Back to top

Magyar díjugrató az ötkarikás játékokon

Minden idők legjobb eredményét érték el a magyar fiatalok az ifjúsági olimpián. Összesen 24 érmet szereztek, ebből 12 arany, 7 ezüst és bronz lett a végeredménye a Buenos Airesben rendezett világversenynek. A magyar díjugratósport történetében először jutott egy hazai versenyző az ifjúsági olimpiára. Jármy Vince, az európai csapat tagjaként második helyen végzett a csapatbajnokságban.

Sorsolt lovával, Walterstown Cruise Z-tel kiváló lovaglással, hibátlanul teljesített Vince az első fordulóban, majd a másodikban a már kissé fáradt lovával 8 hibaponttal végzett, ezzel a 12. helyet szerezte meg. Az egyéni versenyben öt lovas vetett össze, európai győzelemmel. Vince csapattársa, a 17 éves Giacomo Casadei a leggyorsabb hibátlannal vihette haza Olaszországba a jól megérdemelt aranyérmet. Köszönet jár Weinhardt Virágnak a kvótaszerzésért, az egész lovassport és a szakág sikere ez az eredmény, hiszen különösen nehéz a kvótaszerzés erre a megmérettetésre, mert kontinensenként csak öt lovas indulhat. Sportdiplomáciai siker volt, hogy a csapatverseny döntőjén ott szurkolt Ingmar de Vos FEI-elnök mellett Kulcsár Krisztián MOB-elnök és Habsburg György, a MOB nagykövete is. Sikerült a lapzártánkkor hazatért Vincét elkapnunk egy interjúra.

Jármy Vince és Walterstown Cruise Z
Jármy Vince és Walterstown Cruise Z

Mi az az ifjúsági olimpia, hogy sikerült kijutnod, mi a kijutás feltétele?

Az ifjúsági olimpia négyévente kerül megrendezésre, minden sportágban 14 és 18 év közötti sportolók versenyeznek. Életében mindenki csupán egyszer juthat el erre a versenyre.

Az európai csapatba az olimpiát megelőző évben rendezett ifjúsági Európa-bajnokság egyéni döntőjének legjobb öt nemzete minősül.

Ezt a kvótát Weinhardt Virág szerezte meg, de a korhatár miatt alakult úgy, hogy más képviseli Magyarországot.

Hogyan lehet erre a versenyre felkészülni, hiszen nem saját lóval versenyeztek.

Azt gondolom, hogy nincs semmiféle különleges módszer, csupán az a fontos, hogy az adott lovas korábban többféle lovon üljön és versenyezzen, amivel kellő rutint szerez, hogy az idegen lóval is boldoguljon. Szerencsére sok lehetőségem volt ismeretlen lovakra ülni, ami előnyt jelentett.

Miért hasznos egy ilyen verseny?

Mivel közel 4000 azonos korú fiatal lakik az olimpiai faluban, nagyon sok új barátot tud szerezni az ember. Az pedig, hogy a világ minden tájáról megismersz lovasokat, a későbbiekben akár hasznos kapcsolatrendszert is jelenthet.

Az ifjúsági olimpia lovas versenyzői
Az ifjúsági olimpia lovas versenyzői

Mutasd be a lovat, amivel indultál! Elégedett voltál a sorsolás eredményével?

Ő egy 17 éves szürke zangersheidei herélt. Tapasztalt lónak számít, gyerekekkel is versenyzett. A sorsoláson voltak jobbak is, de azt gondolom, hogy ugyan középszerű, de hasznos és segítőkész lovat kaptam.

Mennyire befolyásolta a végeredményt itt a ló képessége?

Sajnos úgy éreztem, hogy az utolsó pályán már a ló képességén felül teljesített. A két verőhiba mellett több ugráshoz is hozzáért, emiatt úgy gondolom, egy esetleges hibátlant követően nem lett volna esélyem az összevetésben.

Mennyi idő volt összeszokni a lóval és neked ez hogy sikerült?

Az első versenynapot megelőzően mindenkinek négy napja volt az edzéseken lovagolni és megismerni a lovát. Mivel alapvetően egy segítőkész lóról beszélünk, nem telt sok időbe összeszokni vele, egyedül a kisméretű vágtáját kellett megszokni.

Volt egy sajnálatos, ám szerencsés kimenetelű baleseted. Hogyan történt?

Valóban, az első versenynapon a felszállásnál hanyatt vágta magát a ló, ezt követően pedig rám esett, amiben megsérült a bal bokám. Este szerencsére kiderült, hogy nincs törés, sem szakadás, így folytathatom a versenyzést.

Kikkel voltál egy csapatban?

A brit Jack Whitaker, a belga Simon Morssinkhof, a holland Rowen van de Mheen és az olasz Giacomo Casadei mellett szerepeltem az európai csapatban.

A dobogón a második helyezett csapat, Európa csapata: Jármy Vince, Giacomo Casadei, Jack Withaker, Rowen van den Mheen, Simon Morssinkhof

Milyen tapasztalatokat szereztél?

Teljesen más verseny volt, mint a többi. Segített szokni a csapatért való lovaglást, de talán a sorsolt ló miatt nem nehezedett ránk olyan nyomás, mint egy nemzeti csapatban való lovagláskor.

Egy ilyen verseny teljesen más kihívást jelentett mindenki számára, viszont mindenki megtapasztalta, milyen is az az olimpiai szellem.

Hogyan alakul a téli időszakod?

Egy kéthetes belga edzőtábor következik, majd itthon kezdjük a fedeles szezont. Javarészt itthon és a közeli nemzetközi versenyeken fogok részt venni.

 Fotó: Fei/Liz Gregg és Jármy Kata

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Készenléti Rendőrség: nóniuszok nyergében járják az országot

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik mezőhegyesi tenyésztésű lovakban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

„Ajándék a mezőhegyesieknek”

Extrém meleg, színvonalas verseny, helyi vonatkozású sikerek – ezek jellemezték a XXV. Jubileumi Kanca- és Ménversenyt Mezőhegyesen.

Titkos oázis a Göbös-majorban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. fontos küldetése a környezeti kultúra fejlesztése, amelynek kiemelt színtere az erdei iskola. A már 20 éves múltra visszatekintő Ravazdi Erdei Iskolánk mellett, a közelmúltban újult meg a Kapuvártól 12 kilométerre, festői környezetben, erdőkkel körülvett tisztáson, a Göbös-majorban működő minősített oktatóhelyünk.

A Kárpát-medence legjobb lekvárai és borai

Egyesek talán még nem tudják merre is keressék Peszektergenyét – vagy szlovákul Sikenicát -, ám boros és lekváros körökben egyre népszerűbb a Palik család által már hatodik éve szervezett nemzetközi bor- és lekvárverseny. Az Esztergomtól alig félóra autózással elérhető Alsó-Garammenti településen az Eszterházy családnak állt hatalmas szőlészete, szüretei messze földön híresek voltak.

Befutó kalapok a Magyar Derbyn

Az idei Magyar Derbyn nem csak a lovak, hanem a kalapok is versenyeztek. A szervezők egyre inkább törekszenek arra, hogy a versenyszezon legkiemelkedőbb futama ne csak a lovakról szóljon. Az ünnepélyes megjelenés és a divat is komoly szerepet kap a Kincsem Park rendezvényén.

Lovak öncsonkító viselkedése

Rengeteg tanulmány, etológiai kutatás foglalkozik a lovak ún. rossz szokásaival, melyek valójában a háziasított életkörülmények által kielégítetlenül maradt természetes szükségletek okozta frusztráció hatására kialakuló kényszercselekvések.

Kocsis István 2019 erdésze

Az Országos Erdészeti Egyesület jubileumi, 150. Vándorgyűléséhez kapcsolódva rendezték meg a Tolna megyei Lengyel-Annafürdőn az Év Erdésze 2019 szakmai verseny országos döntőjét. A kétnapos megmérettetésen a NYÍRERDŐ Zrt. Halápi Erdészetének kerületvezető erdésze, Kocsis István szerezte meg a győzelmet.

Soproni Sörrally: a rajtrácson a Magyar Mezőgazdaság csapata

Néhány nap, és ismét elrajtol a Soproni Sörrally – ezúttal a Magyar Mezőgazdaság csapatának részvételével! A versenyt szervező Heineken Hungária célja, hogy felhívja a széles közönség figyelmét a hazai alapanyagok fontosságára. A főszerepet idén a komlóé.

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.