Back to top

Biomarkerekkel a méhpusztulás ellen

A kanadai Québecben 2013-ban figyeltek meg abnormálisan magas mézelőméh-halálozási arányokat. A számos lehetséges tényező közül kiemelt fontosságúnak azonosították a méhek peszticidekkel történő érintkezését, ami növekvő aggodalomra adott okot.

A kukoricatáblákon például a vetőmag csávázásakor a bevonatolásához használt rovarirtó szerek maradékai nagy koncentációban vannak jelen, így a neonikotinoidok is, ami igen mérgező a méhekre. A neonikotinoidokkal kapcsolatos vizsgálatokból tudható, hogy ezek a vegyületek növelik egy kémiai mediátort elbontó enzim, az acetilkolinészteráz (AChE) aktivitását a gerinctelen állatokban, még akkor is, ha azok csak szub-letális dózisnak vannak kitéve. Ennek ismeretében a kanadai kutatók azt vizsgálták, hogy

a mézelő méhek AChE-aktivitása megváltozott-e a neonikotinoid vegyületekkel történt expozíciót követően.

Egyben megvizsgálták a kukoricaföldeken használt egyéb vegyszerek, az atrazin és a glifozát lehetséges hatásait is.

A virágporszórást megelőzően egy héttel háromféle mezőgazdasági területtípus közelébe telepítettek méhkaptárakat. Az egyik egy minősített organikus gazdaság kukoricaföldje volt, a következő egy hagyományosan termesztett kukoricás, a harmadik táblán nem termesztettek kukoricát. Ezzel egy időben a méheket a neonikotinoid inszekticidek (imidakloprid és clothianidin) és gyomirtó szerek (atrazin és glifozát) növekvő szub-letális dózisával kezelték, ellenőrzött körülmények között. A megnövekedett AChE-aktivitást minden területen 2 hetes expozíció után mutatták ki.

A hagyományos technológiát alkalmazó kukoricatáblához közeli méhek magasabb értéket mutattak, mint az organikus gazdaság kukoricaföldjén és a nem művelt területeken. A méhekben az AChE aktivitása a neonikotinoidokra adott válaszként emelkedett, de a glifozát expozíció esetén enyhe csökkenést figyeltek meg.

A kutatók ezeket az eredményeket, azaz az AChE-aktivitás mérését potenciális biomarkernek ajánlják a neonikotinoid expozíció megítélésére.
Forrás: 
Environmental Science and Pollution Research/Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

A tudomány és a versenyképesség

A közelmúltban vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szőcs Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete Állattani Osztályának tudományos tanácsadója. A kitüntetéssel a rovarferomonok kutatásában, illetve a növényvédelem szempontjából fontos lepkefajok kémiai ökológiájának föltárásában eredményeit ismerték el.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Az EU új szabályokat fogadott el a trágyák forgalomba hozataláról

Az Európai Unió új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról az uniós piacon - közölte az uniós tanács kedden.

Csúcson a kukoricaár az Egyesült Államokban

Soha nem sikerült ilyen rosszul a vetés Amerikában. Egy éve legmagasabb szintre emelkedett a kukorica jegyzése a chicagói terménytőzsdén arra a hírre, hogy lassan halad az amerikai kukorica vetése.

NAKAdémia a termőföld védelméről a szántóföldi napok keretében

A tavaly a gazdálkodók és szaktanácsadók számára elindított szakmai fórumsorozat, a NAKAdémia idén is folytatódik. Május 24-én Mezőfalván, a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében többek között a talajmintavételről, a növénytáplálásról, valamint a talajjavítási technikákról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.

A szántóföldi napokon kiderül, mit tudnak a gépek

Az AXIÁL Kft. 500 négyzetméteres területen állógép-, és 4500 négyzetméteres területen mozgógép-bemutatóval készül a mezőfalvai kiállításra. A május 23-24-ei rendezvényen a szántóföldi növénytermesztés leghatékonyabb gépeit teszik próbára.

Nagyobb területen vetettek kukoricát a Tolna megyei termelők

A tavalyinál nagyobb területen vetettek kukoricát idén a Tolna megyei termelők, a májusi csapadék jót tett a tavaszi vetésű növényeknek, és felgyorsult az őszi vetések fejlődése is.