Back to top

Fogalommá vált Hódmezővásárhely

Nemzetközi hírű szakmai eseménnyé, Hódmezővásárhely városának legfőbb turisztikai attrakciójává vált az idén 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, amely idén az OMÉK társrendezvénye is – hangzott el a rendezvény ünnepélyes megnyitóján csütörtökön.

Nem csupán az agrárszakemberek, hanem az érdeklődők is kiemelt rendezvényként tartják számon az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat, amely mára hagyománnyá vált Hódmezővásárhelyen – jelentette ki a rendezvény ünnepélyes megnyitóján Farkas Sándor. Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: a rendezvény 26 éves történetén végigvonul az az innovációs képesség, amely mindig is jellemezte az állattenyésztést.

A szektor támogatása a kormányzat számára is kiemelten fontos, ezért csak az idei évben 19 milliárd forint jut a sertéságazatnak, és 13 milliárd a baromfiágazatnak állatjóléti támogatások címén.

Az államtitkár elmondta: van fejlődés az állattenyésztésben, van minek örülnünk, hiszen Magyarország kéknyelvmentes, az áfacsökkentés rendezte az egyes termékpályák helyzetét, és várhatóan a kínai sertéspestis jelentős keresletet, és így lehetőséget is teremt az európai gazdáknak – említett példákat Farkas Sándor.

MMG - Farkas Sándor a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján

 

Az állattenyésztésben ugyanakkor napról napra komoly kihívásokkal kell szembenézni, hiszen egy állatbetegség, egy piaci anomália, valamint az egyre szigorodó környezetvédelmi és állattenyésztési előírások folyamatos feladatot adnak a termelőknek, akiknek reagálniuk kell minderre.

Nagy feladat, jelentős felelősség évről évre megrendezni a kiállítást, amely idén még nagyobb kihívással párosul, hiszen OMÉK-társrendezvény is egyben – mondta el a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitó ünnepségén Antal Gábor. A szervező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója hozzátette:

idén több mint 500 kiállító vesz részt a rendezvényen, és csaknem 60 ezer látogatót várnak.

A Magyarország, sőt, Közép-Európa legjelentősebb állattenyésztési szakkiállítása már évek óta komoly nemzetközi közönséget is vonz, idén 24 országból érkeznek kiállítók, és szervezett formában 1761 diák is részt vesz az eseményen.

Nagy megtiszteltetés és büszkeség a hódmezővásárhelyieknek a rendezvény, amely mára a város legjelentősebb turisztikai eseményévé nőtte ki magát – mondta el a megnyitón Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Hozzátette:

a több mint 17 hektáron megrendezett kiállítás nemzetközi szinten is hírnevet szerzett a városnak, amely nem csupán állattenyésztéséről, hanem régi szakoktatási hagyományairól is híres.

Az OMÉK minőségében is szakmaiságában is kibővül, ebben a törekvésben pedig magától értetődő választás volt az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvénye vidéki helyszínként – mondta el a megnyitón Ondré Péter. Az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója kijelentette: a szakkiállítás mára fogalommá nőtte ki magát, és olyan ünnep, amely az állattenyésztők egész éves munkájára is felhívja a figyelmet.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvénye nem csupán a térségben, vagy Magyarországon, hanem Európai léptékben is emelt fővel vállalható – mondta el köszöntőbeszédében Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hozzátette: a régi állatvásároknak nagy jelentősége volt abból a szempontból is, hogy nem csupán a jószágok, hanem az információk, a tudás is gazdát cserélt. Hódmezővásárhelyen ez éled újjá minden évben.

MMG - Új infrastruktura Hódmezővásárhelyen

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tenyésszünk fácánt! Kiváló jövedelemkiegészítés

Manapság egyre népszerűbb a nem háztáji állatok tartása és a belőlük készült élelmiszerek fogyasztása. Ennek kapcsán találkoztam a fácánnal, sokszínű vadászható madarunkkal. Felvetődött a kérdés, vajon milyen termelésre képes, és milyen piaci lehetőségeket rejt, emellett alkalmas-e háztáji tartásra.

A szent íbisz rokona még fel-feltűnik

Közismert, hogy az íbiszek az ókori Egyiptom hitvilágában jelentős szerepet játszottak, de az már kevésbé ismert, hogy egyes fajaik napjainkban is nagymértékben terjeszkednek. Ilyen például a szent íbisz, melynek fogságból megszökött példányai Franciaországban ma már erős populációt alkotnak, míg közeli rokona, a batla nálunk már csak igazi ritkaságnak számít.

Az antwerpeni díszposta - Alakgalamb Flandriából

Antwerpen Belgium egyik legfontosabb városa, egyben az azonos nevű tartomány székhelye. A város Flandriában, Belgium három régiójának egyikében található. Itt tenyésztették ki az antwerpeni postagalambot, amely fajta az antwerpeni díszpostafajta alapjának tekinthető.

Tulkok a Hortobágyon - Marhák vadon (2. Rész)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az utóbbi évtizedekben világ­viszonylatban is kiemelkedő eredményeket ért el az úgynevezett rekonstruált őstulok tenyésztésében. A kutatási eredményeket a park munkatársai örömmel osztották meg velünk, bízva abban, hogy olvasóink is szeretnék jobban megismerni ennek a fajtának érdekes történetét.

Lehet más eper pirosabb a magyar epernél, de ízesebb biztos nem

Pünkösdi földieper piacot szervezett a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat május 30-án, a Duna-korzón. A szervezet által működtetett termeloikosar.hu weboldalon regisztrált termelők gyümölcs, szörp és lekvár formájában hozták el árujukat, ezzel ösztönözve a fogyasztókat, hogy keressék a közvetlen termelőktől származó friss és biztonságos hazai termékeket.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

Meghosszabbítva: június 15-ig még kihasználhatják a 80 ezres idénymunkás-keretet Németországban

Nem használták ki az áprilisra és májusra megállapított összesen 80 ezer fős keretet, így június közepéig még fogadhatnak idénymunkásokat a németországi gazdaságok a tavasszal közzétett feltételek szerint. Kizárólag repülővel érkezhetnek a dolgozók továbbra is.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.