Back to top

Fogalommá vált Hódmezővásárhely

Nemzetközi hírű szakmai eseménnyé, Hódmezővásárhely városának legfőbb turisztikai attrakciójává vált az idén 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, amely idén az OMÉK társrendezvénye is – hangzott el a rendezvény ünnepélyes megnyitóján csütörtökön.

Nem csupán az agrárszakemberek, hanem az érdeklődők is kiemelt rendezvényként tartják számon az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat, amely mára hagyománnyá vált Hódmezővásárhelyen – jelentette ki a rendezvény ünnepélyes megnyitóján Farkas Sándor. Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: a rendezvény 26 éves történetén végigvonul az az innovációs képesség, amely mindig is jellemezte az állattenyésztést.

A szektor támogatása a kormányzat számára is kiemelten fontos, ezért csak az idei évben 19 milliárd forint jut a sertéságazatnak, és 13 milliárd a baromfiágazatnak állatjóléti támogatások címén.

Az államtitkár elmondta: van fejlődés az állattenyésztésben, van minek örülnünk, hiszen Magyarország kéknyelvmentes, az áfacsökkentés rendezte az egyes termékpályák helyzetét, és várhatóan a kínai sertéspestis jelentős keresletet, és így lehetőséget is teremt az európai gazdáknak – említett példákat Farkas Sándor.

MMG - Farkas Sándor a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján

 

Az állattenyésztésben ugyanakkor napról napra komoly kihívásokkal kell szembenézni, hiszen egy állatbetegség, egy piaci anomália, valamint az egyre szigorodó környezetvédelmi és állattenyésztési előírások folyamatos feladatot adnak a termelőknek, akiknek reagálniuk kell minderre.

Nagy feladat, jelentős felelősség évről évre megrendezni a kiállítást, amely idén még nagyobb kihívással párosul, hiszen OMÉK-társrendezvény is egyben – mondta el a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitó ünnepségén Antal Gábor. A szervező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója hozzátette:

idén több mint 500 kiállító vesz részt a rendezvényen, és csaknem 60 ezer látogatót várnak.

A Magyarország, sőt, Közép-Európa legjelentősebb állattenyésztési szakkiállítása már évek óta komoly nemzetközi közönséget is vonz, idén 24 országból érkeznek kiállítók, és szervezett formában 1761 diák is részt vesz az eseményen.

Nagy megtiszteltetés és büszkeség a hódmezővásárhelyieknek a rendezvény, amely mára a város legjelentősebb turisztikai eseményévé nőtte ki magát – mondta el a megnyitón Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Hozzátette:

a több mint 17 hektáron megrendezett kiállítás nemzetközi szinten is hírnevet szerzett a városnak, amely nem csupán állattenyésztéséről, hanem régi szakoktatási hagyományairól is híres.

Az OMÉK minőségében is szakmaiságában is kibővül, ebben a törekvésben pedig magától értetődő választás volt az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvénye vidéki helyszínként – mondta el a megnyitón Ondré Péter. Az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója kijelentette: a szakkiállítás mára fogalommá nőtte ki magát, és olyan ünnep, amely az állattenyésztők egész éves munkájára is felhívja a figyelmet.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvénye nem csupán a térségben, vagy Magyarországon, hanem Európai léptékben is emelt fővel vállalható – mondta el köszöntőbeszédében Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hozzátette: a régi állatvásároknak nagy jelentősége volt abból a szempontból is, hogy nem csupán a jószágok, hanem az információk, a tudás is gazdát cserélt. Hódmezővásárhelyen ez éled újjá minden évben.

MMG - Új infrastruktura Hódmezővásárhelyen

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kamilla, bodza, csalán – Gyűjtésre fel!

Magyarországon a legfontosabb gyűjtött gyógynövények közé tartozik a kamilla, a bodza, a csalán, a vadgesztenye, a cickafark, a hársvirág és a csipkebogyó – derül ki a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ (NAIK) az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) gyógynövényfelvásárlási statisztikájából.

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Változások az agrár szaktanácsadásban

Május 29-én lépett hatályba az Agrárminisztérium (AM) rendelete a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről. Az egyik legfontosabb változás, hogy megfelelő szakmai végzettséggel, és a választott szakterületen legalább 5 éves szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie a szaktanácsadónak.

A tájfajta ősgabonák lehetőségei

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), Magyarország egyetlen önálló, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó szervezete az első, februári ágazati egyeztetés után júniusban a szlovákiai peszektergenyei Biocentrum Biogazdaságba hívta szakmai napra, kóstolóra és szántóföldi bemutatóra az ősi kenyérbúzák termesztése iránt érdeklődőket, illetve a ter­mesztésükben érdekelteket.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

A kocák szeretik az állandóságot

Egy új vizsgálat kiderítette, hogy a különböző elletőrendszerekben tartott és többször fialtatott kocáknál a rendszerek cserélgetése miként hat a malacok mortalitására. A kezdeti eredmények szerint, azok a kocák teljesítettek jobban és azoknál volt alacsonyabb a malacok elhullása, amelyeket ugyanabba az elletőrendszerbe vittek vissza.

Rekordszámú gazda részvételére számítanak az idei Magyarok Kenyere programban

Idén minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes gazdatársadalmát bevonva indítja útjára a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot a MAGOSZ és a NAK. A 2011 óta futó, Magyar Örökség-díjas kezdeményezés célja, hogy a segítő szándékú gazdák búzájuk egy részét rászoruló magyar gyermekek részére ajánlhassák fel – határon innen és túl egyaránt.

Egy „no-deal” Brexit hatása

A National Union of Farmers (NUF) vezetője arra figyelmeztet, hogy egy „no-deal” (megegyezés nélküli) Brexit teljes katasztrófa lenne az Egyesült Királyság mezőgazdaságára nézve, mivel az a bárányok tömeges levágását eredményezné, és rengeteg brit mezőgazdasági munkásnak kellene beszüntetnie tevékenységét.

Elindult a Felső-tiszai víziturisztikai fejlesztés

Elindult a Felső-tiszai víziturisztikai feljesztés: 500 millió forint vissza nem térítendő támogatásból négy településen - Tiszabecs, Szabolcsveresmart, Rakamaz, Tokaj - egyebek mellett víziturisztikai megállóhelyek jönnek létre - közölte a Bejárható Magyarország Sportüzemeltetési Nonprofit Kft., a projekt konzorciumvezetője az MTI-vel.