Back to top

Verseny a műtrágyapiacon

Elsősorban az energiahordozók, főképp a földgáz ára határozza meg a műtrágyák árát, és a terményárakkal való együtt mozgásuk arra utal, hogy mindkét áruféleségre befolyásoló tényező az energiaár, derült ki a siófoki Agrárszektor Konferencia első napján rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

A műtrágyapiac korábban a szabályozott, államilag támogatott területek közé tartozott, vámokkal, kvótákkal, csak nemrégiben vált szabaddá a verseny. A gyárak képviselői abban egyetértettek, hogy a verseny ösztönzi a fejlesztést, az új termékek bevezetését.

Az importtal a termelők sok új típusú trágyát ismertek meg, azonban ezek jobb hasznosításához az ő tudásukat is bővíteni kell.

Aranyosi Károly (IKR Agro Kft.) szerint tíz éve még senki nem gondolta volna, hogy a hazai gazdálkodók megcélozzák a 8-9 tonnás búzahozamokat, amit többek közt a tápanyagellátással kell megalapozni. Balássy Ákos (EuroChem) elmondta, hogy a cég prémium termékeivel szemléletváltást is el szeretnének érni, fontos, hogy a termelők ne a műtrágyamennyiséget figyeljék, hanem a hasznosulást is.

A magyar műtrágyapiac értéke 134 milliárd forint volt tavaly, tudtuk meg Pesti Csabától, az Agrárgazdasági Kutatóintézet munkatársától, és a 2000-es évek elejétől kezdve folyamatos volt a növekedés, bár az üteme az utóbbi 2-3 évben lassult.

2004-hez képest ma két és félszer annyit költenek egy hektár trágyázására a termelők.

A KSH adatai szerint műtrágyaexportunk 114, importunk 39 milliárd forint értékű.

A gyárak már régóta megvannak, tette hozzá Rácz Zoltán (Nitrogénművek), a verseny során átrendeződések lehetnek. A termelők számára viszont az a legfontosabb, hogy megbízható forrásból szerezzék be a termékeket és figyeljenek a hatóanyag-tartalomra. A horvátországi Petrokemija mostantól nagyobb hangsúllyal jelenik meg a magyar piacon, mondta Suba Péter igazgatósági tag.

Fotó: Farmers Edge
Szabó Balázs családi céget vezet, szerinte a kicsik a specializáltabb termékekkel vehetik föl a versenyt. Ők előbb kezdtek precíziós gazdálkodást folytatni és csak később vágtak bele a műtrágyagyártásba, mert a 12 fontos tápelem közül csak háromnak a precíziós kijuttatása volt megoldott. A vállalkozás most több mint 30-féle speciális műtrágyát gyárt.

Az árak alakulására a földgáz árának van a legnagyobb hatása, ugyanis a nitrogénműtrágya önköltségének 65-70 százalékát ez adja.

További befolyásoló tényező a kereslet-kínálat alakulása, a termékhez jutás lehetősége, a logisztika, az árfolyam, és léteznek spekulatív kereskedelmi hatások is. Az például, hogy Kínában bezártak egy gyárat, módosította az európai pici folyamatokat is, a Duna alacsony vízállása pedig a szállítást drágítja meg, említettek néhány példát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

Az idei aratási idény véget ért, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása. Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

Idén több búza és repce termett Zala megyében

Zala megyében búzából és repcéből is több termett idén, mint az elmúlt évben, a búza hektáronkénti átlaghozama egy tonnával haladja meg a tavalyi mennyiséget - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerdán az MTI-vel.

A finnek is jó gabonatermést várnak

A száraz időnek köszönhetően a finn gazdák is megkezdhették az aratást. A korábbi csapadékosabb időjárás miatt várhatóan a kora tavaszi vetésű gabonák, illetve a zöldség, gyümölcs és olajos magvak hozama kisebb lesz.

Két hétig készült az összetartozást szimbolizáló aratókoszorú

A magyar gazdatársadalom összefogását, egyszersmind a magyarság összetartozását is szimbolizálja az az aratókoszorú, amelyet a "Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem" program keretében adtak át a Szent István Bazilikában.

A gazdák már készülhetnek az őszi kalászosok vetésére

Az elmúlt évhez képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az előállítási költségek növekedése miatt idén enyhén emelkedhet az őszi kalászosok ára.

Az eddigi legnagyobb szabású SMARTFARM-ra készülnek

Szűk egy hónap múlva kezdetét veszi a SMARTFARM - Magyarország legnagyobb precíziós szántóföldi bemutatója, a Bábolnai Gazdanapok programjainak "zászlóshajója". A rendezvényen, amely az eddigieknél hosszabb, így tartalmasabb is lesz, a szakma legjelesebb képviselői vesznek részt ezúttal is - lássuk, mivel készülnek idén!

Megszűnik a hőség és csapadék is öntözi a talajokat

Az utóbbi napok forró, száraz időjárása megviseli a szántóföldeken és a gyümölcsösökben dolgozókat, de a hőségben az állatok és növények is fokozott gondoskodást igényelnek.