Back to top

Tőke és tudás kell az a sikeres agrárvállalkozáshoz

Tőke és tudás, két olyan feltétel, ami nélkül nem lehet sikeres egy agrárvállalkozás. A kettőnek együtt kell lennie ahhoz, hogy az eddigieknél is jobb eredményeket érjünk el a mezőgazdaságban. Különösen fontos ez most, amikor generációváltás előtt áll az ágazat. Ezért figyelemre méltó az a megállapodás, amely az MKB Bank és a gödöllői Szent István Egyetem között köttetett.

Az együttműködés aláírása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Balogh Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a pénzintézet MKB Agrárpartner programja - a mezőgazdasági finanszírozás szakértőjeként – kiemelt figyelmet fordít az agrárium támogatására és az ezt szolgáló szakmai partnerségek építésére. A bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal együttműködésben kidolgozott új hitelkonstrukciója az eddigieknél kedvezőbb finanszírozást nyújt.

Ennek révén az őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók a vállalkozásuk életciklusához és a gazdálkodás szezonalitásához igazítható, személyre szabható finanszírozáshoz juthatnak.

A finanszírozást - maximum 20 év futamidőre – termőföldvásárlásra, mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó beruházásra, s – maximum10 év futamidőre – fejlesztésre fordíthatják, továbbá - minimum 5 éves futamidővel – akár szabad felhasználású hitelként is igényelhetik. A termőföld és magánszemély készfizető kezessége mellett a hitel fő fedezetéül az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása szolgálhat. A hitelnyújtás mellett az együttműködés keretében az MKB Bank aktívan részt vesz a jövő agrárgenerációjának képzésében és az agráriumhoz kötődő életpályamodell népszerűsítésében, valamint az ezekből adódó szakmai ismeretek, tapasztalatok közös hasznosításában.

Palkovics László, a SZIE rektora kiemelte, hogy a megállapodás lehetőséget teremt a tudásmegosztásra olyan jelentős témákban, mint az agrárinnováció, agrárdigitalizáció, agrárkompetenciák fejlesztése, melynek keretében

az egyetemen megszerzett tudást és gyakorlati tapasztalatokat sokkal hatékonyabban tudják majd hasznosítani a munkaerőpiacon.

Az ünnepélyes aláíráson jelen volt Nagy István agrárminiszter, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az egyéni és családi gazdaságok fókuszában a generációváltás áll. Ahhoz, hogy az új generáció a korábbi eredményeket túlszárnyalja, mind a tőke, mind a tudás rendelkezésre áll, vagyis minden együtt van ahhoz, hogy a GDP termelésében, ahol most a második legnagyobb eredményt felmutató ágazat, tovább növelje részesedését az agrárium.

Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az MKB Bank korábban nem számított az agrárium kiemelt finanszírozói közé, az utóbbi időszakban azonban rendkívül dinamikusan fejlődött ezen a területen, ami nagy részben a bankban kialakított agrárszakmai tudásnak köszönhető.

Az Agrár Széchenyi Kártya Programban, valamint a Vidékfejlesztési Program projektjeinek finanszírozásában egyaránt kiválóan működött együtt az MKB Bank és az AVHGA,

ezeket a termékeket a most induló új konstrukció jól kiegészíti. A fontos az, hogy az agrárkormányzat törekvéseivel összhangban biztosítani tudjuk a hazai élelmiszergazdaság versenyképességének folyamatos javítását, a mihez az uniós források mellett a kedvező feltételű banki finanszírozás is elengedhetetlen.

MMG - Mi kell a sikeres agrárvállalkozáshoz?

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

A baromfiágazat költött a legtöbbet beruházásra tavaly

Csaknem 168 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre a 19 munkavállalónál többet foglalkoztató élelmiszeripari cégek tavaly - közölte az előzetes adatokat az Agrárgazdasági Kutató Intézet. A legtöbb, 30 milliárd forintot meghaladó beruházás a baromfifeldolgozó ágazatban volt.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Egyre kedvezőbbek a világgazdasági kilátások a cégvezetők szerint

A bizonytalan geopolitikai hangulat ellenére is világszerte optimisták a cégvezetők a makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatban – állapítja meg az EY legfrissebb, 2900 felsővezető megkérdezésével készült tőkebizalmi elemzése – olvasható a cég Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében.

Zárolják a bankszámláját annak, aki nem azonosítja magát a bankjánál

A pénzintézetek ügyfeleinek azonosítania kell magukat június 26-ig, mert ellenkező esetben zárolják a számlát - figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Új külpiaci távlatokat nyithat a magyar agrárdigitalizáció

Az Agrárminisztérium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A vállalkozások több mint negyede mezőgazdasági cég

A magyarországi vállalkozások 27 százaléka a mezőgazdaságban tevékenykedett 2018-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) regisztrált gazdasági szervezeteket összegző adataiból.

Továbbra is együttműködik a Tej Terméktanács és a takarékszövetkezeti bank

Megújította együttműködési megállapodását az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, céljuk, hogy erősítsék az ágazat versenyképességét és a rendelkezésre álló források maximális kihasználását.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.