Back to top

Lovas polgárőrök észleltek tüzet

Füzesgyarmat felé terjedő tüzet fedezett fel a szokásos kilovaglás (lójáratás) közben két lovas polgárőr november idusán a település határában, Biharnagybajom és Füzesgyarmat között.

(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)
Fotó: Sebestyén Jenő
A szokásos kilovaglást végezte Szabó Erzsébet, a Füzesgyarmati Polgárőrség lovas polgárőre és járőrtársa, Tóth Laura november 15-én délután 14 órakor, amikor a két önkéntes egyszer csak nagy füstre lett figyelmes a város határában. S mivel Biharnagybajom és Füzesgyarmat között több kilométer hosszan egy száraz ér húzódik – mely tele van nádassal, száraz avarral, fával – Szabó Erzsébet és Tóth Laura vágtára fogta a lovakat. Ekkor Laura lova megsérült, ezért Erzsébet egyedül lovagolt tovább a helyszínre, ahol a nagy szél hatására addigra már több száz méteres szakaszon leégett a száraz ér, és a tűz terjed tovább Füzesgyarmat felé - írja a beol.hu.

Összesen négy tűzoltóautó vonult ki a bejelentésre, három Szeghalomról, egy a füzesgyarmati önkéntes tűzoltóságtól.

A lovas annak érdekében, hogy az oltási munkát segítse, kilovagolt a műúthoz és útbaigazította a kiérkezőket, emellett az oltási munkálatok végéig a helyszínen maradt.

– A tűzoltók egyszerre kezdték meg a lángok megfékezését mindkét oldalról, azonban voltak olyan részek, ahová nem tudtak bemenni, ezért segítettem nekik, ott maradtam és lóháton mentem be a problémás helyekre. Megnéztem, hogy hol ég még a tűz, hol aludt már el – idézte fel a történteket a polgárőr, akinek még soha nem volt még ehhez hasonló szituációban sem része. –

Ez volt az első ilyen esetem. A lovam végig nagyon készséges volt, nem ijedt meg egyáltalán, a tűzön és füstön is keresztülment.

A tűzesetet Erzsébet visszaemlékezése szerint mintegy 20 perc alatt sikerült megfékezniük a kiérkező szakembereknek. Mint, ahogy az Országos Polgárőr Szövetség oldalán is olvasható, a feltételezések szerint az eset azért történt, mert valakik ki akarták tisztítani az árkot a nádtól és a hulladékoktól, s úgy gondolták, hogy a legjobb megoldás, ha meggyújtják azt, de a nagy szél miatt elterjedt a tűz.

Takács Zuzanna az év lovas polgárőre

Zuzanna véleménye szerint Magyarországon a lovas polgárőrök alkotják a legnagyobb lovas közösséget, számuk meghaladja az ezret is - írja a kemma.hu. Ő viszont azon kevesek közé tartozik, akik

nemcsak az erdőkön, mezőkön és földutakon látnak el rendszeresen szolgálatot, de gyakran tart lovasbemutatókat is

, melyeken mindig lenyűgözi a nézőket. Ilyenkor Gandalf nevű „barátja” kápráztatja el leginkább az érdeklődőket, aki nem fél a tűztől, a füsttől, de nem ijed meg a fegyverek ropogásától sem.

Meggyőződése, hogy ezen produkciói is hozzájárultak ahhoz, hogy országos szintű kitüntetésben részesült. Önmagában viszont ez kevés lett volna. Valószínűleg sokkal többet nyomott a latban, hogy rendszeresen jár szolgálatba. Ilyenkor Oroszlányból Kisbérre szállítja lovait, vagy Komárom-Esztergom megye más településeire, de az is előfordult már, hogy az ország távolabbi pontjaira. Takács Zuzana ugyanis olyan polgárőr, akire mindenhol számíthatnak.

 

Forrás: 
beol.hu/kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy kedves énekes a távoli Venezuelából és Kolumbiából

A kanári már hosszú évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend kontinensünkön, különösen rokonait becsülik nagyra azok a madarászok, akik elsősorban énekükért tartanak otthonukban apró tollasokat. Így nem meglepő, hogy Amerika felfedezése után nem sokkal már megérkeztek az Újvilágból a különféle papagájok mellett olykor apró énekesek is.

A szépséges világos nagyezüst nyúl

Ha a nyúlfajták között szépségversenyt rendeznének, biztos, hogy a világos nagyezüst nyúl dobogós helyen végezne, talán a szépségkirálynőnek járó aranyalmát is elnyerhetné. Bár Franciaországból eredeztetik, nálunk német világos nagyezüst néven terjedt el.

Fürjek „sündisznóállásban”

Hazánkban az utóbbi időkben egyre többen vállalkoznak fürjtartásra. Vannak, akik pusztán kedvtelésből választják a fürjeket: díszes megjelenésük, kedves lényük miatt tartanak otthonukban néhányat, mások gazdasági célt szem előtt tartva választanak japán gazdasági fürjet vagy éppen virginiai fogasfürjet.

Egy kis méretű juh nálunk is hódít

Több tenyésztő is tart állatszeretetből vagy a szakmai kihívástól vezérelve olyan fajtákat, amelyek külső megjelenésükben eltérnek az adott fajra jellemző általános sajátosságoktól. Ide sorolhatjuk a juhfajon belül a babydoll southdownt is, amely kis termeténél fogva joggal tarthat számot érdeklődésünkre.

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

A kocák szeretik az állandóságot

Egy új vizsgálat kiderítette, hogy a különböző elletőrendszerekben tartott és többször fialtatott kocáknál a rendszerek cserélgetése miként hat a malacok mortalitására. A kezdeti eredmények szerint, azok a kocák teljesítettek jobban és azoknál volt alacsonyabb a malacok elhullása, amelyeket ugyanabba az elletőrendszerbe vittek vissza.

Egy „no-deal” Brexit hatása

A National Union of Farmers (NUF) vezetője arra figyelmeztet, hogy egy „no-deal” (megegyezés nélküli) Brexit teljes katasztrófa lenne az Egyesült Királyság mezőgazdaságára nézve, mivel az a bárányok tömeges levágását eredményezné, és rengeteg brit mezőgazdasági munkásnak kellene beszüntetnie tevékenységét.

Az Európai Bizottság is támogatja a hosszú távú élőállat szállításokra vonatkozó magyar intézkedéseket

Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. július 15-i, brüsszeli ülésén üdvözölte azon tagállamok hatóságainak intézkedéseit, melyek az extrém nyári hőség során szigorítják a hosszú távú, rendszerint Törökországba irányuló élőállat szállítások feltételeit.