Back to top

Garantált hitelek – versenyképes gazdaságok

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) 2018. december 4-én tartotta éves üzleti partnertalálkozóját, amelynek keretében a hazai pénzügyi intézmények vezetői és munkatársai találkozhattak az agrárkormányzat képviselőivel, friss információkhoz juthattak a mezőgazdaság aktuális kihívásairól, finanszírozási lehetőségeiről és a kormányzat agrárpolitikájának irányvonalairól.

A rendezvényt megnyitó Pongrácz István AVHGA kuratóriumi elnök üdvözlő szavait követően Nagy István agrárminiszter előadásában köszönetet mondott a hazai pénzügyi szektor szereplőinek, hogy kiemelt ágazatként tekintenek az agráriumra, és egyre szélesebb az agrárvállalkozások számára rendelkezésére álló pénzügyi termékek köre.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány célkitűzése a mezőgazdasági szektor hatékonyságának növelése, ebben is kéri a pénzügyi szektor együttműködését. A hatékonyságnövelő mezőgazdasági beruházások, fejlesztések támogatása, kedvező feltételekkel történő finanszírozása

kulcskérdés a nemzetgazdaság számára is, hiszen az agrárium GDP részesedése mellett számításba kell venni azokat az ágazatokat is, amelyek a mezőgazdaságra épülnek.

Az agrárszektor rendkívül tőkeigényes ágazat, forgóeszköz és beruházási igénye egyaránt jócskán meghaladja a nemzetgazdasági átlagot – mondta az agrárminiszter.

A beruházásokat az elmúlt időszakban az uniós vidékfejlesztési források indukálták, de kihasználva a kedvező kamatkörnyezetet és a rendelkezésre álló pénzügyi eszközöket akkor is érdemes megvalósítani a beruházásokat, ha kevesebb vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. Felmérések szerint az agrárágazatban jelentős fejlesztési igény mutatkozik, amely segíthetné a technológia modernizációját, a kapacitásbővítést, a precíziós gazdálkodást.

A miniszter kiemelte, hogy a szektor legkisebb és legnagyobb gazdálkodóira is egyaránt szükség van a vidéki térségek felzárkóztatásában.

A nagyobb vállalkozások jelentősen tudják az ország versenyképességét javítani, a kisebbek pedig a vidék népességmegtartó erejét biztosítják. Az ágazat összes szereplőjének tud segíteni az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége, amely a teljes banki és takarékszövetkezeti szektoron keresztül elérhető. A kezesség a finanszírozói bizalmat erősíti és hitelezhetővé teszi a kisebb agrárvállalkozásokat is.

Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója az elmúlt időszak eredményeit ismertetve elmondta, hogy az AVHGA által garantált hitelállomány 2018-ban meghaladta a 300 milliárd forintot, és a kezesség iránti igény növekedését mutatja, hogy 2012 óta megháromszorozódott az állomány. Kiemelte, hogy a mezőgazdaság hitelállományának nagyarányú növekedéséhez az AVHGA tevékenysége is hozzájárult, a kezesség révén olyan vállalkozások is banki forráshoz jutnak, amelyek intézményi garantőr nélkül nem lennének hitelképesek.

Az alapítvány állományában meghatározóak az őstermelők, családi gazdálkodók, amit egyértelműen mutat, hogy az alapítvány ügyleteinek 85%-át a mikro vállalkozások hiteleihez kapcsolódó kezességek teszik ki, a növekedés üteme ebben a szegmensben volt a legdinamikusabb

– hangsúlyozta az ügyvezető igazgató. Ezt erősíti az a tény is, hogy a hitelgaranciát igénybe vevő vállalkozások 2800 települést fednek le, s ezek több mint fele falvakban tevékenykedik.

Ugyanakkor a nagyobb méretű mezőgazdasági vállalkozások a számukra nyújtott kezességek révén többet tudnak fejlesztésekre, innovációra fordítani. A Vidékfejlesztési Program beruházásait komplex módon kezelik, hiszen a pályázatok nyerteseinek az önerőt biztosító beruházási hitelhez, a támogatás előfinanszírozáshoz, vagy a kapcsolódó bankgaranciához is szükségük lehet a kezességvállalásra. 2018 november közepéig 1500 olyan ügyfelet finanszírozott az AVHGA, akik a Vidékfejlesztési Programban pályázatot nyertek. Ez az összes nyertes ügyfél 21%-a, és a pénzügyi intézményeknél még számos projekt finanszírozása áll előkészítés alatt.

Weisz Miklós, az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének társelnöke kiemelte, hogy

nagy szükség van a generációváltásra és a technológiai fejlesztésekre a mezőgazdaságban, amely kihívásokra a fiatalok tudása és ötletei jelenthetnek megoldást.

Egy versenyképes jövőjű ágazathoz nélkülözhetetlen a technológiai fejlesztés, a digitalizáció, köztük a precíziós gazdálkodás és az innováció ösztönzése. Az induló, gazdaságot átvevő fiatalok számára pedig fontos lenne, hogy hosszú távra meg tudják tervezni a fejlesztéseiket, egymásra épülő beruházásokat tudjanak megvalósítani. A generációváltás egy bizonyos fokú méret koncentrációval jár együtt, hiszen a fiatalok nagyobb üzemek létrehozásában gondolkodnak, nagyobb termékkibocsátást fognak elérni, ezért a jelenleginél több korszerű beruházásra kell számítani.

Fotó: AM

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Felépült az Alföldi Tej Kft. 15 milliárd forintos sajtgyára

Végéhez közelítenek az Alföldi Tej Kft. debreceni új üzemének építési és szerelési munkálatai. A négyéves intervallumot felölelő beruházás révén Magyarország második legnagyobb tejipari cégének tejtermék-portfóliója a saját gyártású tej, tejföl, vaj, túró, kefir és joghurt mellett sajttal és tejporral egészül ki.

Harapni lehet a csendet

Városi származásúak lévén nagyon büszkék rá, hogy a csibéket saját kotlósaik keltik ki, és hogy a kecskéik tejéből készített sajtot, joghurtot tudnak az asztalra tenni. Az állatok abrakját is meg tudják termelni maguknak, valamint veteményesük és gyümölcsösük egyre több zöldséget, gyümölcsöt ad.

Milyen lesz a KAP?

A tagállamok többletbefizetéseivel, vagy más szakpolitikákra szánt pénzek visszafordításával lehetne megakadályozni, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkenjenek – véli Kis Miklós. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az új Európai Bizottság, és az új Európai Parlament összetételén múlnak majd a részletek.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Szőlő és bor a római kortól napjainkig

A szőlő és a bor mindig nagyon fontos volt a Balatonnál, és így van ez ma is – mondja Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki ezt a témát kutatja. Nemrég jelent meg publikációja a Borkommunikáció című szakmai kötetben.

Új külpiaci távlatokat nyithat a magyar agrárdigitalizáció

Az Agrárminisztérium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.

Családi öntözőrendszert adtak át Somodoron

A Vidékfejlesztési Program kiemelt szerepet szán az öntözésfejlesztés ösztönzésére. Az 50 milliárd forint keretösszegű pályázati forrásból megvalósuló beruházások termelékenyebb gazdálkodást, jobb jövedelmezőséget, biztosabb jövőt ígérnek a gazdálkodóknak – fogalmazott Feldman Zsolt, a somodori Gabriella-major öntözőrendszerének ünnepélyes átadásán.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.