Back to top

Még virágosabb, még vonzóbb Magyarország

Háromszáz település, hárommillió ember – ez lehetne a Virágos Magyarország idei rövid összegzése – nagy számokban. 2018-ban ennyi település nevezett és ennyi embert mozgatott meg hazánkban az idén 25 éves nemes vetélkedés, aminek a díjait november végén osztották ki. A díjátadási ceremóniának az idei város-győztes, Nagykőrös adott otthont.

Az ötvenezernél kisebb lélekszámú városok közül Nagykőrös lett a fődíjas
Az ötvenezernél kisebb lélekszámú városok közül Nagykőrös lett a fődíjas
Fotó: MTÜ
A negyedszázada elkezdett településszépítési mozgalom óriásivá, országossá nőtt, az évek során pedig tartalmi fejlődésen is átment. A kezdetben elsődleges célok, virágos kiskertek, szépen gondozott előkertek, példásan kiültetett közterek, szépen megművelt intézménykertek, a cél érdekében együttműködő közösségek mára szinte magától értetődők lettek, megjelentek viszont új fogalmak és elvárások.

A fenntarthatóság, a környezeti kultúra, a turisztikai vonzerő, az élhető település a legújabb jelszavak és szempontok, amit a szakemberekből álló zsűri tagjai a benevezett települések bejárása alkalmával szemrevételeznek, pontoznak és bírálnak.

Borbás Marcsi, a Virágos Magyarország fővédnöke szerint ismét mindenki nyert, ha díjat éppen nem is, de virágos települést, boldog lakókkal, elégedett turistákat és jó közösségeket. Együtt sikeresnek lenni nagyszerű dolog, mondta, és arra kérte a már versenyben lévőket, győzzék meg az ügyre a szomszédaikat is, legközelebb nevezzenek ők is, legyen Magyarország még virágosabb, még vonzóbb hely.

Csemő
Csemő
Fotó: Algeier Wendy

Íme a díjazottak!

Az Entente Florale ezüstérmét Lajoskomárom kapta, aranyérmet, és elnöki különdíjat Veszprém kapott.

Az Év Települése díjat Kazincbarcika, Sajógalgóc, Komárom, Várkesző, Veresegyház, Újhartyán,Szigliget,Kisbodak, Tiszafüred, Mikófalva, Mohács, Balatonboglár és Kübekháza képviselője vehette át.

Arany Rózsa díjas lett: Polgár, Paks, Sándorfalva, Cegléd, Jászfényszaru, Mosonmagyaróvár és Tatabánya.

A Legvirágosabbb Úticél kitüntetést Eger, Gyulaháza,Geresdlak, Veresegyház és Budapest XIX.kerülete kapta.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) különdíját Velence és Hegykő képviselői vehették át.

Az MTÜ által alapított Az ország főtere elismerést a főváros X. kerületében lévő Újhegyi sétánynak ítélték.

Nagykőrös
Nagykőrös
Fotó: Algeier Wendy

Rozmaring díjjal vendéglátóhelyeket ismertek el, a siófoki Mala Gardent, a dunakiliti Sári csárdát, a noszvaji Csendülő vendégházat, a kecskeméti Bagatellt és a budapesti Kert bisztrót.

A MTÜ Kerttörténet, kertturizmus elismerést Hévíznek és a fejér megyei Alsószentivánnak ítélték.

A szervezőbizottság Elnöki díját Szentes, Siófok, Nagyatád és Súr vehette át.

A Virágzó Magyarország Alapítvány díját Kisharsánynak és Galgagutának, a Város és Faluvédő Szövetségét pedig Bajának és Buzsáknak adták át.

A Magyar Tájépítészek Szövetségének díját Hatvannak adta át Nagy Ildikó Réka, a Település és Tájépítészeti Kar különdíját pedig Gyula város polgármesterének.

A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség (MÖFÖSZ) díját Kisújszállásnak, Hajdunánásnak és Zalakarosnak ítélte oda, az Év Főkertésze 2018-ban Vozárné Ragó Ildikó, Nagykőrös főkertésze lett.

A Magyar Kertépitők Országos Szövetsége (MAKEOSZ) díját Harkánynak és Császárnak ítélte oda, a Balatoni Szövetség díját Alsóörs, Balatonszárszó és Balatonalmádi vették át. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézete Várdának adott át elismerést, a Magyar Díszkertészek Szövetsége pedig Pányok és Felsőlajos településeknek.

A Magyar Természetvédők díját Gyenesdiásnak adták át, a Vasutastelepülések Szövetségéét Keleiba kapta. A Főkert ZRt Péterit és a főváros XI. kerületét díjazta.

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága által felajánlott díjat Komlóskának adták át, Az agrárminisztériumét Szarvasnak és Mesztegnyőnek. Budapest Főváros Önkormányzatának különdíjasa a XXII és a XVIII. fővárosi kerület lett.

A Belügyminisztérium díját város kategóriában Rácalmás, község kategóriában pedig Kunsziget kapta, miniszeri különdíjat vehetett át Ózd és Telkibánya, miniszteri elismerő oklevelet Mórahalom és Ozora kaptak.

A Belügyminisztérim személyi díjjal tüntette ki Kirrné Feicht Ágnest, a MÖFÖSZ elnökét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális díját Százhalombattának ítélte, oktatási díját pedig az Etyeki Nefelejcs nemzetiségi óvoda és a Budaörsi Vackor óvoda vehették át.

Fővédnöki díjban részesült Varsány és Girincs, miniszterelnöki különdíjban pedig Zalaegerszeg és Orfű.

Jubileumi díjat vehetett át Székesfehérvár, Eger, Hidvégardó és Balatongyörök. Az Aranyfa Minőségi díjat Balatonfürednek, Sárospataknak és Gyulának ítélték.

A fődíjat az ezernél kevesebb lakosú települések között Csemőnek, az ezer fős és kisebb települések közül a Vas megyei Dozmatnak adták át. Az ötvenezernél több lakosú városok kategóriájában Szolnok, az ötvenezernél kisebb népességűek közül Nagykőrös lett a fődíjas.

A Kerületek versenyét a főváros IV. kerülete, Újpest nyerte, az Entente Florale meghívólevelét pedig Nagykőrös és Csemő vehette át, ők képviselik majd hazánkat a nemzetközi virágosítási versenyben 2019-ben.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

Keress rengeteget!

Hol vannak erdők Magyarországon? Minden fás terület erdő? Milyen erdőterületen járok? Magántulajdonban van-e a terület? Milyen turistautak vannak az erdőben? Védett területen haladok? Erre a kérdésrengetegre ad válaszokat az Erdőtérkép (https://erdoterkep.nebih.gov.hu/).

A tudomány kevés ahhoz, hogy megmentsük a Földet

A tudós, a döntéshozó és a helyi ember együtt képes olyan tudást összerakni, amely reményt adhat arra, hogy jobban megértsük, mit teszünk a Földdel. Erről Molnár Zsolt etnoökológus beszélt szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Idén is lesznek dísznövény és kertművészeti napok a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyparkban

Idén 15. alkalommal rendezi meg a Károlyi József Alapítvány az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat május 31. és június 2. között a fehérvárcsurgói Károlyi kastély parkjában, amelynek programjában kiállítás, vásár és konferencia is szerepel.

Séta a mamutok között

A Jeli Varázskert több mint arborétum. Közjóléti szolgáltatásai és folyamatosan bővülő infrastruktúrája jóval túlmutat az arborétumi kívánalmakon. Az idén újabb attrakcióval gazdagodott a kert; pénteken lombkorona-tanösvényt avattak, így most már a magasból is megcsodálhatjuk az Óriások erdejének mamutfenyőit.

Vadvirágos körút a méheknek

A kanadai Calgary város tanácsosai úgy döntöttek, hogy segítenek a méheknek és a darazsaknak, azzal hogy a beépítetlen területeken a hasznos rovarok számára egy vadvirágos körutat alakítanak ki. A kezdeményezés felkeltette az iskolák és a kutatók érdeklődését.

Családbarát kirándulások a Vértesben

A Vértes területének túlnyomó többsége természetvédelmi oltalom alatt áll. A déli, délnyugati része a Vértesi Tájvédelmi Körzethez, az északi az Észak-Vértesi Természetvédelmi Területhez tartozik. Ezen felül magas az EU ökológiai hálózatához (Natura 2000) sorolt területek aránya, és itt létesült hazánk első natúrparkja, a Vértesi Natúrpark.

Fejlesztésekre van szükség a hazai mezőgazdaságban

Magyarország mezőgazdasági adottságaival akár 18-20 millió embert is képes lenne ellátni élelmiszerrel, ám ehhez jelentős fejlesztésekre van szükség - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) átfogó helyzetértékeléséből.