Back to top

Kaptárak lehallgatásával mentenek méheket

A mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés segíthet megállítani a világ méhpopulációjának drasztikus lecsökkenését. A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

Mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML) a méhészetben

A Föld méhállománya nagy bajban van, de a pontosan nem tudjuk miért. Feltehetőleg a rovarirtók túlzott használata, a légszennyeződés, a felmelegedett hőmérséklet, a varró atka pusztító hatása és az elektromágneses sugárzás is közre játszhat a populáció zsugorodásához. A pontos okok meghatározásához több adatra lenne szükség a méhekről. Ezért a World Bee Project és az Oracle informatikai cég létrehozta az AI intelligens kaptárak globális hálózatát, hogy a tudósok valós idejű adatokat nyerhessenek a méhek környezetükhöz fűződő kapcsolatukról.

A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

John Abel, az Oracle alelnöke elmondta, a méhkasok érzékelői nem újkeletűek, azonban a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás segítségével nyert adatok elemzésével új megközelítésből vizsgálhatnak bizonyos dolgokat.

A gépi tanulás (ML) a mesterséges intelligencia olyan területe , amely statisztikai módszereket alkalmaz, ahhoz hogy, kizárólag a kinyert adatokból, a számítógépes rendszerek teljesítménye fokozatosan fejlődjön, anélkül, hogy külön erre programozták volna. 

Abel hozzátette, hogy a hangok valószínűleg a kaptárak egyik legfontosabb adatkészletei közé tartoznak.

A hangokat adatfolyammá alakítják és a gépi tanulás által a méhészek tájékoztatására használják fel.

Oracle Cloud informatikus rendszerrel temérdek adatot, nagyon gyorsan képesek feldolgozni. Az öntanuló, önbeállító és önálló technológia segítségével a rendszer automatikusan tudja mit kell tennie.

Az Oracle, a kriptovalutákhoz hasonlóan, a blockchain technológiát használja, amely azt ellenőrzi, hogy az adatok nem manipuláltak és ténylegesen valós kaptárakból érkeznek. Az Oracle szerint az adatok a World Bee Project tulajdonában állnak majd, amely cég célja a méhek egészséges állapotának megfigyelése.

A Reading Egyetem professzora Simon Potts elmondása szerint, meglehetősen nehéz egyszerű laboratóriumi vagy helyszíni kísérletekkel modellezni, hogy milyen hatások érhetik a méheket.

"Az AI-val és a gépi tanulással megismerhetjük az egészséges és egészségtelen méhkasok jellemzőit"- fűzte hozzá Potts.

A méhek rajzásakor, az adott kaptár fele elpusztulhat, amivel együtt a méz is elveszik, értelemszerűen a méhészek szeretnék minimalizálni a károkat. A méhek gyakran rajzanak a nem kielégítő szellőzés vagy magas hőmérséklet miatt, így a víztartalom, a hőmérséklet és a méz súlyáról szóló adatok segítségével korábban ismerhetik fel az esetleges problémákat.

Miért olyan fontosak a méhek?

A méhek létfontosságúak a mezőgazdaság számára. 1,4 milliárd mezőgazdasági munkahely és a világ élelmezésének háromnegyede - évente mintegy 577 milliárd dollár - a növények beporzásától függ.

A világ népességének 90% -át tápláló 100 növényfajból 70-et háziasított és vad méhek porozzák be.

Az elmúlt 50 évben a beporzástól függő mezőgazdasági termelés mennyisége 300% -kal emelkedett, ugyanakkor a méhpopulációk csökkennek.

Az Egyesült Királyságban például a mézelő méhek száma 1985 és 2005 között 54% -kal esett vissza. Az USA-ban a méztermelő méhészetek száma 2,4 millióra zsugorodott, amely 1947 és 2008 között - 59% -os csökkenést jelent.

A gerinctelen beporzó fajok - különösen a méhek és a lepkék - több mint 40% -a hal ki, ami nem csak a mezőgazdasági termelésre hat negatívan.

A túlzott iparosodás, a peszticidek használata, a természetes élőhelyek megsemmisítése és az éghajlatváltozás mind közrejátszanak a populációk hanyatlásához-mondta Sabiha Rumani Malik, a World Bee Project alapítója és végrehajtó elnöke.

Forrás: 
www.bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több mint 8 százalék szerint a Föld lapos

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) pszichológusai azt vizsgálták, hogy a lakosság milyen mértékben dől be a tudománytalan állításoknak és az összeesküvés-elméleteknek.

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

A Dunánál, a Velencei- és a Tisza-tónál, valamint a Szigetközben irtják a szúnyogokat

Változatlanul csapadékos az időjárás, ami az elmúlt napok napsütésével párosulva optimális fejlődési környezetet biztosít a szúnyogok számára.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

Für Anikó: A soknál több az elég

Fellélegzünk, amikor a tavaszi verőfényben magunk mögött hagyjuk a budapesti dugókat és zöldülő dombok között visz az utunk, hogy megérkezzünk a Zsámbéki-medence széléhez, ahol Für Anikó vár bennünket egy beszélgetésre.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.