Back to top

Egyre kevesebb a hullámos papagáj

Még néhány évtizeddel ezelőtt a hullámos papagáj szinte egyeduralkodó volt a díszállat-kereskedések madárkínálatában, mellettük csak néhány nimfapapagájt, egy-két rozellát, valamint kanárikat, japáni sirálykát és a ’80-as évektől zebrapintyet kínáltak eladásra. Az ezredforduló óta azonban lényegesen háttérbe szorult madarunk.

Fotó: Tóth Zsigmond
A hullámos papagáj igen könnyen tenyészthető faj, ami nagyfokú alkalmazkodóképességével és szaporaságával is magyarázható. Ausztráliában lényegében az egész kontinensen megtalálható a sűrű növényzetű trópusi területek kivételével.

Olyan területeket is benépesít, melyek a vörös kontinens legszárazabb vidékei, ahol akár hosszasabb szomjazást is el kell tudni viselnie.

Kísérleti körülmények között 30°C-on és 30%-os páratartalom mellett 38 napig is eléltek e madarak száraz eleségen. A száraz időszakokban a hullámos papagáj, amennyire csak teheti, minimalizálja mozgását, s ilyenkor akár hosszú órákon keresztül is mozdulatlanul elüldögél egy ágon. Amikor viszont beköszönt az esős évszak, a hullámos papagáj viselkedése is megváltozik: hajnaltól késő estig szinte megállás nélkül mozog. Nem párválasztó, hiszen gyorsan kell költéshez látnia, s

egy-egy esős évszak alatt igen sok fiatalt fel kell a pároknak felnevelniük ahhoz, hogy a száraz évszakban elhullott fajtársak hatalmas tömegét hamar pótolni tudják.

Madarunk tehát szapora s egyben igénytelen madár, így takarmányozása könnyen és viszonylag kevés költséggel megoldható. Nálunk jellemzően a vörös köles és zab 8:2 arányú keverékén tartják a madarakat, s emellett fénymagot is kapnak, melyet, mivel drága, külön edényből szokták adagolni. Ha azonban hullámos papagájunknak jobban kedvében akarunk járni, akkor még fehér- és sárga köles, valamint csumiz is szerepeljen a keverékben, már csak azért is, mert ezt állataink akár hosszútávon is több fiókával meghálálják. Zöldeledelről is gondoskodjunk, s az állati fehérjéről se feledkezzünk meg. Ha ezt betartjuk, hosszú éveken keresztül gyönyörködhetünk, sok-sok örömöt lelhetünk ebben a hazánkban ritkuló állományú díszmadárban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Miért fontos a gyep ápolása?

Milyen módszerekkel lehet felújítani a leromlott hazai gyepeket, és mennyire hatásosak ezek? Hogyan befolyásolják a termőképességet, az állateltartó képességet, illetve a takarmány minőségét? - ezek voltak a fő kérdései a tegnapi gödöllői Gyepápolási szakmai napnak, ami délután terepi gépbemutatóval zárult.

Vád alatt az állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.