Back to top

Eső nehezíti a cukorrépaszállítást

Az 1260 hektáron termesztett cukorrépa 75 százalékát már betakarították megyénkben, az átlagtermés 61 tonna. A csapadékos időjárás következtében az utóbbi napokban lelassultak a szállítási munkák.

– Összesen 33 hektáron termesztünk cukorrépát – mondta Budai Bertalan szentgáloskéri gazdálkodó a  sonline.hu-nak.

"Persze korántsem egyszerű a munka: három hónapig alig volt eső, a most lehullott kisebb mennyiség miatt felázott a földút, s ezért néha nehezen jutnak előre a cukorrépával megpakolt kamionok."

– Sokszor nehéz a szállítás, a vizes talajon elpörögnek a teherautó kerekei, van, amikor erőgép segítségére van szükség. Remélhetően hamarosan javul a helyzet, s tervek szerint határidőre befejezzük a munkát.

A szentgáloskéri gazdaságban az összes répát felszedték, melyet a közeli depóban helyeztek el, s az árut a kaposvári cukorgyárba szállítják. A szakember úgy számol:

az előzetes becslések szerint az átlagtermés hektáronként 70-80 tonna körül alakul.

A cukortartalom néhány táblán 16,-17,2 közötti, de még további mérésekre várnak, s ha minden adat rendelkezésre áll, akkor véglegesíthető az eredmény. Budai Bertalan szerint összességében eredményesen zárják a 2018-as szezont. Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. elnöke azt mondta: cégüktől már korábban elszállították a cukorrépát, amit 35 hektáron termesztettek.

– A tavalyi 65 tonna helyett ezúttal mintegy 77 tonna volt nálunk a hektáronkénti átlaghozam – folytatta a cégvezető. – Ha az elmúlt időszakra tekintünk vissza, megállapíthatjuk: nagyon jó eredményeket értünk el. S mindent figyelembe véve – a várható 25-30 millió forint bevétel mellett – nyereséget hoz a cukorrépa.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságán közölték: Somogyban az 1260 hektárnyi cukorrépa 75 százalékát betakarították.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Saját ételhordóba kérhetjük a párizsit a Sparban

A Spar Austria új akcióval próbálja csökkenteni a csomagolással járó hulladékot. A cég osztrák vásárlói mostantól saját élelmiszer tárolóikba is kérhetik a felvágottat, a húsokat és a különböző sajtokat.

Ezt az ételt dobjuk ki leggyakrabban

Többnyire olyan ételt vásárolunk, amire valóban szükségünk van, emellett a többség rendszeresen figyeli a lejárati időt, és nem dob ki még le nem járt ételt – derül ki a K&H lakossági kutatásából. Ha mégis lejár a szavatossági idő, akkor leginkább zöldség, gyümölcs, tejtermék, felvágott és pékáru landol a kukában.

Több csokoládét adott el Amerikában a svájci gyártó

A svájci Lindt & Sprüngli növelte forgalmát és profitját az idei első fél évben.

Látványosan nő az orosz agrárexport

Oroszország élelmiszer-ellátásának biztonsága lényegében biztosított, a kivitel értéke öt év múlva elérheti a 45 milliárd dollárt - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egy tanácskozáson a Kubany megyei Lipecben.

Augusztus 31-ig várják a kiállítók jelentkezését az OMÉK-ra!

Meghosszabbított határidővel, egészen 2019. augusztus 31-ig várják a kiállítók jelentkezését az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szervezői, az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum (AMC). Az idén szeptember 26-29. között, immár 79. alkalommal megrendezendő OMÉK-ot a professzionalitás, nemzetköziség és innováció jellemzi majd.

A hét végére befejezik a búza aratását

Bár minőségben vegyes a kép, termésátlagban a korábbi várakozásokhoz képest jobbat hoznak a kalászos gabonák. Ha az időjárás megfelelő lesz, a hét végéig befejeződhet a búza aratása - olvasható a Világgazdaság keddi számában.

Csökkenés helyett megduplázódott az élelmiszer automaták száma

Az adóhatóság adatbázisa 54 ezer élelmiszert árusító automatát tartalmaz. Ahol nincs se eladó, se pénztáros. Az élelmiszerboltok száma 39 ezer. Persze, azért van különbség bőven, kb 99%.

160 ezer tonna sertéshúst importált Kína

Jelentősen nőtt Kína sertéshús importja júniusban. Az ázsiai ország ugyan a világ vezető sertéshús előállítója, az állományt azonban tizedeli a sertéspestis.

Gyors, hatékony talajelemzés munkavégzés közben

Veris iScan néven újdonságnak számító talajvizsgálati technológiáját mutatott be tavaly a holland Vantage Agrometius cég.

Cukormentes étcsokoládét fejlesztett a Nestlé

A Nestlé bemutatta 70 százalékos étcsokoládé termékét, mely szinte teljes mértékben kakaógyümölcsből készült és nem tartalmaz hozzáadott cukrot.