítik.

Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, pedig annak a véleményének adott hangot, hogy a kastélyosdombói esélyteremtő modell az átmeneti kezelés helyett állandó megoldást kínál a családoknak, ami egy újabb egyedülálló elemmel bővült, ami jövedelemhez juttatja őket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyobb területen vetettek kukoricát a Tolna megyei termelők

A tavalyinál nagyobb területen vetettek kukoricát idén a Tolna megyei termelők, a májusi csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek, és felgyorsult az őszi vetések fejlődése is.

Uniós szabályozás az illegális dohánytermékek ellen

Új uniós nyomonkövetési rendszer lépett életbe hétfőn, amely az egyes árukon elhelyezett egyedi azonosító segítségével ismeri fel a nem törvényes úton előállított, vagy az ellátási láncba jogszerűtlenül bekerült dohánytermékek unión belüli mozgását - közölte az Európai Bizottság.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Továbbra sincs egyezség az otthoni pálinkafőzés adómentességéről

Magyarország továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását, és minden fórumon kiáll azért, hogy az Európai Unió engedélyezze a saját célra történő gyümölcspárlat-készítés adómentességét – emelte ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozását (Ecofin) követően.

Új külpiaci távlatokat nyithat a magyar agrárdigitalizáció

Az Agrárminisztérium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.

Családi öntözőrendszert adtak át Somodoron

A Vidékfejlesztési Program kiemelt szerepet szán az öntözésfejlesztés ösztönzésére. Az 50 milliárd forint keretösszegű pályázati forrásból megvalósuló beruházások termelékenyebb gazdálkodást, jobb jövedelmezőséget, biztosabb jövőt ígérnek a gazdálkodóknak – fogalmazott Feldman Zsolt, a somodori Gabriella-major öntözőrendszerének ünnepélyes átadásán.

Amit a cirokról tudni érdemes tavaszi aszály után

A klímaváltozás számos nehézséget okoz a növénytermesztésben a változékonyság, az aszályos időszakok és a hőstresszes napok gyakoribbá válása miatt. Idén sok gazdaság gondban van az őszi vetésű gabonafélék és füvek gyenge kelése miatt. Felmerül a kérdés: mit eszik majd a tehén, vagy az üsző 2019 nyarától? Marad a kukoricaszilázs és a lucernaszilázs?

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.