0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mogyoróval az allergia ellen?

A kisgyerekkortól folyamatosan fogyasztott mogyoró véd a maggal szembeni allergiával szemben – következtet egy brit kutatás alapján a Business Insider. Bár a tanulmány önmagában még nem bizonyítja a feltevést, az eredmény szignifikáns, és jól beilleszthető az allergiáról szerzett eddigi ismereteinkbe.

Az egész világon növekszik a mogyoróallergiások száma, az Egyesült Államokban pedig már szinte járványszerű méreteket öltött a jelenség – számol be a Business Insider, amely cikkében kísérletet tesz a tendencia megmagyarázására is. Mint a cikkben írják,

1997 és 2008 között a mogyoróallergiás amerikai gyerekek száma háromszorosára nőtt, és mára mintegy 1,8 millió gyereknél mutatható ki az érzékenység az Egyesült Államokban.

A legtöbb mogyoróallergiás a Pennsylvania államban található nagyváros, Philadelphia lakója. A kérdés azért is fontos, mert ez az allergiaféle nagyon súlyos lehet, és nem egy esetben halált is okozott már az óvatlanság.

Ráadásul az Amerikai Egyesült Államok nem egyedüli a probléma érintettjei közül. Az Egyesült Királyságban, Kanadában valamint Ausztráliában hasonló mértékben növekszik a mogyoróallergiások száma. Azonban némileg meglepő módon nem ez a helyzet Kínában, Thaiföldön, Dél-Koreában, a Fülöp-szigeteken valamint Izraelben.

A lap felteszi a kérdést: mi van ezekben az országokban, ami az Egyesült Államokban nincs. Izraelben például létezik egy vicc, amely szerint a gyerekek első három szava az abba (apa), az ima (anya) és a Bamba, ami egy nagyon népszerű mogyorós snack, és a gyerekek szinte a kezdetektől fogva kapják.

A becslések szerint az izraeli családok több mint 90 százaléka rendszeresen vásárolja. Az országban a mogyoróallergia alig egytizede az Egyesült Királyság hasonló mértékének.

Kínában és Thaiföldön népszerű a gyerekek körében egy rizses-mogyorós kása, amelyet reggelire esznek, és ezekben az országokban szintén nagyon alacsony a mogyoróallergia aránya – dacára a hatalmas népességnek, alig fordul elő ilyesmi arrafelé.

A cikk persze többet is tesz, mint tényeket sorakoztat egymás mellé, és sejtet egy összefüggést, ami akár véletlen egybeesés is lehet. Az anyag londoni King’s College kutatására hivatkozik, amelyet a témában végeztek a híres felsőoktatási intézmény tudósai.

A kutatók 640 gyereket vizsgáltak 4 és 10 hónapos koruk között azt figyelve, hogy kialakul-e náluk a mogyoróallergia. A megfigyelet gyerekek mintegy fele rendszeresen fogyasztott mogyorótartalmú snackeket, míg a másik felüket szándékosan távol tartották mindentől, ami mogyorós.

A gyerekeket aztán öt éves korukban egy végső vizsgálatra rendelték be, és ott egy bizonyos típusú mogyoróprotein fogyasztására kérték őket. Azoknál a gyerekeknél, akik egészen kis koruktól fogva rendszeresen ettek mogyorót, 3,2 százalékban alakult ki a maggal, illetve összetevőivel szembeni allergia. Azoknál azonban, akik teljesen száműzték étrendjükből a mogyorót lényegesen rosszabb volt a helyzet: 17 százalékuk allergiás lett a magra, amelyet sosem fogyasztottak.

A vizsgálat szerint tehát azok, akik sosem fogyasztanak mogyorót, 6-szor akkora eséllyel lesznek mogyoróallergiások, mint azok, akik rendszeresen esznek ilyesmit.

A cikk természetesen hozzáteszi, hogy ez csupán egy tanulmány, még ha meggyőző is. Figyelembe véve azonban azt, hogy hogyan működik az allergia, lehet benne valami – teszi hozzá a Business Insider.

Forrás: Business Insider