Back to top

Gazdák Erdély szívéből

Évről-évre több gazda érkezik Hódmezővásárhelyre a romániai Hargita megyéből. „Idén újra mintegy negyven gazdával utaztunk az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra”- büszkélkedett Molnár Sándor az Udvarhelyszéki Romániai Magyar Gazdák Egyesületének alapítója, ma alelnöke.

A székelyudvarhelyi szakember Kolozsváron állattenyésztő mérnökként végzett, s mellette közgazdasági diplomát is begyűjtött. Korábban a székelyudvarhelyi szövetkezetben dolgozott főmérnökként, ma nyugdíjas. A napi munka mellett mindig tartott állatot a birtokán, szarvasmarha tartással foglalkozott, a helyi génbank számára egy osztrák üszőtől hat bikát adott. Ezekkel számtalan díjat nyert, Ankara nevű bikája négy megyében öregbítette nevét.

Molnár Sándor
Fotó: viniczai

Az Egyesület kezdetekkor 20-25 fővel indult, ma 1200 tagjuk van, több társszervezettel - szarvasmarhatartók, juh- és kecsketartók, méhészek egyesülete - ápolnak szoros szakmai kapcsolatokat. Ezek között vannak a gazdakörök is , aki településenként – Szentegyháza, Kápolnás, Zetelaka, Szentábrahám, Szenterzsébet, Etéd környéke, egészen Segesvár széléig – szerveződnek.

A tagok zömét magángazdák, kistermelők adják, de komoly vállalkozókat is találunk közöttük, például egy 500-as suffolk juh törzsállománnyal rendelkező gazdát.

„Mindenki igyekszik az állattenyésztésben megtalálni a helyét, amit az uniós támogatások is befolyásolnak, ahol a fajtatiszta állományt kiemelten támogatják”- jegyezte meg a szakember. Ugyanakkor még napjainkig is a külterjes állattenyésztés a jellemző, Szent-György napján kihajtják a juhot a legelőre, kézzel fejik nyírják. Viszont egyre nehezebb munkaerőt szerezni, ami pedig van, az nem igazán megfelelő. „Mindig az ember a hibás, hamis kutya, rugós ló nem születik”- mutatott rá a szakember, hogy a nem megfelelő bánásmód hatására válnak kiszámíthatatlanakká. Hiába az uniós – állatjólétei - előírások, alig tartják tiszteletben a gazdák. Reményét fejezte ki, hogy a farmok kialakulásával lemorzsolódnak a hozzá nem értő gazdálkodók.

Az állattenyésztés a mezőgazdaság nehézipara. A mezőgazdasági vállalkozóknak rá kell jönniük, hogy az alkalmazotti fizetéseket azok elvárásaihoz kell igazítani, különben nem lesz munkaerő. Találunk milliós terepjárókkal utazó gazdákat, miközben minimálbéren tartják az embereiket. Előbb-utóbb be kell látniuk, hogy a luxustól meg kell válni, ha folytatni akarják a gazdálkodást.

Kérdésemre Molnár Sándor elmondta, külföldi vállalkozások Udvarhely környékén nem jelentek meg. Viszont többen a külföldön szerzett pénzüket fektetik a mezőgazdaságba.

Kritikus kérdést jelent a térségben a szövetkezés, a rossz tapasztalatok - akárcsak Magyarországon - még távol tartják az embereket.

„Magam is alakítottam egy társulást 1992-ben, aminek mintegy 190 tagja volt” – indokolta, hogy Székelyudvarhelyen jó időben 70 mázsa búza, 40 mázsa burgonya is megtermett. Ám a géppel művelhető, jó földeket mindenki egyénileg akarta művelni, maradtak a vékonyabb, domboldalakban található területek a kollektív számára. Ezzel tisztában léve inkább felszámolták a vállalkozást.

A hódmezővásárhelyi kiállítás látogatására mintegy 500 ezer forint pályázati pénzt kaptak a magyar államtól, ez fedezte a 41 személy útiköltségét. Legfőbb céljuk a gazdák tájékozódása, hogy betekintést nyerjenek a korszerű állattartásba. Ugyanakkor az út fontos része a szakmai kapcsolatteremtés is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét

Több idejük van beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása.

A majortól a kolostorig: salföldi időutazás

Ősmagyar állatfajták várják a mezőgazdaság kedvelőit a Salföldi Majorban, a Balaton-felvidéken, ahol a megelőző korok állattartásába, a falusi életébe is bepillanthatunk. Akik kedvelik a túrát, azok az állati kalandok után a falu átellenes határában felkereshetik a festői környezetben megbúvó, 800 éves, pálos kolostor romjait is.

Afrikai sertéspestis pusztít Szlovákiában

A szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium július 25-én bejelentette, hogy a tőketerebesi járásbeli Örös (írják Őrösnek is) községben afrikai sertéspestist diagnosztizáltak. Az egyik ottani háztáji tenyészet mind a négy egyedét megsemmisítették az állategészségügyi felügyelők, bár csak az egyik állatban mutatták ki a fertőzést.

KSH: júniusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A növénytermesztési és kertészeti termékek éves áremelkedése a májusi 3,5 százalékról 10,6 százalékra ugrott, az élőállatok és állati termékeké 10,8 százalékról alig észrevehetően 10,1 százalékra változott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján kedden megjelent adatokból.

Új támogatásra pályázhatnak a szarvasmarha tenyésztők

Az Agrárminisztérium még az idei évben új támogatási programot indít el a húshasznú szarvasmarha- és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint az állomány genetikai színvonalának növelése érdekében. A támogatási konstrukció 2019. évi működésére összesen 700 millió forintot különített el az agrártárca.