Back to top

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Az egybegyűlteket Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke köszöntötte, aki biztató hírekkel szolgált arról, hogy jó irányban haladnak Brüsszelben az állatjólléti támogatásokról szóló tárgyalások.

Pandúr Mónika, az Orvia Kft. ügyvezető igazgatója „Ha békében akarsz élni, teremts békét magad körül, avagy mik a feladataink járványvédelem terén békeidőben?” című előadásában saját gyakorlati tapasztalatait is megosztotta arról, hogy lehet a telepi személy- és teherforgalom során minimalizálni a járványügyi kockázatokat. Igen fontosnak tartja, hogy

nem elég ezeket utasításokba adni: a betartásukat rendszeresen, lankadatlanul ellenőrizni kell.

Külön kitért arra, hogy fel kell ismerni, nem elég a ruha- és lábbelicsere, valamint a zuhanyzás, hiszen az utóbbi években fény derült arra, hogy hajunkkal is rendkívül sok kórokozót bevihetünk egy-egy telepre. Sokan érvelnek azzal, hogy a bemosakodás, a ruhacsere igen hosszú időt vesz igénybe, de hogyha ez rutinszerűvé válik, néhány perc alatt elvégezhető. Hasonlóan fontos a gépjárművek fertőtlenítése is: itt nemcsak a kerékfertőtlenítés és az alvázmosás fontos, hanem az utasfülke kórokozó-mentesítése is.

Laczikó Tamás, a Greenman Kft. értékesítési vezetője.
Laczikó Tamás, a Greenman Kft. értékesítési vezetője.
Fotó: Tóth Zsigmond

Laczikó Tamás, a Greenman Kft. értékesítési vezetője az általuk forgalmazott probiotikumokkal kapcsolatos gyakorlati tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel. Hangsúlyozta, hogy a Greenman probiotikus technológiának szerte a világon számos mezőgazdasági és környezetvédelmi célú alkalmazása ismert.

A természetben táplálékainkban előforduló baktériumok, gombafajok kombinációján alapuló biológiai eljárás igen költséghatékony, és nem fenyeget nemkívánatos mellékhatásokkal.

Dr. Hidas András tudományos szaktanácsadó a baromfiágazatban alkalmazott új generációs probiotikumokról, dr. Liptói Krisztina, a HaGK tudományos igazgatóhelyettese, a víziszárnyasok termékenységének, keltethetőségének s a napos minőségének javításáról, míg Dr. Tuma Ákos a hazai házilúd-állomány aktuális járványügyi helyzetéről szólt.

Dr. Bajnóczy Pál, a Prophyl Kft. állategészségügyi és állatjólléti igazgatója pedig a ludak vérzéses vese- és bélgyulladása elleni vakcina kifejlesztéséről tartott előadást.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

A rendőrlóból lett olimpikon

Épp a minap olvastam egy érdekes cikket George és Monica Theodorescuról, amikor egy orosz barátomtól jött a hír, elment az orosz csoda, az orlov trotter, a gyönyörű szürke Balagur, akit még volt szerencsém fotózni 2005-ben, éppen akkor, amikor lovasával, Alexandra Korelovával először feltűnt Aachenben. A tökéletes piaffot bemutató ló nagy szenzáció volt.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

A vidék bankja együttműködésben a baromfiágazattal

Folytatja és kibővíti együttműködését a Takarékbank és a Baromfi Terméktanács (BTT). A megújított megállapodás alapján a felek nemcsak információ- és tapasztalatcserével, hanem tanácsadással, képzéssel, piaci előrejelzésekkel is segítik a jövőben a baromfiágazat hatékonyságának és versenyképességének javítását.

Egy apró madár Madagaszkárról - A szürkefejű törpepapagáj

A madarászok által kedvelt törpepapagáj-fajok kizárólag az óvilágban, Afrikában és a környező szigeteken fordulnak elő. Sok fajuk régóta eredményesen szaporodik a tenyésztőknél, több fajuknak van sokféle színváltozata, ezek számára kiállításokat is rendeznek.

Egy papagáj a messzi Indiából

A nagy sándorpapagáj neve sok mindent elárul az emberiség kultúrtörténetéből: elnevezése összefüggésbe hozható Nagy Sándorral, aki indiai hadjárata során mint értékes zsákmánnyal, nagy sándorpapagájokkal is gazdagodva érkezett vissza Európába. De nemcsak papagájt hozott magával, hanem sok más olyan fajt, mely kellően ellenálló volt, jól bírta a hosszú – több hetes – szállítás viszontagságait.

Nem lehet követni a szabályozásokat - a holland gazdák külföldre költöznek

Egyre több holland állattartó fontolgatja gazdasága eladását és külföldön akar új életet kezdeni. Különösen a fiatal gazdák gondolkodnak el azon, vajon van-e még jövőjük Hollandiában. Ennek oka a bevezetett foszfát-kvóta.

A minimalista stílus a tyúkólba is beköltözött

Dél-Dakotában a Black Hills tanya húsz kifinomult csirkéje egy csodás tyúkólban él, a madarak lakhelyét ugyanis minimalista stílusban, a modern formatervezés alapján tervezték és kivitelezték.