Back to top

A Fiat traktor évszázada

A Fiat Agri utódja, a New Holland, ebben az évben ünnepli, hogy az első Fiat emblémás traktor legurult a szerelő szalagról. A márka 702-es számot viselő modellje megoldást kívánt adni a gazdák számára az I. világháborút követően kialakult munkaerő-hiányra.

Sürgető feladat volt a termelékenység növelése, valamint a háború miatt elhanyagolt területek újra  művelése. A 702-es modell megoldotta ezeket a problémákat.

Számos feladat elvégzésére tervezték a négyhengeres belsőégésű motorral szerelt, hátsókerék meghajtású erőgépet, mely korának szenzációja volt.

A típus tervezői szakítottak az addigi stílussal.  A Fordtól vették át azt az önhordós  konstrukciós megoldást mely szükségtelenné tette az alváz alkalmazását. Azonban a Fordson traktorokat a széles, egyenletes területű talajokra tervezték, míg az olasz és a többi európai gazdálkodónak nehezebb talajviszonyokkal és gyakran hullámos tereppel kellett megkűzdenie. Az alapos tereptesztek után a 702-es modellt 1918 augusztus 14-én mutatták be az olasz hatóságok számára. A konstrukció már a kezdetkor kedvező benyomást tett  a döntéshozók számára, mert szántásban jobbnak bizonyult bármely versenytársánál. Ez volt a premierje a mezőgazdaság legkorszerűbb traktorának.

A következő évben a bizonyított előnyöknek köszönhetően, a Fiat aláírta a szerződést az olasz mezőgazdasági szövetkezetekkel 1000 traktorok legyártásáról. Ezzel elkezdődött az olasz mezőgazdaság gépesítésének a korszaka.

A sikerek kezdete

Ezek a traktorok írták tovább a mezőgazdaság történelmét az évek során az egész világon. A modell 700C volt az első európai lánctalpas traktor amely új távlatokat nyitott a vonóerő, a stabilitás és a biztonság tekintetében, ha lejtős és csúszós terepen kellett dolgoznia. 1932-ben, a megjelenés évében nem volt vetélytársa. A következő évtizedben üdvözölhettük a következő lánctapas traktort, a Model 40-est, mely könnyebb, biztonságosabb és gazdaságosabban üzemeltethető gép volt a többinél.

A II. világháború utáni újjáépítés első típusa a Model 50 volt, mely minden akadályt legyőzött, szinte verhetetlen volt, és a Fiat-ot a lánctalpas traktor gyártók élvonalába repítette.

 Az 1960-as években a Diamante széria felvonultatta a traktorok azon sorozatát melyek között négy 22-70 lóerős változat szerepelt. Itt jelent meg az első az első szőlőművelő keskeny traktor, mely kezdete volt New Holland márkának, mint a  különleges  traktorok gyártójának.

Az 50. évfordulóra a Fiat piacra dobta a Nastro d’Oro sorozatot, mely a kis és közepes gazdaságok szíve volt, és a különböző típusait a gazdák használni tudták a hegyvidéki területeken, a gyümölcsösekben és a szőlőültetvényeken.

A Diamante és a Nastro d'Oro sorozat traktorjainak köszönhetően a Fiat vált az európai piac vezető traktorgyártójává.

A 90-es sorozat születése

A múlt század 80-as éveiben látott napvilágot a 90-es sorozat, ami a mezőgazdasági gépgyártás történetének legkeresettebb gépei lettek.

A tervezésnél nagy gondot fordítottak a  kezelők kényelmére, úgymint: kismértékű rázkódás, 80 dB-es zajszint, légkondicionáló. Az évek során a 90-es sorozatot folyamatosan módosították és finomították, egészen az utolsó modell, a 110-90 –es „Tradition” 2002-ben történt bevezetéséig.

A szériát a teljesen üvegezett ajtók, keskeny oszlopok jellemezték, jó kilátást nyújtva minden irányba. A légkondicinoáló mellett megjelent a hűtődoboz, valamint a kabin zajszintje 75 db-re csökkent. A fedélzeti számítógép valós időben tájékoztatta a kezelőt a hektáronkénti és óránkénti üzemanyag fogyasztásról.

Húsz évvel a debütálása után lett „Winnner” sorozat fülkéje a legjobb a világon. A mezőgazdaságot megváltoztató traktorok széles választéka tükrözi a Fiat azon vízióját, hogy kielégíti azokat az igényeket, és meghaladja a várakozásokat annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelők részére könnyen használható, innovatív és rendkívül hatékony gépeket tudjanak kínálni. Ez a hagyomány a jelenlegi New Holland ajánlataiban folytatódik.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétségbeesett európai gazdák - Svájcban sem jobb

Az európai gazdák körében az átlagosnál magasabb az öngyilkossági arány. Bár erről hivatalosan csak francia és svájci adatok állnak rendelkezésre, a helyzet valószínűleg a többi európai országban sem jobb - erre hívja fel a figyelmet az agrarheute.de német agrárhírportál cikke.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Az előrelátó traktor-kamera

Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági pótkocsigyártója a Fliegl a mezőgazdasági, építőipari és közúti járművek biztonságát növelő kamerák és kamerarendszerek fejlesztésében és gyártásában is jeleskedik. A traktorokra elől függesztett munkagépek az útkereszteződésekbe csak belógva, balesetveszélyesen teszik lehetővé a vezető számára a belátást.

A szántóföldi napokon kiderül, mit tudnak a gépek

Az AXIÁL Kft. 500 négyzetméteres területen állógép-, és 4500 négyzetméteres területen mozgógép-bemutatóval készül a mezőfalvai kiállításra. A május 23-24-ei rendezvényen a szántóföldi növénytermesztés leghatékonyabb gépeit teszik próbára.

Milyen lesz a KAP?

A tagállamok többletbefizetéseivel, vagy más szakpolitikákra szánt pénzek visszafordításával lehetne megakadályozni, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkenjenek – véli Kis Miklós. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az új Európai Bizottság, és az új Európai Parlament összetételén múlnak majd a részletek.

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Nagyobb területen vetettek kukoricát a Tolna megyei termelők

A tavalyinál nagyobb területen vetettek kukoricát idén a Tolna megyei termelők, a májusi csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek, és felgyorsult az őszi vetések fejlődése is.

A csapadék mellé a meleg is megérkezett

A csapadék már nem hiányzik a talajokból, és a hétvégén lassan a meleg is megérkezett, amire az intenzív fejlődésben levő vegetációnak most igen nagy szüksége van. Az előttünk álló héten is folytatódik, a mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás.

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.