Back to top

Fogalommá vált Hódmezővásárhely

Nemzetközi hírű szakmai eseménnyé, Hódmezővásárhely városának legfőbb turisztikai attrakciójává vált az idén 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, amely idén az OMÉK társrendezvénye is – hangzott el a rendezvény ünnepélyes megnyitóján csütörtökön.

Nem csupán az agrárszakemberek, hanem az érdeklődők is kiemelt rendezvényként tartják számon az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat, amely mára hagyománnyá vált Hódmezővásárhelyen – jelentette ki a rendezvény ünnepélyes megnyitóján Farkas Sándor. Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kifejtette: a rendezvény 26 éves történetén végigvonul az az innovációs képesség, amely mindig is jellemezte az állattenyésztést.

A szektor támogatása a kormányzat számára is kiemelten fontos, ezért csak az idei évben 19 milliárd forint jut a sertéságazatnak, és 13 milliárd a baromfiágazatnak állatjóléti támogatások címén.

Az államtitkár elmondta: van fejlődés az állattenyésztésben, van minek örülnünk, hiszen Magyarország kéknyelvmentes, az áfacsökkentés rendezte az egyes termékpályák helyzetét, és várhatóan a kínai sertéspestis jelentős keresletet, és így lehetőséget is teremt az európai gazdáknak – említett példákat Farkas Sándor.

MMG - Farkas Sándor a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján

 

Az állattenyésztésben ugyanakkor napról napra komoly kihívásokkal kell szembenézni, hiszen egy állatbetegség, egy piaci anomália, valamint az egyre szigorodó környezetvédelmi és állattenyésztési előírások folyamatos feladatot adnak a termelőknek, akiknek reagálniuk kell minderre.

Nagy feladat, jelentős felelősség évről évre megrendezni a kiállítást, amely idén még nagyobb kihívással párosul, hiszen OMÉK-társrendezvény is egyben – mondta el a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitó ünnepségén Antal Gábor. A szervező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója hozzátette:

idén több mint 500 kiállító vesz részt a rendezvényen, és csaknem 60 ezer látogatót várnak.

A Magyarország, sőt, Közép-Európa legjelentősebb állattenyésztési szakkiállítása már évek óta komoly nemzetközi közönséget is vonz, idén 24 országból érkeznek kiállítók, és szervezett formában 1761 diák is részt vesz az eseményen.

Nagy megtiszteltetés és büszkeség a hódmezővásárhelyieknek a rendezvény, amely mára a város legjelentősebb turisztikai eseményévé nőtte ki magát – mondta el a megnyitón Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Hozzátette:

a több mint 17 hektáron megrendezett kiállítás nemzetközi szinten is hírnevet szerzett a városnak, amely nem csupán állattenyésztéséről, hanem régi szakoktatási hagyományairól is híres.

Az OMÉK minőségében is szakmaiságában is kibővül, ebben a törekvésben pedig magától értetődő választás volt az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvénye vidéki helyszínként – mondta el a megnyitón Ondré Péter. Az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója kijelentette: a szakkiállítás mára fogalommá nőtte ki magát, és olyan ünnep, amely az állattenyésztők egész éves munkájára is felhívja a figyelmet.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvénye nem csupán a térségben, vagy Magyarországon, hanem Európai léptékben is emelt fővel vállalható – mondta el köszöntőbeszédében Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hozzátette: a régi állatvásároknak nagy jelentősége volt abból a szempontból is, hogy nem csupán a jószágok, hanem az információk, a tudás is gazdát cserélt. Hódmezővásárhelyen ez éled újjá minden évben.

MMG - Új infrastruktura Hódmezővásárhelyen

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Szőlő és bor a római kortól napjainkig

A szőlő és a bor mindig nagyon fontos volt a Balatonnál, és így van ez ma is – mondja Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki ezt a témát kutatja. Nemrég jelent meg publikációja a Borkommunikáció című szakmai kötetben.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

Egyre kedvezőbbek a világgazdasági kilátások a cégvezetők szerint

A bizonytalan geopolitikai hangulat ellenére is világszerte optimisták a cégvezetők a makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatban – állapítja meg az EY legfrissebb, 2900 felsővezető megkérdezésével készült tőkebizalmi elemzése – olvasható a cég Adó Onlinehoz eljuttatott közleményében.

Új külpiaci távlatokat nyithat a magyar agrárdigitalizáció

Az Agrárminisztérium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.

Családi öntözőrendszert adtak át Somodoron

A Vidékfejlesztési Program kiemelt szerepet szán az öntözésfejlesztés ösztönzésére. Az 50 milliárd forint keretösszegű pályázati forrásból megvalósuló beruházások termelékenyebb gazdálkodást, jobb jövedelmezőséget, biztosabb jövőt ígérnek a gazdálkodóknak – fogalmazott Feldman Zsolt, a somodori Gabriella-major öntözőrendszerének ünnepélyes átadásán.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.