Back to top

A sokoldalú magyar díszposta

Jaksa János az első galambjait 6-7 éves korában kapta, s ahogy ez gyermekeknél lenni szokott, több fajtát tartott. Az utóbbi években a magyar díszposta galambfajtánk egyik legsikeresebb tenyésztője. 2004-ben megvásárolt két alföldi tenyésztőtől 2-2 pár magyar díszpostát.

A megvásárolt galambok bizonyították sokoldalúságukat, mozgékonyságukat, ellenálló képességüket és számos egyéb remek tulajdonságukat. A sikeres első év után újabb törzsanyagot szerzett be, hogy a vérfrissítés hosszabb távon is biztosított legyen. Néhány év alatt sikerült egy remek törzsállományt kialakítani. Ezt az is bizonyítja, hogy német és osztrák tenyésztők is tőle szerezték be magyar díszposta állományukat.

Fotó: Dr. Zsolnay Miklós
A fajta egyedei mint díszgalambok nagyon tetszetősek, dekoratívak a kiállítási ketrecekben. Egy-egy jól nevelt, idomított állat a kiállításokon remek látványt nyújt.

A második fontos értékmérő, hogy vágógalambként is eredményesen tenyészthető. A kicsinyek vágáskori súlya 600-800 gramm. A jól költő pároknál gyakran előfordul, hogy a hímek még etetik a fészküket elhagyott növendékeket, amikor már kikelt az újabb fészekalj. A galambházban a már kirepült fiókákat a szülők kölcsönösen etetik. Nem bántják a számukra még ismeretlen kirepült kicsinyeket. Harmadrészt kiváló dajkagalambok, több tenyésztő ilyen célból is tartja őket. Közismert, hogy ennek két oka is van, egyrészt nagyon szorgalmas nevelők, másrészt viszont tudni kell, hogy rendkívül sok begytejjel rendelkeznek.

A magyar díszposták alatt a fiókák 3-4 nappal korábban érik el azt a fejlettséget, mint az óriásposták alatt felnevelt testvéreik.

Írásunk Zsolnai Miklósnak a Kistermelők januári számában megjelenő cikke felhasználásával készült.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.

Afrikai sertéspestis elleni vakcina a láthatáron

Csalétkek segítségével lehetne immunizálni az afrikai sertéspestis ellen a vaddisznókat – erről számolt be egy kutatócsoport egy állatorvosi tudományos lapban. A halálos kór elleni ígéretes vakcina nagy reményekkel kecsegteti a sertéságazatot.

Jócskán emelkedett a vágómarha felvásárlási ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-III. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek ára 13,3% százalékkal drágult, az élő állatoké és az állati termékeké viszont 1,2% százalékkal csökkent.

Fontos, összetett és sokszereplős stratégiai terület a sertéságazat

Magyarországon egyre több családi vállalkozás találja majd meg a helyét és útját a hagyományokra építve, összefogással és kitartással – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hevesi család megújult sertéstelepének átadóján, Mindszenten.