Back to top

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Teljesen megújult épületben zajlott le a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok mára már hagyományossá vált díjátadó ünnepsége kedden Hódmezővásárhelyen. A hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. a korábban is használt épületegyüttesét újította fel, és a szervezet is ide költözött - mondta el a díjátadó rendezvényen Antal Gábor. A cég vezérigazgatója hozzátette:

a szervezők számos infrastrukturális fejlesztést vittek véghez a kiállítás minél zökkenőmentesebb lebonyolítása érdekében, ezért új, bővebb kiállítótér, jobb parkolási lehetőség és számos fejlesztés szolgálja majd a kiállítók kényelmét.

A 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok és a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén társrendezvények, amely nekünk is megtiszteltetés – mondta el a rendezvényen Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára kifejtette: a hódmezővásárhelyi rendezvény a legnagyobb szabású vidéki rendezvény, amely méltó módon és professzionálisan szolgálja ki a gazdatársadalmat. Azzal, hogy az OMÉK állattenyésztési része Hódmezővásárhelyen mutatkozik be, remélhetőleg sokkal komfortosabb, jobb lesz a megjelenési lehetőség az állattartóknak. Ezzel egy egészséges, újszerű, jóval élhetőbb OMÉK-koncepció valósulhat meg.

Az együttműködés része az is – tette hozzá – hogy az Agrármarketing Centrum közös kommunikációt bonyolít az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezőivel és szorosan együttműködik velük.

A rendezvényen a köszöntők után átadták a kiállításhoz kapcsolódó díjakat is. Az állattenyésztési kategória nagydíjasa az UBM Feed Kft. fejlesztése, a pecsenye- és hízott kacsa tápsorok fejlesztése lett, amely fajspecifikus táplálóanyag szükségleti értékek- és emésztési együtthatók meghatározásával segíti a termelőket. A növénytermesztési kategóriában az Árpád-Agrár Zrt. "High-tech" palántanevelés a helyi adottságokra épített gazdaságfejlesztéssel című pályázata érdemelte ki a nagydíjat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

No-deal Brexit: 45 ezer tejelő marhát kellene levágni?

A napokban reppent fel a hír, hogy akár 45 ezer fejős tehén is vágóhídra kerülhet Észak-Írországban, amennyiben nem sikerül a megegyezni az Egyesült Királyságnak az Európai Unióval. Az ágazati szereplők azonban azt nyilatkozták, szó sincs ilyen tervekről.

Ukrajnában bezárt az utolsó hízott libamájat előállító üzem

Az egyik weboldalon áprilisban megjelent egy rejtett kamerás videófelvétel Ukrajna egyetlen, hízott libamájat előállító telepéről. Az Egyesült Királyságban több étterem is úgy reagált erre, hogy étlapjáról levette a hízott libamájat.

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.

Mini shetland pónit is csak származási lappal!

Kedves színfoltja volt az idei debreceni agrárexpónak a mini shetland pónik bemutatkozása, amikor agility során is láthattuk, milyen sokoldalúak is lovaink legkisebbjei. A bemutatott állatok közül különösen nagy érdeklődés mutatkozott Erdei Szigeti Dávid mini shetland pónija iránt, főként tenyészménjét értékelte nagyra a látogatók sokasága.

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.