0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Családbarát agrárkiállítás várja látogatóit vasárnapig!

Megnyitotta kapuit a XXIII. Pápai Agrárexpó: a Nyugat-Dunántúl kiemelt jelentőségű mezőgazdasági kiállítása április 26-28. között várja látogatóit – és nem csak szakmabélieket. A szervezők számos olyan programmal készültek – köztük az ország legnagyobb agrárjátszóterével –, amely az egész család számára kínál tartalmas kikapcsolódást.

A pápai Városi Sportcsarnokban, ünnepélyes keretek közt vette kezdetét az idei Pápai Agrárexpó, amely a szervezők elmondása szerint

mostanra olyan komplex rendezvénnyé nőtte ki magát, amely szakmaiságával, illetve családbarát hangulatával évről évre tízezreket vonz.

A megnyitón beszédet mondott Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár is, aki úgy fogalmazott: a rendezvény nemcsak, hogy megnyitja a mezőgazdaság, az élelmiszer-előállítás kapuit a nagyközönség felé, hanem segíti megértetni a szakma technológiai hátterét, egyszersmind szépségét is a fogyasztókkal, akik számára így érthetőbbé válik, hogy kerül az adott termék az asztalukra.

Az államtitkár emellett azt is hangsúlyozta, a kiállítás teret ad a szakmai párbeszédre s az ismeretszerzésre, mindez pedig ebben az agráriumban hatványozottan fontos. „Most a száraz, aszályos időjárás, tavaly az afrikai sertéspestis veszélye jelentett kihívást a gazdák számára, akiknek egy olyan ágazat szereplőiként kell eredményesnek lenniük, amely több kockázatot rejt, mint sok más gazdasági ágazat” – magyarázta Feldman Zsolt. Mindettől függetlenül

a magyar mezőgazdaság a 2010-2018-ig tartó időszakban az Európai Unió tagállamai közt a legnagyobb mértékű emelkedést produkálta kibocsátását tekintve,

ám ahhoz, hogy e folyamat hosszútávú legyen, fiatal gazdanemzedékre van szükség. Az államtitkár ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a Pápai Agrárexpó szervezői idén fő tematikául a generációváltás elősegítését, a fiatalok megszólítását tűzték ki.

Mint mondta, ez rendkívül fontos feladat, éppen ezért a kormány is igyekszik támogatni a fiatal gazdálkodókat karrierjük elindításában. „Eddig körülbelül 1300 fiatal gazda kapott támogatást beruházásra – összesen 40 milliárd forint értékben. Az államtitkár hozzátette, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségével (AGRYA) őszre elkészítenek egy generációváltást elősegítő szakpolitikai programot.

Győrffy Balázs, a Pápai Agrárexpót is szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke e gondolatmenetet folytatva elmondta, a térség mezőgazdasági szakgimnazista és szakközépiskolás tanulóinak a kiállításon rendezik meg az Agrárexpó Ászai elnevezésű, Agro Naplóval közösen szervezett vetélkedőjüket, amelynek legjobbjai egy országos megmérettetésen vehetnek részt, méghozzá az Országos Mezőgazdasági Élelmiszeripari Kiállításon, azaz az OMÉK-on.

Győrffy Balázs beszédében kitért arra is, hogy e térség az ökológiai adottságainak köszönhetően hagyományosan nagy jelentőséggel bír a hazai agrárium számára.

„A régió gazdálkodóinak eredményessége kapcsán is fontos, hogy időnként összejöjjenek és megmutassák magukat, ahogy ez az Agrárexpón is történik” – tette hozzá a NAK elnöke.

A kiállítás szervezésében a település önkormányzata is nagyban kivette a részét. Pápa polgármestere, Áldozó Tamás a megnyitóünnepségen úgy fogalmazott, az Agrárexpó több mint szakmai rendezvény, „Ez a város nagy rendezvénye” – mondta, hozzátéve, hogy a családok csak akkor látogatnak ki rá, ha valamennyi tagjukra gondolnak a programokkal.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu