Back to top

A vadludak védelmében nem lehet tűzijátékozni

A tatai Öreg-tavon több ezer vadmadár telel minden évben. A vadludak azonban érzékenyek a zavarásra, és a szilveszteri tűzijátékok már korábban is hetekre elriasztották őket. Amellett, hogy fölösleges stresszt okoznak az állatoknak, az éjszaka megriadó nappali madarak a sötétben nem tudnak úgy tájékozódni, és akár halálos baleset is érheti őket.

A vadmadarak védelme érdekében hónapokkal ezelőtt civil kezdeményezésre aláírásgyűjtés indult. Ehhez csatlakozott a Magyar Madártani Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is. A céljuk az volt, hogy Tatán ne lehessen pirotechnikai eszközöket használni addig, amíg a vonuló madarak a tavon tartózkodnak.

Korábbi tapasztalatok alapján ugyanis az újévi háborús zajokat idéző tűzijátékozás hetekre is elriasztotta a vadludakat a tóról.

Az online petíciót 3 ezren írták alá, melyet a Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete sem hagyott figyelmen kívül. 2018. október 31-én a testület egyhangúlag elfogadta a tűzijátékok használatának korlátozásáról szóló rendeletet, miszerint

november 1. és február 28. között nem megengedett a 2. és 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok használata, Tata teljes közigazgatási területén, Agostyán kivételével.

Ez gyakorlatilag az összes, lakosság számára elérhető kültéri tűzijátékot érinti. Persze az árusítást nem befolyásolja, azonban aki durrogtatni akar, más településre kell mennie. A közeli Agostyánt például nem érinti a rendelet, mivel kellően távol esik a tótól, így az innen érkező zavaró hanghatások már nem jelentenek veszélyt az itt telelő vadludakra.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2018 (X.31.) önkormányzati rendelete a tűzijátékok korlátozásáról 2018. november 24-én lép életbe, nem sokkal a Tatai Vadlúdsokadalom előtt. Azonban már most is rengeteg vadmadár tartózkodik a helyszínen, november 10-én már 65.000 példány vadlúd éjszakázott a tavon.

A mostani rendelet valószínűleg nem arat osztatlan sikert, azonban a ludak mellett a kutyatulajdonosok, kisgyermekes családok és az idősek is örülhetnek majd a háborús-zajoktól mentes téli időszaknak.

Forrás: 
MME facebook

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

A Dunánál, a Velencei- és a Tisza-tónál, valamint a Szigetközben irtják a szúnyogokat

Változatlanul csapadékos az időjárás, ami az elmúlt napok napsütésével párosulva optimális fejlődési környezetet biztosít a szúnyogok számára.

Für Anikó: A soknál több az elég

Fellélegzünk, amikor a tavaszi verőfényben magunk mögött hagyjuk a budapesti dugókat és zöldülő dombok között visz az utunk, hogy megérkezzünk a Zsámbéki-medence széléhez, ahol Für Anikó vár bennünket egy beszélgetésre.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

Víz-világtalálkozó lesz Budapesten

A szemünk láttára bontakozik ki a víz három drámája: a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz. És mindhárom súlyos gazdasági következményekkel jár - jelentette ki a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Afrikai sertéspestis elleni vakcina a láthatáron

Csalétkek segítségével lehetne immunizálni az afrikai sertéspestis ellen a vaddisznókat – erről számolt be egy kutatócsoport egy állatorvosi tudományos lapban. A halálos kór elleni ígéretes vakcina nagy reményekkel kecsegteti a sertéságazatot.