Back to top

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Az egybegyűlteket Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke köszöntötte, aki biztató hírekkel szolgált arról, hogy jó irányban haladnak Brüsszelben az állatjólléti támogatásokról szóló tárgyalások.

Pandúr Mónika, az Orvia Kft. ügyvezető igazgatója „Ha békében akarsz élni, teremts békét magad körül, avagy mik a feladataink járványvédelem terén békeidőben?” című előadásában saját gyakorlati tapasztalatait is megosztotta arról, hogy lehet a telepi személy- és teherforgalom során minimalizálni a járványügyi kockázatokat. Igen fontosnak tartja, hogy

nem elég ezeket utasításokba adni: a betartásukat rendszeresen, lankadatlanul ellenőrizni kell.

Külön kitért arra, hogy fel kell ismerni, nem elég a ruha- és lábbelicsere, valamint a zuhanyzás, hiszen az utóbbi években fény derült arra, hogy hajunkkal is rendkívül sok kórokozót bevihetünk egy-egy telepre. Sokan érvelnek azzal, hogy a bemosakodás, a ruhacsere igen hosszú időt vesz igénybe, de hogyha ez rutinszerűvé válik, néhány perc alatt elvégezhető. Hasonlóan fontos a gépjárművek fertőtlenítése is: itt nemcsak a kerékfertőtlenítés és az alvázmosás fontos, hanem az utasfülke kórokozó-mentesítése is.

Laczikó Tamás, a Greenman Kft. értékesítési vezetője.
Laczikó Tamás, a Greenman Kft. értékesítési vezetője.
Fotó: Tóth Zsigmond

Laczikó Tamás, a Greenman Kft. értékesítési vezetője az általuk forgalmazott probiotikumokkal kapcsolatos gyakorlati tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel. Hangsúlyozta, hogy a Greenman probiotikus technológiának szerte a világon számos mezőgazdasági és környezetvédelmi célú alkalmazása ismert.

A természetben táplálékainkban előforduló baktériumok, gombafajok kombinációján alapuló biológiai eljárás igen költséghatékony, és nem fenyeget nemkívánatos mellékhatásokkal.

Dr. Hidas András tudományos szaktanácsadó a baromfiágazatban alkalmazott új generációs probiotikumokról, dr. Liptói Krisztina, a HaGK tudományos igazgatóhelyettese, a víziszárnyasok termékenységének, keltethetőségének s a napos minőségének javításáról, míg Dr. Tuma Ákos a hazai házilúd-állomány aktuális járványügyi helyzetéről szólt.

Dr. Bajnóczy Pál, a Prophyl Kft. állategészségügyi és állatjólléti igazgatója pedig a ludak vérzéses vese- és bélgyulladása elleni vakcina kifejlesztéséről tartott előadást.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Import helyett inkább klónozzák a jól teljesítő teheneket

Három klón-borjú jött világra a kínai holdújévet megelőző időszakban, melyek nagy teljesítményű tehenek tökéletes másolatai genetikai szempontból. Kínában jelenleg tízezer tehénből mindössze öt olyan állat van csak, mely képes 100 tonna tejet termelni élete során, így érdemes az ilyen génállományú egyedeket megőrizni.

Javul a madárinfluenza-helyzet

Javult a járványügyi helyzet a madárinfluenzával érintett területeken, ezért február 1-jétől enyhítések léptek életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek, állandó vizes terület közelében található állattartó telepekre vonatkozó betelepítési szabályokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Schmidt Egontól búcsúzunk

91 éves korában elhunyt Schmidt Egon neves ornitológus, Kossuth-díjas író, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, a magyar természetvédelmi ismeretterjesztés kiemelkedő alakja, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte.

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhhoteleket, amelyekkel a lakosság is sokat tehet a beporzó rovarok védelméért - hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Húsexportengedélyt kapott Magyarország a Fülöp-szigetekre

Hosszú évek kitartó munkájának eredményeként első alkalommal kaptak húsexportengedélyt magyar vállalatok a Fülöp-szigetek piacára - jelentette be Facebook-bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter.