Back to top

Séta a mamutok között

A Jeli Varázskert több mint arborétum. Közjóléti szolgáltatásai és folyamatosan bővülő infrastruktúrája jóval túlmutat az arborétumi kívánalmakon. Az idén újabb attrakcióval gazdagodott a kert; pénteken lombkorona-tanösvényt avattak, így most már a magasból is megcsodálhatjuk az Óriások erdejének mamutfenyőit.

A 130 méter hosszú 10 méter magas járásszintű tanösvény 120 millió forintból épült meg. Egy spirálcsúszda is tartozik hozzá, amely a gyerekek kedvence lehet. A horganyzott acélszerkezetet zöldre festették, így falépcsőivel együtt szinte belesimul a tájba.

Tíz méter magasságból csodálhatjuk meg a mamutfenyőket
Tíz méter magasságból csodálhatjuk meg a mamutfenyőket
Fotó: Pap Edina

A lombkorona-tanösvényhez egy akadálymentes völgyhíd is tartozik, ami egy hat méter mély völgy fölött halad át, így a mozgáskorlátozottak és az idősebbek sem maradnak ki a magassági élményből.

A lombkorona-tanösvény a Jeli Varázskert Sziklás-hegységi tájövezetet imitáló részében, 20-25 méteres óriás mamutfenyők lombkoronájában épült meg, a Hétforrás fölött. Itt alkalmunk adódik arra is, hogy korszerű, 21. századi módon, QR-kódok segítségével ismerhetjük meg a terület madárvilágát.
Akadálymentes völgyhíd
Akadálymentes völgyhíd
Fotó: Pap Edina

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a kezelésében lévő Jeli Varázskert az idén neves jubileumot ünnepel: 150 éve született a kert megálmodója és megalkotója, gróf Ambrózy-Migazzi István, a „virágos gróf”. Az ő tiszteletére tavaly ősszel kedvenc hagymás virágát, 150 fajta nárciszt ültettek el a néhány éve telepített magnólia-gyűjtemény tövében. A virágok már idén áprilisban szépen pompáztak, a késői nyílású fajtákból pedig májusban is megcsodálhatunk párat.

Gróf Ambrózy-Migazzi István születésének 150. évfordulójára kedvenc virágait, a nárciszokat ültették el a magnóliák alatt
Gróf Ambrózy-Migazzi István születésének 150. évfordulójára kedvenc virágait, a nárciszokat ültették el a magnóliák alatt
Fotó: Pap Edina
Az arborétum szakemberei hangsúlyozzák, hogy

most már nemcsak májusban, a kertet híressé tevő havasszépék és azáleák nyílásakor érdemes ellátogatni ide.

A Jeli Varázskert már április elejétől várja a látogatókat, akiknek a kilátó tövében, a japáncseresznyefák virágzási idején igazai Sakura ünnepben lehet részük, és teljes pompájában élvezhetik a magnóliák, illatos fűszercserjék és a nárciszok látványát. Nyáron csillagsomok, hegyi babérhangák, későn nyíló mocsári azáleák és a több mint 1300 példányból álló hortenziagyűjtemény kínál virágélményt. (Felvételeink a megnyitó előtti napon készültek.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mintha őserdőben járnánk

Az idén 50 éves Pilisi Parkerdő Zrt. területén található Erdőanyai-völgyben a Parkerdő alapítója, dr. Madas László több mint 60 éve indította el a maga korában forradalminak számító programot: egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelését. A Visegrádhoz közeli erdőrészlet ennek köszönhetően mára az őserdőket megközelítő állapotban van.

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Tájékoztatja a Nébih az érintett szakembereket és az érdeklődőket, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján elérhetőek a hazai erdők legfontosabb éves, illetve idősoros statisztikai adatai.

Egyre hatékonyabb az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a teljes faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzését Magyarországon.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

Cédrus Nap a Füvészkertben

A Libanon Nagykövetsége és az ELTE Füvészkert hagyományteremtési szándékkal rendezte meg kedden az első Cédrus Napot. A most elindított közös rendezvényen a két ország, Libanon és Magyarország elkötelezettségét kívánja hangsúlyozni a cédrusok megmentése mellett. Egy libaboni cédrust is elültettek az alkalom emlékére.

Családbarát kirándulások a Vértesben

A Vértes területének túlnyomó többsége természetvédelmi oltalom alatt áll. A déli, délnyugati része a Vértesi Tájvédelmi Körzethez, az északi az Észak-Vértesi Természetvédelmi Területhez tartozik. Ezen felül magas az EU ökológiai hálózatához (Natura 2000) sorolt területek aránya, és itt létesült hazánk első natúrparkja, a Vértesi Natúrpark.

Ülésezett az Országos Erdő Tanács

Az Agrárminisztériumban tartotta ülését a Kormány tanácsadó testületeként működő Országos Erdő Tanács. A magán és állami erdőgazdálkodók, az erdészeti oktatás és kutatás, a természetvédelmi és turisztikai szervezetek képviselőiből álló szervezet a magyar erdők kezelésével kapcsolatos stratégiai kérdéseket tárgyalja.

Groot is segíthet a növények népszerűsítésében

Létezik egy kifejezés, amely a körülöttünk élő növényvilág alul értékelését jelenti, ez pedig a "növényi vakság".

Szabó Ákos: Tavaszodik!

Szabó Ákos a Dél-Alföldön él és több mint egy évtizede foglalkozik fotózással. Szülővárosa, Mezőhegyes méltán híres az agrárgazdaságáról, a lótenyésztésről és a kiváló minőségű szántóföldjeiről. Igazi fotós csemege ez az alkotni vágyóknak.