Back to top

A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.

A lóval való törődés és a lovaglás pozitív hatását a személyiségfejlődésre régóta ismerjük, de a tevékenység iskolai keretek között egyelőre még nem valósítható meg. Társadalmi, illetve szociális szinten is hátrányokkal küzdő gyerekekből válik igazi vezető Bükkösdön, a Lovarda Light Hagyományteremtő Lovas Sportegyesület tagjainak közreműködésével - írja a bama.hu.

– Ha valaki lovas szeretne lenni, az első lépés, hogy megismerje az állatot, ezután el kell kezdeni a lóval talajon foglalkozni. Ennek az a lényege, hogy elmagyarázzuk a lónak, a rangsorban felette állunk.

Olyan gyerekek lesznek itt a lovaknak a vezetői, akik az élet más területén a rangsor alján állnak

– fogalmaz Zoltán. Hozzáteszi: Az elsődleges dolog, hogy megszűnjenek a gyerekek félelmei az állattal kapcsolatban, kellő önbizalommal kell, hogy rendelkezzenek a ló irányításához. Ez később pozitívan hat az iskolai teljesítményükre is.

(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

Öt település általános iskoláiból és két település óvodájából járnak a gyerekek a lovardába, Bicsérdről, Királyegyházáról, Szabadszentkirályról, Bükkösdről, és Hetvehelyről.

Királyegyháza Önkormányzata ajánlotta és finanszírozza egy az iskolai tanítási órán kívüli programokra szóló nyertes pályázatának köszönhetően az iskolák és a királyegyházai óvodások lovagoltatását, így a résztvevők számára ingyenesek a foglalkozások.

A kis létszámú, 6–8 fős csoportok lehetőséget adnak arra, hogy a kisebb gyerekek is el tudjanak szakadni a szüleiktől és kipróbálják az önállóságot felügyelet mellett. Mint megtudtuk, a nagyobbak terepre is járnak, nagyon szeretnek a szabadban a legelőkön lovagolni, bójákkal tarkított pályán tehetik próbára ügyességüket.

Figyelnek az állat minden rezdülésére

Az egyesületnek 2014-ben lehetősége volt pályázni európai uniós támogatásra, az ez alapján megnyert húszmillió forintból egy fedett, de oldalról nyitott lovardát hozhattak létre. Szabóék nem a sportban, hanem a lovasturizmusban dolgoznak, a gyerek lovastáborok is a lovasturizmus keretén belül valósulnak meg. A táborok alkalmával Zoltán és fia oktatja a résztvevőket, felesége főz a kicsiknek. De a férfi másik két gyerekének is van kapcsolata lovakkal. Az egyesület 16 tagja között is családias a kapcsolat, a speciálisan képzett, szelíd, és nem mellékesen kiváló egészségi állapotú lovakkal tökéletes egységet alkotnak.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Látogatóknak és versenyzőknek is izgalmas lesz az idei lovasíjász világkupa

Új versenyszámmal, valamint felnőtteknek és gyermekeknek szóló interaktív családi programokkal készülnek a szervezők az idei Nemzetközi Lovasíjász Világkupára és Nagydíjra.

Világörökségi listára kerülhet a lipicai ló tenyésztése

Ausztria és Szlovénia közösen kezdeményezi, hogy a lipicai ló tenyésztését vegyék fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára – erről kedden állapodott meg a két ország külügyminisztere.

Nehézsúlyban kezdjük az Állattenyésztési Napokat

Csütörtökön indul a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A kiállítást kiállítást Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese nyitja meg, utána indul a szarvasmarhák és lovak bírálata. Este juh ágazati konferencia lesz. Mi végig itt leszünk és tudósítunk az eseményekről, kövesse a magyarmezogazdasag.hu-t.

Hölgyek nyeregben

Mezőhegyes 235 esztendővel ezelőtt alapított ménesbirtoka adott otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny idei döntőjének. A szervezők a hazai lovaskultúra szimbolikus helyszínének értékeit bemutatva igyekeztek ráirányítani a szélesebb közönség figyelmét e tradicionális hivatásra. Mint kiderült, a képzés különösen népszerű a hölgyek között: a döntőbe ugyanis kizárólag lányok jutottak be.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Új utakon a szaporítás - asszisztált reprodukció

A művi szaporítási eljárások térhódítása forradalmasította az állattenyésztést. Napjainkban is tart ez a folyamat, sőt mind nagyobb jelentősége lesz az újabb eljárásoknak, hiszen a termelés gazdaságosságának egyik kulcselemét jelenti.

Ménvizsga Tiszaföldváron

Idén április negyedikén immár harmadik alkalommal rendezték meg Tiszaföldvár határában, Homokréten a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület (MHLOE) tagjai által tenyésztett hidegvérű ménjelöltek saját teljesítményvizsgáját. A rendezvényt eredetileg azért is szervezték a Tiszántúlra, mert szerettek volna lehetőséget biztosítani a Kaposvártól messzebb lakóknak is.