Back to top

Támadásban a menyétfélék

A tavasz beköszöntével nemcsak galambjaink kezdenek el szaporodni, hanem az őket könnyen zsákmányul ejtő különféle kisragadozók is. Ezek nőstényei – anyai ösztöneiknél fogva – ilyenkor sokkal bátrabbak, vérmesebbek, hiszen próbálják utódaikat minél több táplálékkal ellátni. Nyugodt helyen akár fényes nappal is olykor láthatjuk őket, s ha nem vigyázunk, galambjaink is áldozatul eshetnek.

Fotó: Dr. Zsolnay Miklós
A menyét egész Európában előfordul, hazánkban az Alföldtől a hegyvidékig, a füves pusztától az erdőségekig mindenhol közönséges. Félig fedett élőhelyeken (pl. növényzettel fedett utak, töltések, árkok széle) gyakoribb. A menyétek a ritkább vendégek közé tartoznak, ezek is vérengző kisragadozók, szintén jellemzőjük, hogy a szükségleteiken felül is ölnek, zsákmányukat akkor is megölik, ha nem eszik meg. A menyét védett.

A menyétek és a görények nem kedvelik a citrusfélék illóolaját, ezért a környezetbarát eljárás, ha ezek héjával bekenjük a dúc ajtaját, küszöbét.

A menyétfélék családjába tartozó görény lakott területen, ólak padlásán, szalmakazalban, ölfarakás alatt, istállóban telepszik meg. Magányos vadász. Egy vadászat alkalmával több galambunkkal is végezhet a menyétfélékre jellemzően: leharapja a galambok fejét és szétrágja, így reggelre csak fej nélküli testeket találunk. A tojásokat is kiissza.

A „szőrmés” ragadozók közül galambjainkat leggyakrabban az immár városlakóvá vált nyest támadhatja. A nyest az egész országban megtalálható, hegyvidéken leginkább sziklás erdőségekben, de alföldi települések gazdasági épületeinek padlásán is előfordul. Házigalamb, vadgerle, balkáni gerle, fiatal baromfi, rágcsálók, illetve különböző gyümölcsfáink termése szerepel tápláléklistáján. Egyedszáma a 90-es években megemelkedett, ezért már nem védett. A nyest ellen a legjobb védekezés, ha megpróbáljuk nem odacsalogatni. Például fontos, hogy a kertes házban élők a szemetet jól záródó kukába teszik, és nem hagyják kinn a kutya vagy a macska eledelét, miután azok befejezték az evést.

Ha van macskánk, akkor különösen óvatosak legyünk a nyest megtelepedésével: megtámadják egymást, és kölcsönösen elpusztítják egymás kölykeit.

Kísérletet tehetünk zajriasztással is, ennek megfelel bármilyen rádió, vagy ultrahanggal működő nyestriasztó, esetleg segíthet (ha nem mozognak egyéb állatok a galambház körül), mozgásérzékelős reflektortok felszerelése.

Egyedüli előny, ha menyét, görény vagy nyest költözik a körzetünkbe, hogy a patkányokat és az egereket elpusztítják.

Írásunk Dr. Zsolnay Miklósnak a Kistermelők Lapjában megjelenő részletes cikke alapján készült.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tudomány és a versenyképesség

A közelmúltban vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szőcs Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete Állattani Osztályának tudományos tanácsadója. A kitüntetéssel a rovarferomonok kutatásában, illetve a növényvédelem szempontjából fontos lepkefajok kémiai ökológiájának föltárásában eredményeit ismerték el.

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

Miért fontos a gyep ápolása?

Milyen módszerekkel lehet felújítani a leromlott hazai gyepeket, és mennyire hatásosak ezek? Hogyan befolyásolják a termőképességet, az állateltartó képességet, illetve a takarmány minőségét? - ezek voltak a fő kérdései a tegnapi gödöllői Gyepápolási szakmai napnak, ami délután terepi gépbemutatóval zárult.