Back to top

Végre esik, és még hideg is van

A hosszan tartó aszályos idő miatt az őszi vetések már sokfelé maradandó károsodást szenvedtek, sok a hiányos, alacsony tőszámú kelés, sőt egyes táblákon kiszáradt repce foltokat is látni. Az időjárás a hét legvégén végre átalakult térségünkben: nyugatira, délnyugatira fordult az áramlás, mellyel hosszú idő után csapadék is érkezik.

Erzsébet sokfelé már ma reggelre is megrázta a pendelyét, de a hó csak mutatóban érkezett, és a csapadékmennyiség is kevés volt. A folytatásban kissé enyhül az idő és újabb csapadékhullámok érkeznek.

A mögöttünk álló hét az átlagostól jóval enyhébb idővel indult, hétfőn még 20 fokos maximum hőmérsékletek is előfordultak. A hét második felében hidegebb levegő érkezett fölénk, országszerte megjelentek a reggeli fagyok. Szombaton reggelre -5 Celsius foknál keményebb hideg is előfordult az országban.

A problémát az okozta, hogy egész héten folytatódott a hónapok óta tartó aszályos idő, egyáltalán nem esett. Vasárnap estétől kezdődött változás időjárásunkban, nedvesebb levegő érkezett fölénk, melyből az idei első hópelyhek is megjelentek.

Hétfő reggelre sok helyen leesett az első hó.
Hétfő reggelre sok helyen leesett az első hó.
Fotó: MTI - Varga György
Hétfő reggelre a csapadék első hullámából Csongrád és Békés megyében, ahol eddig a legnagyobb volt a csapadékhiány, 5 mm körüli mennyiség hullott. Napközben az országban sokfelé, de csak gyenge, nagyon gyenge intenzitással esegetett (hó és eső vegyesen), mely bár jól jön a száraz talajnak, de ettől mielőbb jóval több kellene.

A talaj szinte országszerte nagyon száraz.

Nagyjából a Kapuvár-Keszthely-Nagyatád vonaltól nyugatra van leginkább nedvesség a talajban, de az Északi-középhegység térségében, attól északra is van valamennyi. Az ország többi részén viszont, főleg az Alföldön rendkívül száraz a föld, 100-160 mm csapadék kellene a fölső 1 m-es réteg telítéséhez.

Az őszi vetések állapota nagyon vegyes képet mutat az országban az őszi csapadék területi eloszlásának megfelelően.

A Dunántúl nyugati felén jellemzően jó állapotúak mind a kalászosok, mind a repce. Ezzel szemben az ország nagyobb részén, a száraz talajú területeken azonban már maradandó károsodások is előfordulnak. Vannak viszonylag jó állapotú táblák keleten is, de többnyire hiányos, alacsony tőszámú a kelés, a repce jelenleg vegetál, épphogy túlél. Sőt egyes táblákon már kiszáradt foltok is vannak. Az őszi kalászosok vetéséhez a száraz talajban már a magágy előkészítése is rendkívül nehéz volt, a vetés alig akart kelni, ezekben is sok a hiányosan kelt állomány. A száraz, kemény talaj miatt alig, csak nagy plusz költséggel, az eszközöket tönkretéve lehet az őszi talajmunkákat elvégezni.

Hogy alakul az előttünk álló hét időjárása?

A folytatásban a hőmérsékletben jelentős változás nem várható, bár valamennyit enyhül az idő. Sok lesz a felhő, csak kevés helyen és viszonylag rövid ideig várható napsütés.

A felhős idő miatt komoly fagy nem valószínű a héten, de a maximumok is 10 fok alatt maradnak.

A jó hír az, hogy átalakult az áramlási rendszer térségünkben, több hullámban is érkezik nedves levegő fölénk nyugat, délnyugat felől, melyből csapadék is várható. Kedden érkezik a második hullám (ebből nyugaton és a magasabb hegyekben átmeneti hóréteg is kialakulhat), majd a hét végén a következő. Mivel ebben az időszakban minimális a párolgás, szinte az összes csapadék a talaj vízkészletét fogja növelni.

A jövő hétfőig várható csapadék mennyisége általában 5 és 15 mm között valószínű az országban, de délnyugaton ettől több is hullhat. E miatt az őszi vetések károsodása megáll, az 5 fok fölötti hőmérsékletű időszakokban pedig a kalászosok lassan fejlődni is fognak.
Forrás: 
OMSZ

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyobb területen vetettek kukoricát a Tolna megyei termelők

A tavalyinál nagyobb területen vetettek kukoricát idén a Tolna megyei termelők, a májusi csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek, és felgyorsult az őszi vetések fejlődése is.

Uniós szabályozás az illegális dohánytermékek ellen

Új uniós nyomonkövetési rendszer lépett életbe hétfőn, amely az egyes árukon elhelyezett egyedi azonosító segítségével ismeri fel a nem törvényes úton előállított, vagy az ellátási láncba jogszerűtlenül bekerült dohánytermékek unión belüli mozgását - közölte az Európai Bizottság.

A csapadék mellé a meleg is megérkezett

A csapadék már nem hiányzik a talajokból, és a hétvégén lassan a meleg is megérkezett, amire az intenzív fejlődésben levő vegetációnak most igen nagy szüksége van. Az előttünk álló héten is folytatódik, a mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Amit a cirokról tudni érdemes tavaszi aszály után

A klímaváltozás számos nehézséget okoz a növénytermesztésben a változékonyság, az aszályos időszakok és a hőstresszes napok gyakoribbá válása miatt. Idén sok gazdaság gondban van az őszi vetésű gabonafélék és füvek gyenge kelése miatt. Felmerül a kérdés: mit eszik majd a tehén, vagy az üsző 2019 nyarától? Marad a kukoricaszilázs és a lucernaszilázs?

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

Szerbia kiszorul az európai cukorpiacról

A szerbiai gazdák az idén mindössze 30 ezer hektáron vetettek cukorrépát, ami 50 százalékkal kevesebb, mint tavaly.