Back to top

Öregedő szőlőoltványosok

„Hazánkban 100-110 szőlő oltványiskola, s öregedő oltványosok jellemzik a szakmát”- hangzott el Keszthelyen, a szőlő szaporítóanyag előállítást és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdéseit zászlajára tűző tanácskozáson.

Korbuly János, a NÉBIH Kertészeti Szaporítóanyag-felügyeleti Osztályának nyugalmazott vezetője felhívta a figyelmet, hogy az ágazat életben maradásáért annyi jövedelmet kell képezni, hogy megérjen vele foglalkozni.

Korbuly János
Fotó: viniczai

Ma hazánkban a szőlő oltványosok több mint fele évente 50 ezernél kevesebb szaporítóanyagot állít elő, csak harmaduk éri el az 50-100 ezer darabos határt, s alig két százalékuk termel egymillió feletti oltványt.

Összehasonlításképpen, nekik olyan gazdaságokkal kell versenyezniük, mint az olasz Rauscedo-i Szőlőtermelő Szövetkezet – VCR -, amely több, mint 250 fajta, négyezer alany-klón kombináció, tíz rezisztens szőlő, évi 110 millió oltványát kínálja a gazdáknak. A hazai termelés életben maradása hosszútávon kétséges, szükség van egy bizonyos üzemméretre, hogy magyar oltványok kerüljenek a hazai termelőkhöz. Ez több szakmai okkal is indokolható. Részben a külföldön előállított klónokat az ottani viszonyokra szelektálták, illetve az olyan karantén – szaporítóanyaggal terjedő - betegségek, mint a szőlő aranyszínű sárgasága vagy a Xylella az olaszoknál sokkal gyakrabban fordul elő.

Fotó: viniczai

A szaporítóanyag előállítás jórészt támogatásfüggő. Az uniós csatlakozást követően 2010-re ismerték ki a magyarok a brüsszeli pályázatok mikéntjét, s az addig élet-halál között lebegő magyar oltványkészítés – amely megérte a KGST összeomlását, amikor milliószámra égettek el az importból megmaradt szaporítóanyagot -, újra magára talált. Ugyanakkor

a kiszámíthatatlan szőlőárakra és támogatási viszonyokra nehéz a kis termelőknek rugalmasan reagálniuk.

Nehéz felkészülni a következő uniós támogatási ciklus, a maihoz képest várhatóan jóval alacsonyabb összegéhez is, ami újra megrengetheti a szakmát.

Forrás: 
aiph.org/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.

Új cseresznye- és meggyfajták Érdről

A NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet érdi állomásán közel 70 éve nemesítenek cseresznyét és meggyet. Az idén fajtaújdonságokat mutatott be nemesítőjük, Apostol János. Fontos szelekciós szempont volt a méret és húskeménység, cseresznyénél a repedésre való hajlam, meggynél a betegségekre való érzékenység. A már névvel rendelkező fajták mellett 26 ígéretes hibrid is van az ültetvényben.

Miért ennyire drága egy virágcsokor?

Az egyik legszebb ajándék a virágcsokor. Változatos, színpompás és illatos, de vajon miért ilyen drága?

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

Egyre népszerűbbek az iskolakertek

Felbecsülhetetlen szerepe van az iskolakerteknek és az azokat vezető pedagógusoknak a felnövekvő generáció környezeti nevelésében - jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kertészeti eszközátadó ünnepségén, szerdán.

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

Növényvédelmi előrejelzés – Minden egyszerre támad

Az átlagosnál hűvösebb május után nyáriasan meleg június köszöntött a mezőgazdaságra. A meleg és a bőséges vízellátottság hatására a növények intenzív hajtásnövekedésbe kezdtek. A jelenlegi időjárás nemcsak a növényeknek, hanem a betegségeknek és a kártevőknek is kedvez, ezért bőségesen akad növényvédelmi tennivaló.

Még nem tudni, hogy alakul idén a meggy ára

Egy héttel a meggyszezon teljes berobbanása előtt még mindig kérdés, hogy az árakat a földbe döngöli vagy az egekbe repíti az idei termékmennyiség. Mégis, mondjon már valaki valamit! - követelték a gazdák, akik a 10. Keceli Meggyfesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián részt vettek június 7-én pénteken.

Nyaralhat a kukorica

A héten várható igen meleg, száraz időjárás igazán kedvező lesz a kukorica számára. A késői cseresznye és a meggy érési folyamatait pedig segíti. A kalászosok számára ez a nagy meleg azonban túl sok, már káros a szemképződésre. Száraz időben lehet végezni majd a mezőgazdasági munkákat.