Back to top

Könyvhősből világpolgár: a skót juhászkutya

A skót juhászkutya legendás hűségének Eric Knight „Lassie hazatér” című könyvében örök emléket állított. A fajta származásáról írásos adatok nem maradtak fenn, a feltételezések szerint Angliába a rómaiak, esetleg a vikingek vihették be a collie őseit. Ezek a kutyák kerülhettek el a Skót-felföldre, ahol az emberek birkatenyésztéssel foglalkoztak.

A ritkán lakott területen tél végén a birkákat szabadon engedték, és csak ősszel gyűjtötték össze őket, hogy megnyírják, levágják vagy eladják. A begyűjtésnél a juhászkutya elengedhetetlen segítség volt, húsz ember munkáját tudta egyedül elvégezni. Az elkóborolt nyájakat felkutatta, és a gazdához hajtotta.

Viktória királynőt is lenyűgözte

Mivel a sziget mentes volt a nagytestű ragadozóktól, ezért a juhászkutyának nem kellett erősnek és harapósnak lennie, csak gyorsnak, mozgékonynak és tanulékonynak. Elnevezésére vonatkozóan az egyik feltételezés, hogy abban az időben a fekete juhot az óangol „coll” (fekete) szó alapján colleynak nevezték. A juhokat terelő kutyákat szintén egyszerűen colleynak hívták. T. Gray 1887-ben írott művében ugyanakkor a kelta „cu-luth” szóra vezeti vissza a collie elnevezését. A „cu” jelentése kutya, a „luth” annyit tesz, kitartó. Egy juhászkutyára illik is ez az elnevezés. A XII–XIII. században Anglia iparosodásával a gyapjúipar is fejlődésnek indult, és így a juhászkutyákra is nagyobb szükség lett. Mivel a nyájak hajtóikkal és az őket terelő kutyákkal az egész területet bejárták, így Angliában és Skóciában különböző, de mégis hasonló típusok alakultak ki. Mindegyikre jellemző volt a közepes termet, az edzett test, a vízhatlan szőrzet, valamint a kitartás és az igénytelenség. 1860-ban Viktória királynő is vett néhány skót juhászt windsori kastélyába. A királynő személyesen látta munka közben ezeket a kutyákat a balmorali kastélyánál, és el volt bűvölve képességeiktől. 1890 környékén, II. Nyikolaj orosz cár 400 colliet vett Angliából, és az orosz-japán háborúban egy részüket hírvivő és mentőkutyaként használták. Másik részüket tenyésztésbe vették, s ezekből indult ki az orosz collie tenyésztése.

Nemcsak küllemre, terelőösztönre is szelektálni kell

Napjainkban a collie egyike a világ legdivatosabb és leginkább kedvelt fajtáinak, elsősorban kedvességéért és szépségéért tartják, ugyanakkor használhatósága igen sokrétű. Nemcsak eredeti „szakmájában” képes dolgozni, hanem más tevékenységekre is megtanítható. Nevezetesen vakvezető kutya, mentő kutya, terápiás kutya, őrző-védő kutya, rendőrkutya, mozgássérülteket segítő kutya, és az agility pályán is megállja a helyét. Itthon az egyik legismertebb collietenyésztő a Dragon Gold kennel tulajdonosa, a gödöllői Bárdos Mónika, aki szerint a collie egy életforma. Mindig vidám, rendkívül energikus, okos, gyönyörű megjelenésű, mindenkit elbűvölő eb – akinek volt már skót juhászkutyája, nem valószínű, hogy a fajtát valaha is elfelejtené. A tenyésztő elmondása szerint 1989-ben vette az első skót juhászkutyáját, s azóta is kitart a fajta mellett. Keiko nevű példánya 2005-ben lett Európagyőztes, azóta szerencsére bővült a sikerlistja. Saját tenyésztésű kutyái közül Dion, Skip, Glacy, Gini, Szonja, Max, Joy szintén felléphettek az Európakiállítások vagy világkiállítások dobogójának valamelyik képzeletbeli fokára. Szinte minden alomban születik legalább egy különösen ígéretes kölyök, amelyiket érdemes a kiállításra vinni. A sikeres tenyésztő szerint a collie okos, szeret megdolgozni a dicséretért, ő pedig az évtizedek óta tartó küllemre történő szelekció mellett igyekszik megtartani a kutyákban az ösztönt a tereléshez is.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

A GKI konjunktúraindex júliusban elérte a 2019 végi szintjét

Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

A málnatermesztés föllendítéséért dolgoznak

Nógrád megye mindig a bogyósgyümölcs-termesztés központja volt Magyarországon és szeretnénk, ha az is maradna, hiszen kedvező környezeti adottságokkal rendelkezik ehhez. A tavaly alakult Nyugat-Nógrádi Területfejlesztési Központ agrárágazata segíti a termesztőket a fertődi kutatóállomás munkatársaival karöltve.