Back to top

Séta a mamutok között

A Jeli Varázskert több mint arborétum. Közjóléti szolgáltatásai és folyamatosan bővülő infrastruktúrája jóval túlmutat az arborétumi kívánalmakon. Az idén újabb attrakcióval gazdagodott a kert; pénteken lombkorona-tanösvényt avattak, így most már a magasból is megcsodálhatjuk az Óriások erdejének mamutfenyőit.

A 130 méter hosszú 10 méter magas járásszintű tanösvény 120 millió forintból épült meg. Egy spirálcsúszda is tartozik hozzá, amely a gyerekek kedvence lehet. A horganyzott acélszerkezetet zöldre festették, így falépcsőivel együtt szinte belesimul a tájba.

Tíz méter magasságból csodálhatjuk meg a mamutfenyőket
Tíz méter magasságból csodálhatjuk meg a mamutfenyőket
Fotó: Pap Edina

A lombkorona-tanösvényhez egy akadálymentes völgyhíd is tartozik, ami egy hat méter mély völgy fölött halad át, így a mozgáskorlátozottak és az idősebbek sem maradnak ki a magassági élményből.

A lombkorona-tanösvény a Jeli Varázskert Sziklás-hegységi tájövezetet imitáló részében, 20-25 méteres óriás mamutfenyők lombkoronájában épült meg, a Hétforrás fölött. Itt alkalmunk adódik arra is, hogy korszerű, 21. századi módon, QR-kódok segítségével ismerhetjük meg a terület madárvilágát.
Akadálymentes völgyhíd
Akadálymentes völgyhíd
Fotó: Pap Edina

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a kezelésében lévő Jeli Varázskert az idén neves jubileumot ünnepel: 150 éve született a kert megálmodója és megalkotója, gróf Ambrózy-Migazzi István, a „virágos gróf”. Az ő tiszteletére tavaly ősszel kedvenc hagymás virágát, 150 fajta nárciszt ültettek el a néhány éve telepített magnólia-gyűjtemény tövében. A virágok már idén áprilisban szépen pompáztak, a késői nyílású fajtákból pedig májusban is megcsodálhatunk párat.

Gróf Ambrózy-Migazzi István születésének 150. évfordulójára kedvenc virágait, a nárciszokat ültették el a magnóliák alatt
Gróf Ambrózy-Migazzi István születésének 150. évfordulójára kedvenc virágait, a nárciszokat ültették el a magnóliák alatt
Fotó: Pap Edina
Az arborétum szakemberei hangsúlyozzák, hogy

most már nemcsak májusban, a kertet híressé tevő havasszépék és azáleák nyílásakor érdemes ellátogatni ide.

A Jeli Varázskert már április elejétől várja a látogatókat, akiknek a kilátó tövében, a japáncseresznyefák virágzási idején igazai Sakura ünnepben lehet részük, és teljes pompájában élvezhetik a magnóliák, illatos fűszercserjék és a nárciszok látványát. Nyáron csillagsomok, hegyi babérhangák, későn nyíló mocsári azáleák és a több mint 1300 példányból álló hortenziagyűjtemény kínál virágélményt. (Felvételeink a megnyitó előtti napon készültek.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Szentföld fái

A Bibliában elsőként megnevezett fák az Éden kertjében álltak, az „élet fája”, valamint a „jó és rossz tudásának fája”. Ezeknek a hírhedt szimbolikus fáknak a nevét nem közli a Szentírás, ír viszont sok egyéb, érdekes fás növényről.

Nemzeti park volt az erdészeti nyílt nap díszvendége

Ismét eltelt egy év, és újra kinyitotta kapuit az Erdészeti Nyílt Nap, az egri Érsekkertben. Az EGERERDŐ Zrt. 2011-ben megrendezett első nyílt napja óta több, mint 35 ezer kíváncsi gyermek vett részt a rendezvényen, mely a városba hozza a természet szépségét, és közelebb viszi szívünkhöz az erdőt.

Teljes a virágos települések listája

A Virágos Magyarország verseny újabb regionális helyezettjeit hirdették ki augusztus utolsó és szeptember első napjaiban. Mint ismeretes, az idén először kétlépcsőssé vált a megmérettetés, az első körben területi szinten mérkőzhetnek meg a városok és falvak. Ennek köszönhetően nagyobb esélyt kaptak a díjak elnyerésére a kistelepülések is, amelyek korábban nem jutottak hozzá.

Nemcsak hallhatják, láthatják is a gímbikákat a vezetett túrákon részt vevők

A Pilisi Parkerdő több erdészeténél vezetnek túrákat a szarvasbőgés időszakában, ami a főváros környéki erdőkben szeptembertől október elejéig tart. A különleges kirándulásokon részt vevők nemcsak a gímszarvasok nászával, hanem az éjszakai erdő életével is megismerkedhetnek.

Harkány és Orfű a Dél-Dunántúl legvirágosabb települései

Augusztus 24-én Szekszárdon hirdették ki a Baranya, Somogy és Tolna megyéket magában foglaló dél-dunántúli régió nyertes településeit. A három megyéből pályázó városok között Harkány, a falvak között pedig Orfű lett az első helyezett, így a térségből ők indulhatnak az országos fődíjért folyó versenyben, amelynek eredményét október elején hirdetik ki Budapesten.

Kiállítás és vásár lesz vasárnap az Agostyáni Arborétumban

A Tata és Tardos közötti út mellett fekvő Agostyáni Arborétumban szeptember 8-án, vasárnap tíz órától dísznövényekből, erdei termékekből, kézműves tárgyakból és különféle mézekből rendeznek kiállítást és vásárt - közölték a szervezők az MTI-vel.

Évmilliók óta nem volt ilyen: virágzik a cikász egy angol szigeten

A Ventnor Botanikus Kert (Ventnor Botanic Garden,VBG) több dolgozója is beszámolt róla, hogy cikász pálmák (Cycas revoluta) hím és nőstény példányai is termést hoztak szabadföldi körülmények között. Ez a primitív pálmára hasonlító növény több helyen is megtalálható a világban, azonban csak a melegebb égövön hoz toboz szerű terméseket.

Pörbölyre telepítik az 1896-ban épült pavilont

A Millenniumi Országos Kiállításra Habsburg Frigyes által fából építtetett, eddig Bárányfokon álló pavilont a Gemenc Zrt. a felújítás után Pörbölyön állíttatja fel. Az impozáns épület lesz a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik kiállítóhelye.

Negyedik helyen végeztek férfi koronglövőink

A Pilisi Parkerdő Zrt. Gödöllői Erdészete adott otthont a korongvadász világbajnokságnak. A rangos nemzetközi versenyen egyéniben és csapatban is jól szerepeltek sportolóink.

Megszólalnak az erdő orgonái - különleges programok Gemencen

Életre szóló élményben lehet része azoknak, akik a közeli napokban a Gemenci erdőbe látogatnak. Hallhatják a szarvasok nászát hirdető gímbikák különleges bőgését. A Gemenc Zrt. lovas fogatos és kisvasutas túrákkal, felkészült szakemberekkel várja az érdeklődőket.