0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Együnk halat – de ne csak karácsonykor!

Hiába fogyasztunk halat bőséggel az ünnepekkor, messze a legkevesebb esszük belőle Európában, annak ellenére, hogy haltermelésben a legjobbak közt vagyunk. Nagy István szerint ugyanakkor cél, hogy idővel a péntek a halfogyasztás napja legyen.

Magyarországon az egész évben elfogyasztott halak mintegy egyharmada a karácsonyi ünnepekkor kerülnek asztalra. A karácsonyi halfogyasztás aktualitásaival foglalkozó sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter elmondta, hiába áll egyre nagyobb számban feldolgozott, konyhakész hal a magyar fogyasztók rendelkezésére, Európában honfitársaink messze a legkevesebb halat fogyasztják – az átlagnak mindössze egyharmadát.

A tárcavezető hangsúlyozta, a halhús nemcsak finom, de a szervezet számára rendkívül fontos vitaminokat is tartalmaz, éppen ezért lényeges, hogy honfitársaink ne csak ünnepekkor, hanem a hétköznapokban is fogyasszanak minél többet belőle.

„A kormány 5 százalékra csökkentette a halhús áfáját, így az olcsóbban, szélesebb körben juthat az ünnepi asztalokra” – emelte ki Nagy István, hozzátéve, hogy a remények szerint idővel a péntek a halfogyasztás napja lesz, illeszkedve a böjti hagyományokhoz.

Haltermelésben ugyanakkor az élen járunk Európában. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elmondta, afrikai, illetve szürke harcsában, süllőben és csukában a kontinensen vezetők vagyunk, pontytermelésben pedig dobogósok a lengyelek é a csehek mögött.

„Különösen népszerűek a magyar halak Romániában, Ausztriában, Lengyelországban és Németországban, ahová évente 30 millió eurónyi halat értékesítünk”

– hangsúlyozta Németh István. A MA-HAL elnöke ugyanakkor elmondta, nem bánná, ha csökkenne valamelyest az export és több halat értékesítenének a belföldi piacra. Mint mondta, 40 település 60 értékesítési pontján szolgálják ki friss, élő hallal a vásárlókat. „Az ünnepekhez közeledve ingyenes receptkiadvánnyal is készültünk, amelyben a hazai halakból készült újszerű elkészítési módokat találnak az érdeklődők. Németh István hozzátette, a halfogyasztás népszerűsítésében az Agrármarketing Centrummal (AMC) is együttműködnek, s szervezték meg egyebek mellett az éves, országos halfőző versenyt is – ezúttal Tiszafüreden –, ahol mintegy ötezer ember kóstolhatta meg a finom falatokat.

A kóstoltatás az AMC számára is fontos feladat, éppen ezért a „Kapj rá!” elnevezésű, halfogyasztást ösztönző kampányuk részeként az ország 34 helyszínére szerveztek idén roadshow-kat. Ondré Péter ügyvezető igazgató elmondta, egyebek közt ott voltak a nagy fesztiválokon és gasztronómiai rendezvényeken is, s összesen mintegy másfél millió embert ismertettek meg a legkülönbözőbb halfalatokkal, illetve a halhús elkészítési módjaival és jótékony hatásaival.

„A fiatalok számára online kampánnyal készültünk, hamarosan pedig elkészül egy mobilalkalmazás is a témával kapcsolatban”

– mondta Ondré Péter, hangsúlyozva az egyéb felületeken futó médiakampányaikat is. Mint mondta, a 2023-ig tartó kampány célja, hogy legalább 20 százalékkal nőjön a hazai halfogyasztás átlaga.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu