0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 28.

Jó termés piros húsú almákból

Az idei termés különösen jó lett a francia nemesítésű pirosas húsú almafajtákból, jelentette a Kissabel®-családról a forgalmazó Ifored Konzorcium. A védett fajtákat Francia-, Német-, Spanyol- és Olaszországban, valamint Svájcban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban termesztik.

A forgalmazó Ifored Konzorcium partnerei szerint a színes húsú almákkal sikerül meghódítani a fogyasztókat szerte a világon.

Az új márkát októberben mutatták be a madridi Fruit Attraction kiállításon. A márkához három fajta tartozik: a Kissabel® Yellow, a Kissabel® Orange és a Kissabel® Red. Héjszínükről a kapták a nevüket, húsuk pedig ebben a sorrendben a rózsaszíntől a pirosas-rózsaszínen át a bordóig terjed. Mindegyiknek vonzó roppanó húsa van, a halványabbak kiegyenlített édes-savas ízűek, a legsötétebb pedig a bogyósokéra emlékeztető élénk savérzetű.

Németországban a Német Gyümölcsfajta Konzorcium vezeti be a márkát, az idén különösen a Kissabel® Red sikerült jól, a színe és az íze is megfelel a várakozásoknak.

Az Edeka boltjaiban kapható, és annyira biztatók az első visszajelzések, hogy további telepítéseket terveznek.

Nagy-Britanniában inkább a Kissabel® Yellow és Kissabel® Orange fajtákat ültették, mert jobban megfelel nekik a szigetország klímája. Utóbbival lépnek először piacra, még karácsony előtt, a sárga héjú alma jobban tárolható, ezért az új évben kerül forgalomba a Tesco, a M&S, a Waitrose, a Coop és az Aldi üzleteiben.

Franciaországban még nincs piaci mennyiség, bár elégedettek az idei terméssel, és kedvező visszajelzéseket kaptak a kóstoltatások során. 2019-ben már 200 tonnát szüretelnek a fajtákból és akkor kerül forgalomba az első tétel. Svájcban is inkább a sárga változat a kedveltebb, mert kiváló a minősége és jól tárolható.

Nagyon jó, vonzó árunak tartják a Kissabel®-családot, amit kedvezően fogadtak a fogyasztók.

Olaszországban a Kissabel® Red a nyerő fajta, a 2018-as termés mennyiségben és minőségben is nagyon jó volt. Egyelőre további tapasztalatokat gyűjtenek a termesztéstechnológiáról és a tárolhatóságról, mert a lehető legjobb minőségben akarják a piacra vinni a fajtát mind a színt, mind az ízeket, aromákat illetően. Spanyolországban ugyancsak ezt a fajtát választották ki a családból, és egyelőre a legjobb termőhelyet keresik neki, ezért különböző magasságban és éghajlati körülmények közt telepítették el a fáit.

Az USA-ban egyelőre kísérleti termesztés folyik, aminek az első eredményit tovább hasznosítják ahhoz, hogy 2021-ben megszülessenek az első üzemi ültetvények, ahonnan 2023 körül kerülhetnek piacra a piros húsú fajták.

Forrás: fruitecom/magyarmezogazdasag.hu