Back to top

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Az MTA Kertészeti Bizottsága Gyümölcstermesztési Albizottsága a gyümölcsösök gépesítésének jövőjét meghatározó kutatásokról rendezett tanácskozást a SzIE Kertészettudományi Karán.

Láng Zoltán professor emeritus vázolta a gépesítés irányvonalait. Bár már létezik elektromos traktor, talajmunkát nem lehet végezni vele és egy feltöltéssel négy órán keresztül lehet vele dolgozni, vagy 55 kilométerre szállítani, ami igen korlátozott teljesítmény. A jelenlegi akkumulátorokkal sokkal többet nem is várhatunk, ugyanis

amekkora teljesítményt 60 liter gázolaj felhasználásával lehet elérni, ahhoz 1260 kilogramm Li-ion akkumulátor energiamennyisége kell.

Case IH Magnum Autonomous
Fotó: A gyártó felvétele
Ígéretesebbek a vezető nélküli traktorok, amelyek már sorozatgyártásban is készülnek, vagy az egy sort kezelő mikrogépek, amelyek önállóan egész évben működhetnek és helyspecifikus feladatok megoldására alkalmasak kisebb energiafelhasználás és kisebb talajtaposás mellett.

Új eljárás a sorművelésben, hogy a forgó, a törzsnél kitérő berendezés ezer bar nyomású vízzel zúzza össze a gyomokat. Ezt a gépet az olasz Caffini cég gyártja.

A növényvédelemben a permetlé minél pontosabb célba juttatása és a környezetvédelem a fő cél, amihez újragondolják a dózisszámítást. Ez sövényszerű állományoknál viszonylag egyszerű, a lombfal-felület arányában kell kiszámolni. Nagyobb koronájú, tág térállású fáknál inkább a korona térfogatát kell számításba venni, amihez érzékelőket és speciálisan irányított gépeket is fejlesztenek.

A Nobili Adaptive 2 sorozatgyártású permetezőgép elején lézerszkenner méri föl a lombozatot, az értékek alapján számítógép vezérli a fúvókákat, ráadásul geoinformációkat is továbbít a munkájáról.

Érzékelői abban is segítenek, hogy távolból lehessen ellenőrizni a gépet és a karbantartáshoz, javításhoz is szolgáltat adatokat.

Caffini Grass Killer
Fotó: A gyártó felvétel
Nagy terület a betakarítás, amivel a legtöbb munkaerőt lehet megtakarítani, illetve a teljesítmény növelésében és a minőség javításában előrelépni. Már ismertek a különböző szedőkocsik, amelyeknél még ember szedi le a gyümölcsöt, de továbbítása, összegyűjtése és szállítása automatikus és kíméletes. Ezekkel egy szedő óránként akár 350 kilogramm almát tud betakarítani.

Szamócára fejlesztették ki az uborkaszedőhöz hasonló gépet, amin hason fekve szednek a dolgozók, de van már önjáró szedőgép, amelyhez speciális magas bakhát szükséges, viszont automata karokkal vágja le és szedi föl a szamócát.

Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Francia kísérleti eszköz az az érzékelőkkel fölszerelt kesztyű, ami megállapítja a megfogott gyümölcs színét, cukortartalmát és keménységét.

Ezzel a szüreti időt lehet pontosabban meghatározni.

A távérzékelésről Jung András, a SzIE Kertészettudományi Kar Műszaki Tanszék vezetője beszélt. A legújabb műszer a snapshot spektrális képalkotó műszer, amivel több mint száz spektrumban lehet felvételeket készíteni, ráadásul nemcsak a szokott módon fölülről, hanem a növényállományban pásztázva is képes megadni az eredményeket. Németországban például a Boden-tó körüli almatermesztők használják az eljárást.

Hazai kísérletek folynak a málna napégés megakadályozására alkalmas borítás kiválasztására.

Ma már kaphatók mobiltelefonhoz kapcsolható hőkamerák, a nagyobbakkal megállapítható például, mennyire szenved a vízhiánytól egy növény. Lézerszkenneléssel a térfogatváltozás, a termésbecslés, a fenofázisok követése lesz szemmel látható.

Távérzékeléssel a tápanyag-gazdálkodás pontosításában értük el a legnagyobb eredményeket, és legkevésbé a növényvédelemben használjuk a módszerek valamelyikét.

A hozzászólók szerint a gyümölcstermesztésben elsősorban a kézi munkát kiváltó gépeknek, eljárásoknak van jövőjük, a precíziós, helyspecifikus gazdálkodásnak egyelőre nem ismertek a biológiai alapjai, vagyis a fejlett műszaki eljárásokkal nyert képekhez még nem tudjuk hozzárendelni, hogy mi történt a növényben, vagy hogy mit kéne tennünk nekünk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

Ha a hűvös május idején lankadt a figyelmünk, akkor most még van esély némileg orvosolni az elmulasztott vagy sikertelen védekezéseket még a parlagfűvirágzás kezdete előtt. Most már legyünk azonban résen, mert az előttünk álló meleg, záporokkal tarkított időjárás ideális a parlagfű növekedése szempontjából.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

Kubota-Buhler együttműködés traktorfejlesztésre

A Kubota, amely a világ harmadik legnagyobb multinacionális mezőgépipari konszernje, megállapodást kötött, a 80 százalékban az orosz Rosztszelmas tulajdonában lévő Buhler Industries Inc. kanadai vállalkozással.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Duplájára is nőhet a meggy ára

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.