Back to top

Senki nem maradhat ki a rendszerből

Új, zöld és narancsszínű jelölő címkével látja el az bérleti rendszerben működő, eredeti CC-kocsikat a dán Container Centralen. A január 7-i árverési napon már az új jelölővel ellátott CC-kocsikkal vihető be áru a virágárverésre. Az új jelölőcímkékre a CC-kocsi bérleti rendszer újbóli megtisztítása a cél.

Azok a használók, akik a Container Centralen-nel kötöttek bérleti szerződést, december közepéig már megkapták az új jelölőket.

Az új jelölőcímkékre a CC-kocsi bérleti rendszer újbóli megtisztítása a cél
Az új jelölőcímkékre a CC-kocsi bérleti rendszer újbóli megtisztítása a cél
Fotó: Container Centralen
A Royal FloraHolland január 4. éjféltől január 5. éjfélig az órás árverés mellett a közvetlen értékesítést is befagyasztja. Ezt követően már csak az új címkével ellátott CC-kocsikkal folyhat a kereskedés.

Az új jelölőcímkékre a CC-kocsi bérleti rendszer újbóli megtisztítása a cél.

A gyártó és üzemeltető dán Container Centralen először 2011-ben látta el rádiójeles (RFID) piros színű, lakatszerű jelölővel a kocsikat. A rendszerbe azonban mindig bekerülnek utángyártott kocsik, amelyekért használója nem fizet bérleti díjat. Ezért van szükség a jelölőcímkék ismételt megújítására.

A CC-kocsi rendszer az egyetlen nemzetközi dísznövény-szállítási rendszer a piacon
A CC-kocsi rendszer az egyetlen nemzetközi dísznövény-szállítási rendszer a piacon
Fotó: Container Centralen
Szakemberek szerint a jelölőcímkék megújítása jó alkalmat kínál a kedvezményes belépésre azok számára, akik használják a CC-kocsikat, de nem tagjai a rendszernek. Azokat a CC-kocsikat lehet beregisztrálni, amelyek megfelelnek a Container Centralen technikai követelményeinek. A csatlakozáshoz kocsinként 6 eurós licencdíjat kell fizetni, a rendszerhasználati díj pedig évente 4,42 euró. Kocsinként bármennyi polcot lehet regisztrálni 0,98 euróért, de a cég kocsinként 5-5 polcot javasol.

A CC-kocsi rendszer az egyetlen nemzetközi dísznövény-szállítási rendszer a piacon. Ahhoz hogy működőképes legyen, minden használónak érdeke beregisztrálnia a használatában lévő kocsikat.

Az érintettek a Royal FloraHolland honlapján, a beszállítóknak (supplying) szóló információk között, illetve a Container Centralen oldalán találnak részletes ismertetőt a cseréről.

Forrás: 
Container Centralen

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Duplájára is nőhet a meggy ára

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Zenélő kertészet

A kertművészet és a zeneművészet találkozásának lehettek szem- és fültanúi azok, akik szombat délelőtt ellátogattak Szombathely herényi városrészébe, az Innoflora Évelőkertészetbe, ahol andalító kamaramuzsika és vérpezsdítő gitárdallamok közepette ismerkedhettek meg az érdeklődők az évelő dísznövények változatosságával, sokoldalúságával, igényeivel és tartásával.

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

Drága lesz az avokádó

Évenként akár hárommilliárd dollárral is többet fizethetnek az amerikai fogyasztók az avokádóért, a paradicsomért, a mangóért és több más zöldségért, gyümölcsért, ha elnökük, Donald Trump valóra váltja a bejelentett vámemelési elképzelését Mexikóval szemben, figyelmeztet az Amerikai Frisstermék Szövetség.

Az oroszok lesznek a világ legnagyobb búzaexportőrei az amerikaiak szerint

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) az eddig vártnál nagyobb idei orosz búzaterméssel számol, és előrejelzése szerint a júliusban induló új mezőgazdasági évben Oroszország már a harmadik egymást követő évben lesz a világ legnagyobb búzaexportálója.