Back to top

Felértékelődött a bárány az elmúlt félévben

Az év második felétől folyamatosan emelkedett az élőbárány ára. Januártól november végéig az úgynevezett könnyű bárány ára tíz, a nehéz bárányé hét százalékkal lett magasabb, mint egy évvel ezelőtt volt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2018. I-X. hónapokban a vágósertés termelői ára (malac és süldő nélkül) 365 Ft/kg volt, 11,3 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Októberben még az előző hónaphoz képest is csökkent az átlagár 378 forintról 360 forintra. Szeptemberben az előzőhónapi forgalomhoz képest látványos volt a növekedés, 49 ezer egyeddel 357 ezerre nőtt az értékesítés. A tavaly októberi eladásokat azonban alulmúlta 14 ezerrel, akkor 371 ezer vágósertést értékesítettek a termelők.

A vágómarha-piacon októberben ez évi újabb mélypontjára süllyedt a felvásárlási átlagár, ezzel egyidejűleg a kereskedés sok éves hullámvölgybe került. A KSH adatai szerint, az értékesítési átlagár (borjú nélkül) 2018. I-X. hónapokban 414 Ft/kg volt, 1,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Októberben mindössze 361 Ft volt az átlagár, ami kilónként 79 Forinttal alulmúlta a tavalyit, de szeptemberhez képest is tetemesen, 42 Forinttal visszaesett. Januártól októberig 39463 db, összesen 18668 tonna vágómarhát értékesítettek. A létszám 1,4 százalékkal, az összsúly 1,6 százalékkal volt kevesebb, mint 2017-ben ilyenkor.

A nyerstej októberben a korábbi havonkénti 1-2 Ft/kg áringadozás után végre kézzel foghatóan drágult, 99 forintra emelkedett a szeptemberi 95 forintról. De ez az ár a 2017 hasonló időszakában mérthez képest még mindig 3 forinttal kevesebb. Egy hónap alatt idei mélypontjáról kikászálódva 3238 tonnával nőtt az átvett tej mennyisége, jóllehet a tavalyival összevetve így is 1671 tonnával 123715 tonnára visszaesett az adásvétel. Novemberben a folyadéktej kivételével nőtt a tejtermékek fogyasztói ára. A sajtok 2,3 százalékkal, a tejtermékek 4 százalékkal, a vaj 4,8 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban.

A vágójuh termelői átlagára 2018. I-X. hónapokban 772 Ft/kg volt, 9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ekkor a felvásárolt vágóalapanyag 6294 tonnát tett ki, több mint ötödével, 20,6 százalékkal nőtt. Októberben a 282 tonna volt a forgalom, 30 tonnával ugyan több, mint egy évvel korábban.  

A vágóbaromfi átlagára 2018. I-X. hónapokban - 2017 évhez viszonyítva - 1,2 százalékkal, kilónként 295 Ft-ra emelkedett. Ezen belül a vágólibai ára 6,8 százalékkal, a vágókacsáé mérsékelten, 0,2 százalékkal, a pecsenyecsirkéé pedig 1,9 százalékkal drágult, miközben a vágópulyka 2,3 százalékkal olcsóbb lett. Az október 31-ei adatok szerint a feldolgozásra átvett vágóbaromfi össztömege 444693 tonna volt, ami 7,4 százalékkal túlszárnyalta a tavalyi volument. A baromfiszektor vágótermék kibocsájtása a szeptemberi 60649 tonnával szemben most már 67877 tonnával meghaladta a sertéságazat teljesítményét. 

Októberben - 2017. X. hónapjához viszonyítva – a felvásárlási árak az alábbiak szerint alakultak: vágócsirke: 261 Ft/kg, illetve 253 Ft/kg: vágóliba: 681 Ft/kg, illetve 601 Ft/kg; vágópulyka: 373 Ft/kg, illetve 376 Ft/kg; vágókacsa: 338 Ft/kg, illetve 354 Ft/kg. Ekkor a vágókacsáért 16 forinttal, a vágópulykáért 3 forinttal adtak kevesebbet, a pecsenyecsirkéért viszont 8 forinttal, a húslibáért pedig nem kevesebbel, mint kilónként 80 forinttal fizettek többet a felvásárlók. Szeptemberhez képest a vágócsirke ára 1 forinttal gyengült, a vágólibáé viszont 59 forinttal, a vágókacsáé 5 forinttal, a vágópulykáé 2 Forinttal erősödött.

Az étkezési tojás termelői átlagára az idei év első tíz hónapjában 19 Ft volt, 1,5 százalékkal több mint 2017 év első tíz hónapjában. Októberben 18 Ft volt a vételár, kimozdult végre idei mélypontjáról, de ez a múlt év hasonló időszakához képest még mindig 3 forinttal alacsonyabb.

Forrás: 
KSH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Minden drágul, de a termelői árak nem feltétlenül

Elkezdődött a szabadföldi zöldségek szezonja, érik a szilva, a sárga- és őszibarack. Milyen termésre számítanak a gazdálkodók, és mennyiért vehetjük majd meg a szezonális zöldséget, gyümölcsöt – erről kérdeztük Hunyadi Istvánt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetőjét.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.