Back to top

Hosszú élet a kaptárban

A “téli” méhek a hideg évszakban 6-8 hónapot, míg a nyáriak pusztán 5-6 hetet élnek. Ennek szabályozója egy fehérje, a vitellogenin, melyet a zsírtestükben halmoznak fel.

A hagyományos méhészfelfogás szerint augusztus végén, szeptember elején kikelnek a fiasításból a téli méhek, melyek aztán túlélik a telet, hogy a családot tavasszal újra lendületbe hozzák.

Ezek a méhek vastagabb zsírtesttel kell, hogy rendelkezzenek, mint a már meglévők.

A zsírtest ugyanis az a szerv, mely többek között a fehérjék felhalmozására és előállítására képes. Emberrel összevetve ez a májnak felel meg.

A „téli” méhek zsírtestében télen 50% vitellogeninnek nevezett fehérje  található, mely a juvenilhormonra gátló hatással van.

Egyértelműen megállapítható, hogy a nyár végén kikelő méhek és a még dajkaméh stádiumban levő méhek testalkata igen hasonló, és a garatmirigyük is ugyanolyan fejlett. Míg a tavasszal, illetve nyáron kikelő méhek előbb-utóbb kijáró méhekké válnak, addig a téliek csak tavasszal kezdenek kijárni, ha arra szükség van. Lehetséges tehát, hogy a téli méhek pusztán egy meghosszabbított dajka-fázisban maradnak.

Lárvákat tápláló dajkaméh
Fotó: Hevesi Mihály

Ha tavasszal a kaptárban mesterségesen magas szinten tartják a Vitellogenint, akkor annak ellenére, hogy a méhek gyűjtővé válnak, valamivel hosszabb ideig élnek, mint anélkül.

De az ő élettartamuk is csökkenni kezd, ha 10 napon túl is gyűjtőméhként dolgoznak.

Tudományos szempontból nem eldöntött tehát, hogy a nyár végén kikelő méhek valóban téli méheknek tekinthetőek-e, vagy pusztán annyi különbség van köztük és elődeik között, hogy nem válnak gyűjtővé és nem amortizálódik le a testük.

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2018/10

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tudomány és a versenyképesség

A közelmúltban vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szőcs Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete Állattani Osztályának tudományos tanácsadója. A kitüntetéssel a rovarferomonok kutatásában, illetve a növényvédelem szempontjából fontos lepkefajok kémiai ökológiájának föltárásában eredményeit ismerték el.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Miért fontos a gyep ápolása?

Milyen módszerekkel lehet felújítani a leromlott hazai gyepeket, és mennyire hatásosak ezek? Hogyan befolyásolják a termőképességet, az állateltartó képességet, illetve a takarmány minőségét? - ezek voltak a fő kérdései a tegnapi gödöllői Gyepápolási szakmai napnak, ami délután terepi gépbemutatóval zárult.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.