Back to top

Vigyázz, kész, almaritkítás!

A napokban kell elvégezni az alma vegyszeres termésritkítását, ha kiegyenlített méretű, darabos gyümölcsöt akarunk szüretelni. Intenzív ültetvényekben alapvető technológiai elem ez a beavatkozás, ami nagyrészt kiváltja a kézi ritkítás. Az Arysta LifeScience derecskei tanácskozásán a Bold Agro Kft. gyümölcsösében a helyi gyakorlatról is hallottunk részleteket.

Egy korszerű ültetvényben nagyon céltudatosan kell dolgozni, pontosan meg kell határozni a hozamot, a gyümölcsszámot, mondta előadásában Szentpéteri Tamás szaktanácsadó. A cél egy hektáron 60 tonna 75-85 milliméteres alma, amihez a mai szakmai közmegegyezés szerint egy folyóméteren 100 almát kell szüretelnünk. Ha tehát egy méter a tőtávolság, egy fán 100 alma legyen.

A gyümölcsritkítás első lépése tulajdonképpen a metszés, akkor állítjuk be a fákon a termőrügyek számát. Egy virágzatban 5-6 virág van, a legszebb almát a középső, úgynevezett királyvirágból kapjuk,

általában tehát az első kinyílt virág megtermékenyülése után kell valahogyan megakadályozni a többi gyümölcskezdemény kötődését, hogy egy virágzatból csak egy almát neveljünk.

Magyarországon is több gyümölcsritkításra alkalmas készítménynek van engedélye, a leggyakrabban az ammónium-tioszulfátot, az ATS-t használjuk, ami tisztán fizikai úton leperzseli a kinyílt virágok bibéjét. Ha meleg van, a királyvirág egy nap alatt megtermékenyül, nedves, hűvös időben 4-5 napra is szükség lehet ehhez. Nagyon kell tehát figyelni az ültetvényt a pontos időzítéshez. Tavaly például egy hét sem telt el a fővirágzás és a sziromhullás között, máskor 24-25 nap is volt ez az időszak.

Elsőként a királyvirág nyílik
Fotó: Horváth Csilla
Az ATS Agro Flo adagja nagyon változó a különböző fajták esetében, lehet 13 vagy 29 liter hektáronként. A nehezen ritkítható fajtáknál ethrelt is adjunk az ATS-hez a biztos hatás kedvéért. A készítményt 15-22 °C-on, száraz időben használjuk, nedves lombon perzselést okozhat.

Általában kétszeri kezelés elég az almaritkításhoz, ha mégsem sikerült, a 8-14 milliméteres gyümölcskezdeményeket benziladeninnel tudjuk leválasztani a fáról. Ez a Globaryll 100 készítmény hatóanyaga, amiből 1-1,5 literre van szükség egy hektáron. Hatását ez is meleg időben fejti ki, és az is kell hozzá, hogy a királyvirágból kötődött termés tömege jóval meghaladja a többiét. A Granny Smith például hajlamos egyforma terméskezdeményeket nevelni, nem is lehet benziladeninnel ritkítani, mondta Szentpéteri Tamás.

Mindkét szert önmagában permetezzük ki!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

Ha a hűvös május idején lankadt a figyelmünk, akkor most még van esély némileg orvosolni az elmulasztott vagy sikertelen védekezéseket még a parlagfűvirágzás kezdete előtt. Most már legyünk azonban résen, mert az előttünk álló meleg, záporokkal tarkított időjárás ideális a parlagfű növekedése szempontjából.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Zenélő kertészet

A kertművészet és a zeneművészet találkozásának lehettek szem- és fültanúi azok, akik szombat délelőtt ellátogattak Szombathely herényi városrészébe, az Innoflora Évelőkertészetbe, ahol andalító kamaramuzsika és vérpezsdítő gitárdallamok közepette ismerkedhettek meg az érdeklődők az évelő dísznövények változatosságával, sokoldalúságával, igényeivel és tartásával.

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.