0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Magyar tulajdonban maradt a csornai mezőgazdasági alkatrészeket gyártó cég

Magyar tulajdonban maradt a Hantech Zrt. A csornai székhelyű mezőgazdasági alkatrészeket és részegységeket gyártó céget a közelmúltban Leisztinger Tamás vásárolta meg.

Tíz és tizenöt millió euró közötti áron – azaz három-négy milliárd forintért került Leisztinger Tamás többségi tulajdonába a Hantech Zrt. – írja a Napi.hu. A cég éves árbevétele 2017-ben meghaladta a 3,8 milliárd forintot, amely 10 százalékos növekedést tükrözött az előző évhez képest. Az eddig is magyar tulajdonban levő családi vállalkozás csornai központján kívül Tamásiban is működtet egy üzemet, amelyekben mezőgazdasági gépalkatrészeket és részegységeket gyártanak – zömében kivitelre.

A Hantech, amely az elmúlt években a hazai mezőgépgyártó ipar vezető cégévé vált, az elmúlt években több milliárd forint értékben valósított meg fejlesztéseket saját és állami fejlesztési forrásokból. Összességében az árbevétel tíz százalékát fordították kutatás-fejlesztésre és beruházásokra.

A mintegy kétszáz főt foglalkoztató Hantech a világ legjelentősebb mezőgazdaságigép-gyártó cégeinek szállít részegységeket. Partnerei között megtalálható többek közt a cseh Zetor, a lengyel Crystal és a japán Kubota, de két évvel ezelőtt hosszú távú, stratégiai együttműködési szerződést kötöttek a német-amerikai Welger cégcsoporttal és az iparág legjelentősebb cégének számító amerikai John Deerel is. Ez utóbbi keretében a magyar cég bálázógépeket, illetve részegységeket szállít partnerének.

A Hantech cégcsoport gyártmánypalettája a korszerű digitális műszerfaltól a betakarítógép-részegységekig ível és folyamatosan bővül.

Leisztinger Tamás a Napi.hu kérdésére elmondta, hogy a Hantech megvételét nem pénzügyi, hanem stratégiai befektetésnek szánta és jövőre jelentős fejlesztéseket terveznek megvalósítani. A magyar cégek között ritkaságszámba megy, hogy a Hantech évek óta saját szakmunkásképző intézettel biztosítja munkaerő-szükségletét. A duális képzést nyújtó iskolában jelenleg mintegy 100 tanuló oktatása folyik. Az új tulajdonos a Napi.hu kiadásában megjelenő 100 Leggazdagabb idei listáján a 12. helyet foglalta el, vagyonát 82 milliárd forintra becsülik.

Forrás: Napi.hu