Back to top

Christoph Hess átfogó edzése

A nemzetközi IGEQ konferencia előestéjén továbbképzést tartott Christoph Hess, a szervezet élére újonnan megválasztott elnök, nemzetközi díjlovasés lovastusa-bíró, számos könyv, cikk szerzője, társszerzője. A továbbképzés tematikája a különböző korú és képzettségű lovak szemszögéből vizsgálta a képzés során felmerülő nehézségeket, mindezt különböző szakágakon keresztül.

Elsőként a teljesen kezdő, fiatal lovak idomításában nyújtott segítséget a mester a két ugrólovasunk, Lehotai Máté és Pusztai Tamás által bemutatott fiatal ugrólovakon keresztül. Itt a legfontosabb és egyben a legnehezebben végrehajtható feladat a fiatal lovak lovaglása „kéz nélkül”. A fiatal lovak testsegítségekkel történő lovaglása volt a két lovas fő feladata. Nem egyszerű egy fiatal, a képzése elején álló lovat, amelynek a súlypontja még nagyon az elején van, egyensúlyban lovagolni. Az edzés alatt rengeteg átmenetet lovagoltatott a lovasokkal úgy, hogy közben szinte nem is használhatták a szárakat, a felvevő és az előrehajtó segítségeket is csak a testükkel adhatták. A lovak az edzés végére szemmel láthatóan elengedettebbé váltak, igaz, a mester alapvetően is elégedett volt a nyugodtságukkal, lovagolhatóságukkal.

Christoph Hess a stabil alapok elsajátítását hangsúlyozta ki
Fotó: Somogyvári Anett

A következő téma az L szintű ló képzése volt üléshibás lovassal. Talán ez volt a leghálátlanabb feladat a lovasnak. Ennek ellenére Strbka Anna nagyon jól megoldotta a számára adott feladatokat. Ülésének javítására Hess úr rövidebbre csatoltatta a kengyelt, hogy nyitottabb térdekkel hatásosabb testsegítségeket tudjon adni a lovának. Az ülésének a kezétől való függetlenítése céljából egy kézzel kellett fognia a szárakat, és ugyanúgy, mint az ugrólovasoknak, neki is „kéz nélkül”, csak testsegítségekkel kellett végrehajtania a feladatokat. A pálcát elvette tőle, hogy lova elsősorban a csizmasegítségekre reagáljon. Az edzés végére Anna lova lendületesebben, sokkal jobb keretben és elengedettebben mozgott, a mester pedig megdicsérte a fiatal lovast, mert a nem könnyű feladatok során látványosan javult az ülése és a segítségadásainak hatékonysága a lova felé.

Pachl Benedek a combra való engedés lovaglását mutatja be Christoph Hess segítségével
Fotó: Somogyvári Anett

Annát követte Pachl Benedek, aki a nagyon tehetséges, kiváló mozgású kancájával képviselte a nehéz lovaglású ló témakörét. A kanca rendkívül tüzes, robbanékony és érzékeny ló, ezzel jócskán megnehezíti a lovasa dolgát. Kíváncsian vártuk, mit kezd vajon a mester ezzel a lóval. Először Beninek is rövidítenie kellett a kengyelein, hogy nyitottabbá váljon az ülése. A rohanós kancával körön dolgoztak, először lépésben, majd ügetésben is combra való engedéseket kellett lovagolnia, hogy a kanca reagáljon a csizmára, miközben a hajlítás során aktivizálódik a hátulja, az előre rohanó hátsó lábak mozgása lassul, jobban a súlypontja alá lép. A feladatot nehezítette az a tény, hogy Beni sem használhatta a kezeit a felvételek lovaglásakor. Az edzés végére a kanca sokkal elengedettebben, aktívabb hátulsó lábakkal, nyugodtabban mozgott, Beni hatalmas dicséretet kapott.

Janik Anna: szárak egy kézben, a másik kézben a pálca, amellyel csak a ló vállát érintheti
Fotó: Somogyvári Anett

A nehezen lovagolható ló témájában egy ugrólovat is láthattunk Janik Anna bemutatásában. Ez a ló a Beni által lovagolt kancával ellentétben nem ment előre, viszont a csizmasegítségekre ő sem reagált megfelelően. Annának is rövidíteni kellett a kengyeleken, emellett a mester megjegyezte, hogy Anna sarkantyúja túl magasan van, így először nem a vádlija ér a lóhoz, emiatt a ló a csizmát nem érzi, csak a sarkantyút.

„A lovak két dolgot utálnak, az egyik, ha állandóan sarkantyúban lovagolják őket, a másik a pálca használata lágyéktájon” – mondta Christoph Hess.

Annától nem vette el az idomítópálcáját, de azt kérte tőle, hogy csak a ló vállán használja. Ezután Annának a szárakat egy kézben fogva, a másik kezében a pálcával kellett nagykörön lovagolnia ügetésben, majd vágtában. Nagyvágtájú lován ő is csak a testsúlysegítségeket használhatta, illetve a pálcával a vállán érinthette a lovat az iramfokozásoknál. A mester vele is nagyon elégedett volt, kiemelte, hogy milyen szép harmóniában mozog a lóval.

Érdi Gabi: a szárak egy kézben, tág keretben, hogy a ló előre lefelé nyúljon
Fotó: Somogyvári Anett

Zárásként egy nagydíjas ló képzésébe kaphattunk bepillantást, Érdi Gabriella bemutatásában. Gabi előadásában az apróbb – ám annál jelentőségteljesebb – javítások hatására igazán szép edzést láthattunk. A ló kicsit feszes volt nyakban és hátban, ezért a mester azt kérte Gabitól, hogy adjon sokkal több szárat és úgy lovagolja előre. Amikor elengedettebbé vált, különböző feladatokat kellett Gabinak lovagolnia. Egyebek között vágtapiruettet, passzázst és piaffe-ot. Piaffe után odaengedett szárakkal kellett könnyűügetnie, majd megint piaffe következett. Fontos, hogy a ló a nagy összeszedettséget igénylő feladatok után mindig kinyújthassa az izmait, különben túl merevvé, feszessé válik. Az edzés végére Gabi lova valóban boldog atlétaként hagyta el a pályát.

Christoph Hess kihangsúlyozta, hogy ha megfelelő feladatokkal adjuk meg lovainknak az alapokat, akkor a későbbiekben már magától teljesíti a bonyolultabb mozdulatsorokat kívánó feladatokat, de természetesen eközben évek telnek el.

Ne sajnáljuk tehát az időt az alapok gyakorlására, hiszen ezzel erősítjük meg lovunkat fizikálisan és mentálisan a nehezebb feladatok végrehajtására.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Látogatóknak és versenyzőknek is izgalmas lesz az idei lovasíjász világkupa

Új versenyszámmal, valamint felnőtteknek és gyermekeknek szóló interaktív családi programokkal készülnek a szervezők az idei Nemzetközi Lovasíjász Világkupára és Nagydíjra.

Világörökségi listára kerülhet a lipicai ló tenyésztése

Ausztria és Szlovénia közösen kezdeményezi, hogy a lipicai ló tenyésztését vegyék fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára – erről kedden állapodott meg a két ország külügyminisztere.

Nehézsúlyban kezdjük az Állattenyésztési Napokat

Csütörtökön indul a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. A kiállítást kiállítást Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese nyitja meg, utána indul a szarvasmarhák és lovak bírálata. Este juh ágazati konferencia lesz. Mi végig itt leszünk és tudósítunk az eseményekről, kövesse a magyarmezogazdasag.hu-t.

Hölgyek nyeregben

Mezőhegyes 235 esztendővel ezelőtt alapított ménesbirtoka adott otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny idei döntőjének. A szervezők a hazai lovaskultúra szimbolikus helyszínének értékeit bemutatva igyekeztek ráirányítani a szélesebb közönség figyelmét e tradicionális hivatásra. Mint kiderült, a képzés különösen népszerű a hölgyek között: a döntőbe ugyanis kizárólag lányok jutottak be.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Új utakon a szaporítás - asszisztált reprodukció

A művi szaporítási eljárások térhódítása forradalmasította az állattenyésztést. Napjainkban is tart ez a folyamat, sőt mind nagyobb jelentősége lesz az újabb eljárásoknak, hiszen a termelés gazdaságosságának egyik kulcselemét jelenti.

Ménvizsga Tiszaföldváron

Idén április negyedikén immár harmadik alkalommal rendezték meg Tiszaföldvár határában, Homokréten a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület (MHLOE) tagjai által tenyésztett hidegvérű ménjelöltek saját teljesítményvizsgáját. A rendezvényt eredetileg azért is szervezték a Tiszántúlra, mert szerettek volna lehetőséget biztosítani a Kaposvártól messzebb lakóknak is.