Back to top

Együnk halat – de ne csak karácsonykor!

Hiába fogyasztunk halat bőséggel az ünnepekkor, messze a legkevesebb esszük belőle Európában, annak ellenére, hogy haltermelésben a legjobbak közt vagyunk. Nagy István szerint ugyanakkor cél, hogy idővel a péntek a halfogyasztás napja legyen.

Magyarországon az egész évben elfogyasztott halak mintegy egyharmada a karácsonyi ünnepekkor kerülnek asztalra. A karácsonyi halfogyasztás aktualitásaival foglalkozó sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter elmondta, hiába áll egyre nagyobb számban feldolgozott, konyhakész hal a magyar fogyasztók rendelkezésére, Európában honfitársaink messze a legkevesebb halat fogyasztják – az átlagnak mindössze egyharmadát.

A tárcavezető hangsúlyozta, a halhús nemcsak finom, de a szervezet számára rendkívül fontos vitaminokat is tartalmaz, éppen ezért lényeges, hogy honfitársaink ne csak ünnepekkor, hanem a hétköznapokban is fogyasszanak minél többet belőle.

„A kormány 5 százalékra csökkentette a halhús áfáját, így az olcsóbban, szélesebb körben juthat az ünnepi asztalokra” – emelte ki Nagy István, hozzátéve, hogy a remények szerint idővel a péntek a halfogyasztás napja lesz, illeszkedve a böjti hagyományokhoz.

Haltermelésben ugyanakkor az élen járunk Európában. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elmondta, afrikai, illetve szürke harcsában, süllőben és csukában a kontinensen vezetők vagyunk, pontytermelésben pedig dobogósok a lengyelek é a csehek mögött.

„Különösen népszerűek a magyar halak Romániában, Ausztriában, Lengyelországban és Németországban, ahová évente 30 millió eurónyi halat értékesítünk”

– hangsúlyozta Németh István. A MA-HAL elnöke ugyanakkor elmondta, nem bánná, ha csökkenne valamelyest az export és több halat értékesítenének a belföldi piacra. Mint mondta, 40 település 60 értékesítési pontján szolgálják ki friss, élő hallal a vásárlókat. „Az ünnepekhez közeledve ingyenes receptkiadvánnyal is készültünk, amelyben a hazai halakból készült újszerű elkészítési módokat találnak az érdeklődők. Németh István hozzátette, a halfogyasztás népszerűsítésében az Agrármarketing Centrummal (AMC) is együttműködnek, s szervezték meg egyebek mellett az éves, országos halfőző versenyt is – ezúttal Tiszafüreden –, ahol mintegy ötezer ember kóstolhatta meg a finom falatokat.

A kóstoltatás az AMC számára is fontos feladat, éppen ezért a „Kapj rá!” elnevezésű, halfogyasztást ösztönző kampányuk részeként az ország 34 helyszínére szerveztek idén roadshow-kat. Ondré Péter ügyvezető igazgató elmondta, egyebek közt ott voltak a nagy fesztiválokon és gasztronómiai rendezvényeken is, s összesen mintegy másfél millió embert ismertettek meg a legkülönbözőbb halfalatokkal, illetve a halhús elkészítési módjaival és jótékony hatásaival.

„A fiatalok számára online kampánnyal készültünk, hamarosan pedig elkészül egy mobilalkalmazás is a témával kapcsolatban”

– mondta Ondré Péter, hangsúlyozva az egyéb felületeken futó médiakampányaikat is. Mint mondta, a 2023-ig tartó kampány célja, hogy legalább 20 százalékkal nőjön a hazai halfogyasztás átlaga.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Évente egymilliárd forint az állami horgászokmányok értékesítéséből

A forgalmazási jutalékokkal együtt évente egymilliárd forintos bevételt hoz a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (Mohosz), hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjai teljes egészében a szövetséget illetik meg a közfeladat ellátási szerződésben foglaltak szerint - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megnyílt a Farmer Expo Debrecenben

Háromszáz kiállító részvételével megnyílt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, a Farmer Expo csütörtökön Debrecenben.

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

Az idei aratási idény véget ért, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása. Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

Agrárminiszter: elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlása

A fenntartható és hosszú távú gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlásának biztosítása - jelentette ki az agrárminiszter a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. 2,6 milliárd forintból felépített új szervesanyag-kezelő központjának átadásán szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírjákóban.

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét

Több idejük van beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása.

Afrikai sertéspestis pusztít Szlovákiában

A szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium július 25-én bejelentette, hogy a tőketerebesi járásbeli Örös (írják Őrösnek is) községben afrikai sertéspestist diagnosztizáltak. Az egyik ottani háztáji tenyészet mind a négy egyedét megsemmisítették az állategészségügyi felügyelők, bár csak az egyik állatban mutatták ki a fertőzést.

Debrecenben is rákaphat a halra!

Látványkonyhával és önálló standdal jelenik meg a debreceni Farmer Expón a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány 2019. augusztus 15-18. között. A Farmer Expo Magyarország egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, amelyet idén már 28. alkalommal rendeznek meg a cívisvárosban.

Megtisztítják a szovjet gyakorló- és lőtér területét

Csaknem 600 millió forintból valósul meg az Esztergom Strázsa-hegyi felhagyott szovjet gyakorló- és lőtér területének környezeti kármentesítése – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár kedden, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyén Esztergomban.