Back to top

Séta a mamutok között

A Jeli Varázskert több mint arborétum. Közjóléti szolgáltatásai és folyamatosan bővülő infrastruktúrája jóval túlmutat az arborétumi kívánalmakon. Az idén újabb attrakcióval gazdagodott a kert; pénteken lombkorona-tanösvényt avattak, így most már a magasból is megcsodálhatjuk az Óriások erdejének mamutfenyőit.

A 130 méter hosszú 10 méter magas járásszintű tanösvény 120 millió forintból épült meg. Egy spirálcsúszda is tartozik hozzá, amely a gyerekek kedvence lehet. A horganyzott acélszerkezetet zöldre festették, így falépcsőivel együtt szinte belesimul a tájba.

Tíz méter magasságból csodálhatjuk meg a mamutfenyőket
Tíz méter magasságból csodálhatjuk meg a mamutfenyőket
Fotó: Pap Edina

A lombkorona-tanösvényhez egy akadálymentes völgyhíd is tartozik, ami egy hat méter mély völgy fölött halad át, így a mozgáskorlátozottak és az idősebbek sem maradnak ki a magassági élményből.

A lombkorona-tanösvény a Jeli Varázskert Sziklás-hegységi tájövezetet imitáló részében, 20-25 méteres óriás mamutfenyők lombkoronájában épült meg, a Hétforrás fölött. Itt alkalmunk adódik arra is, hogy korszerű, 21. századi módon, QR-kódok segítségével ismerhetjük meg a terület madárvilágát.
Akadálymentes völgyhíd
Akadálymentes völgyhíd
Fotó: Pap Edina

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a kezelésében lévő Jeli Varázskert az idén neves jubileumot ünnepel: 150 éve született a kert megálmodója és megalkotója, gróf Ambrózy-Migazzi István, a „virágos gróf”. Az ő tiszteletére tavaly ősszel kedvenc hagymás virágát, 150 fajta nárciszt ültettek el a néhány éve telepített magnólia-gyűjtemény tövében. A virágok már idén áprilisban szépen pompáztak, a késői nyílású fajtákból pedig májusban is megcsodálhatunk párat.

Gróf Ambrózy-Migazzi István születésének 150. évfordulójára kedvenc virágait, a nárciszokat ültették el a magnóliák alatt
Gróf Ambrózy-Migazzi István születésének 150. évfordulójára kedvenc virágait, a nárciszokat ültették el a magnóliák alatt
Fotó: Pap Edina
Az arborétum szakemberei hangsúlyozzák, hogy

most már nemcsak májusban, a kertet híressé tevő havasszépék és azáleák nyílásakor érdemes ellátogatni ide.

A Jeli Varázskert már április elejétől várja a látogatókat, akiknek a kilátó tövében, a japáncseresznyefák virágzási idején igazai Sakura ünnepben lehet részük, és teljes pompájában élvezhetik a magnóliák, illatos fűszercserjék és a nárciszok látványát. Nyáron csillagsomok, hegyi babérhangák, későn nyíló mocsári azáleák és a több mint 1300 példányból álló hortenziagyűjtemény kínál virágélményt. (Felvételeink a megnyitó előtti napon készültek.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Miért ennyire drága egy virágcsokor?

Az egyik legszebb ajándék a virágcsokor. Változatos, színpompás és illatos, de vajon miért ilyen drága?

Iskola a homokbuckák között

A találó címet az ásotthalmi iskola egyik kiadványából kölcsönöztem. Ahogyan Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője megjegyezte: akinek belement a homok a cipőjébe, az örökre itt marad.

Ehető loncféle a mézbogyó

Dísznövényként ismerjük a loncokat, ezek a hálás futónövények illatos virágokkal örvendeztetnek meg bennünket. Van a nemzetségnek egy tagja, ami díszértéke mellett még ehető bogyót is terem, ez a mézbogyó.

Védd az erdőt, vidd haza a szemeted!

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. célul tűzte ki, hogy megszünteti a hulladék lerakását az erdőkben. Ezt szemléletmódosítással, környezeti nevelési kampánnyal kívánja elérni.

A kertészek három titka

A buján virágzó növények a jól végzett kertészeti munkát követően az öröm és jutalom forrás is egyben. Mit tehetünk azért, hogy a szokásosnál is hosszabb ideig élvezhessük a virágokat?

Németbányai Vendégház

A Nyugat-Bakony hegyláncai között, erdőktől övezve bújik meg a festői szépségű kis település, Németbánya. Ebben a háborítatlan környezetben várja a kirándulás után megpihenni vágyókat a Bakonyerdő Zrt. családias szálláshelye.

Szoros kötődés

Erdészéletutak – áll a kötet borítóján, amelyet egy nagykanizsai fogadó egyik asztalánál beszélgetve lapoztam fel cikkünk szereplőinek társaságában. A könyv az elmúlt bő hetven esztendőben Zala megyében tevékenykedett erdőmérnökök munkásságát foglalja össze, köztük a Páll család öt tagjának szakmai életútját.

Mintha őserdőben járnánk

Az idén 50 éves Pilisi Parkerdő Zrt. területén található Erdőanyai-völgyben a Parkerdő alapítója, dr. Madas László több mint 60 éve indította el a maga korában forradalminak számító programot: egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelését. A Visegrádhoz közeli erdőrészlet ennek köszönhetően mára az őserdőket megközelítő állapotban van.

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Tájékoztatja a Nébih az érintett szakembereket és az érdeklődőket, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján elérhetőek a hazai erdők legfontosabb éves, illetve idősoros statisztikai adatai.