Back to top

Új stratégiát jelentett be a BASF

Ludwigshafenben ismertette a BASF új stratégiáját dr. Martin Brudermüller, a cég igazgatótanácsának elnöke. A német vegyipari vállalat 2012 óta töretlenül fejlődik, jövedelemnövekedése meghaladta a globális vegyipari termelés évi 3,7%-os növekedését. Az új stratégia legfőbb célja az értékesítés és a volumen növelése.

A gyorsabb növekedés érdekében a BASF még erőteljesebb hangsúlyt fektet ügyfeleire, és személyre szabott ajánlatokat fog kialakítani számukra. A vállalat gyorsabbá és rugalmasabbá válása érdekében jelentősen leegyszerűsíti a struktúrákat és folyamatokat, megnöveli portfólióját és megerősíti a vállalaton belüli együttműködést.

Új telephelyet nyitnak Kínában, és bővítik a meglévőt, hogy kihasználják a rohamosan növekvő vegyipari piacot az országban. Előrejelzések szerint a globális vegyipari termelés fele Kínában talál majd vevőre.

Az új stratégia célja, hogy a BASF értékesítése és jövedelmezősége gyorsabban növekedjen az iparág átlagánál, ehhez 2019-től 2021-ig tartó kiválósági programot vezet be, amely kiterjed a termelés, a logisztika, a kutatás és fejlesztés területére, a digitalizációs és automatizálási tevékenységekre és a szervezeti fejlődésre. A tervek szerint a program 2021-től kezdődően 2 milliárd euróval járul hozzá az éves jövedelemhez.

A cég nem pénzügyi céljai között első helyen az üvegházhatású gázok kibocsátásának szinten tartása szerepel 2030-ig, a jelentős termelésbővítéstől függetlenül.

Martin Brudermueller
Fotó: BASF
Ennek elérése érdekében a BASF javítani fogja üzemei irányítását, hatékonyságát és integrációját, és ahol csak lehetséges, nagyobb arányban vásárol megújuló energiaforrásokból előállított villamos energiát. A BASF üzemei már most is nagyon magas technológiai színvonalon dolgoznak, ennek a célnak a megvalósításához rendkívüli kreativitás szükséges, mondta Martin Brudermüller, és megfelelő szabályozási környezetre van szükség Németországban, Európában és az egész világon. A BASF abszolút értékben az 1990-es szinthez képest 50%-kal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben megduplázta termelését.

Mindezekhez a munkatársak erőfeszítése is szükséges, ezért a dolgozók elégedettségét is célul tűzték ki: érezzék azt, hogy a BASF-nél a lehető legjobban tudnak fejlődni és teljesíteni.

A szervezet továbbfejlesztésének célja a hatékonyabb működés mellett az, hogy még inkább ügyfélközpontú legyen.

E célból a BASF számos olyan intézkedést vezet be, amelyek többek között növelik az ügyfelek számára az átláthatóságot, továbbfejlesztik az ügyfélszolgálatot és feltárják a közös növekedési potenciált. A BASF a következő cselekvési területekre összpontosít: portfólió, emberek, innováció, fenntarthatóság, műveletek és digitalizálás.

Jövő év elejétől újjáalakul a vállalati szervezet, és a növekvő üzleti területekre koncentrálják az erőforrásaikat. 2019. január 1-jétől a BASF tevékenysége hat szegmenst fed le, amelyek mindegyike két műveleti részlegből áll, kivéve a mezőgazdasági megoldások szegmenst:

Chemicals (Vegyszerek)

petrolkémiai ayagok és intermedierek

Materials (Anyagok)

speciális adalékanyagok és monomerek

Industrial Solutions (Ipari megoldások)

diszperziók, pigmentek és különleges vegyi anyagok

Surface Techologies (Felületi technológiák)

katalizátorok és bevonatok

Nutrition & Care (Élelmezés és gondozás)

ápolószerek és élelmezés és gondozás)

Agricultural Solutios (Mezőgazdasági megoldások)

 

A vállalati szerkezet és együttműködés továbbra is fontos szerepet játszik a hatékonyságban és a célok elérésében, ugyanis az összes szegmensben kihasználhatók a technológiai előnyök.

Az integrált termelésnek köszönhetően a BASF legalább évi 1 milliárd eurós költségmegtakarítást ér el például a nyersanyagok, az energia és a logisztika terén, alacsony károsanyag-kibocsátással.

Közelebb az ügyfelekhez
Fotó: BASF
Ahhoz, hogy közelebb kerüljenek az ügyfeleikhez, a BASF létrehozott egy folyamategyszerűsítési munkacsoportot, amelynek feladata a kulcsfontosságú folyamatok egyszerűbbé tétele. A vállalat leegyszerűsíti és lerövidíti a folyamatokat, és gyorsabb döntéshozatalt tesz lehetővé. Hatékonyabbá szervezik a kutatás és az operatív divíziók munkáját, ami világszerte 20 ezer munkavállalót érint közvetve vagy közvetlenül.

Az üzleti egységek nagyobb vállalkozói szabadságot kapnak, ugyanakkor egyértelmű felelősséget jelölnek ki számukra.

Annak érdekében, hogy minden országban meg tudják ragadni a piaci lehetőségeket, kiegészítő piacfejlesztési modelleket vezetnek be. A műveleti részlegek eldöntik, hogy mely helyi piacot kezelnek kiemelten, amelyet a saját személyzetükkel szolgálnak ki, és melyeken adják át az üzleti lehetőséget helyi szervezeteknek.

Az ügyfelek pontos kiszolgálásához biztonságosan, hatékonyan és megbízhatóan kell működtetni a termelést. A BASF növelni fogja üzemei megbízhatóságát és javítja a rugalmasságot, amire évi 400 millió eurót szán, jóval többet, mint az elmúlt évek átlaga. Kihasználják a digitalizáció adta lehetőségeket is a döntési folyamatokban és a napi műveletek végrehajtásában egyaránt. Világszerte több mint 350 üzemében digitalizálja a folyamatokat, így az a BASF üzleti tevékenységének szerves része lesz.

A kutatás-fejlesztésben Quriosity nevű szuperszámítógépük intenzívebb kihasználására törekszenek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/BASF

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

A szőlőperonoszpóra

A szőlőskertekben rendszerint május közepétől kezdik meg a rendszeres növényvédelmet a szőlőperonoszpóra ellen. E betegség csapadékos években a szőlő legveszélyesebb károsítója. Járványszerű fellépése gyakran igen súlyos károkat okoz.

Aránytalan beavatkozás Xylella fastidiosa ellen?

Valencia autonóm tartomány vezetése kérelmet nyújtott be az alicantei bírósághoz, hogy a fölszámolási program keretében két magánbirtokon kivághassák a Xylella fastidiosa baktériummal érintett olajfákat.

Növényvédelmi előrejelzés – rendezkedjünk be a folyamatos védekezésre

Védjük almafáinkat a lisztharmattól, de a csapadék miatt már a varasodásra is figyeljünk. A különféle gyümölcsmolyok rajzását érdemes feromoncsapdával nyomon követni, de sokszor szinte lehetetlen elkülöníteni az egyes nemzedékeket, ezért folyamatos védekezésre kell fölkészülni. És ne feledkezzünk meg a meggymagfúró ormányosról sem, amely ebben az időszakban rakja tojásait a kis terméskezdeménybe.

Ne kockáztassuk a "zsebimportot"!

Az utazás során külföldön gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, hazánkban nem honos károsítókat hordozhatnak, ezáltal veszélyeztethetik a saját környezetünkben élő növények egészségét, akár komoly gazdasági következményeket is előidézve. Az idei turisztikai szezonban is kiemelten fontos a külföldről hazautazók felelős magatartása a növények behozatalakor.

Növényvédelmi előrejelzés – folytatódik a molyrajzás

Eddig azok a betegségek terjedtek, amelyeknek a száraz idő kedvez, de a nedvesebbre fordult időben már a varasodás is fertőzhet. Egyre több az almamoly, már repül a lombosfa-fehérmoly is, és levéltetvekből is mind többel találkozhatunk. Ne feledjük, virágzó növények közelében csak méhkímélő permetezés jöhet szóba!

Harc a növényvédő szer hatóanyagokért?

Az unióban sorra tiltanak be növényvédő szer hatóanyagokat, sokszor alternatíva nélkül. Miért lettek az utóbbi időben ellenségek a növényvédőszerek, miért a gyártókat büntetik, miközben sokszor csak helytelen használat okozza a bajokat? Ezekre a kérdésekre is kereste választ A HaszonAgrár által szervezett Fókuszban: a közös agrárpolitika rendezvény növényvédelmi szekciója.

Növényvédelmi előrejelzés – hamarabb rajzanak a kártevők

A tartós szárazság és az átlagosnál melegebb idő hatására a növények előrébb tartanak a fejlődésükben, de a kártevők is hamarabb és intenzívebben rajzanak. Cserebogarakkal, gyümölcsmolyokkal, szőlőmollyal találkozhatunk; de ne feledkezzünk meg a gombás betegségekről, elsősorban a moníiáról sem.

Mitől feketedik a dió?

A dióburok feketedését napjainkig baktériumos betegség okozta, de újabban más károsítók is megjelentek, gombák és rovarok is hasonló tünetet okoznak, ami tüzetesebb vizsgálattal különböztethető meg. A xantomónászos betegség mellé társult a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele, illetve nem sokkal a szüret előtt gombafajok fertőzik a diót. Mindezekről a FruitVeB vásárosnaményi tanácskozásán esett szó.

Növényvédelmi előrejelzés – tűzelhalásveszély

Tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi, hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők ellenére nem enyhült. Rajzik a cserebogár, fertőz a tűzelhalás, és kártevő rovarok egész sorával találkozhatunk.