Back to top

A jó szilázs titka

Legalább másfél évtizede van jelen a hódmezővásárhelyi kiállításon a Kokoferm Kft., amely 2019-ben ünnepli megalakulásának negyedszázados évfordulóját. A gyöngyösolymosi családi válalkozás az idei évtől az állati takarmányozás kapcsán megkapta a teljes Lallemand szilázs oltóanyag repertoárját.

„Míg korábban csak a Lalsil márkakört képviseltük, januártól a Sil-All, és a kifejezetten biogáz területe fejlesztett EnergySil is hozzzánk került”- mutatott rá, a cégvezető Kovács Tamás, hogy ezzel vált teljessé a portfóliójuk.

Kovács Tamás
Fotó: viniczai

Ár-érték arányban kiváló termékekkel vannak jelen a piacon, s olyan prémium készítményekkel, melyekkel jól lehet kezelni az anaerob stabilitást a szilázsoknál és szenázsoknál. A Lallemand szinte minden évben új készítményekkel lepi meg a felhasználókat. Néhány éves procedúra után áprilisban engedélyezték az új Lactobacillus hilgardii startert, melynek hatását idén már hazánkban is tesztelik a kukoricaszezonban, s jövőre már elérhető lesz az állattartók számára. A következő innováció – ami 2-3 év múlva jelenik meg piacon – a biológiai szénatartósítás. Kémiai tartósítószerekkel találkozhatunk a gyakorlatban, de ezek ára 3-4-szerese a biológiaiénak, ráadásul a biotermesztésben nem alkalmazhatók.

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni az állattenyésztést is érintő klímaváltozásból adódó változásokat”

- hívta fel a figyelmet a melegebb időszakoknak köszönhető súlyosabb gombafertőzésekre. A penészterhelés a szilázsban melegedést okoz, ami rontja a minőséget. Ezeket a problémákat lehet olyan speciális starterekkel megoldani, amelyek vagy propionsav baktériumot vagy Lactobacillus buchnerit tartalmaznak. Ezekkel a káros élesztők és baktériumok blokkolhatók. Erre a témakörre Gödöllőn június 18-ra szervezik a Szilázsakadémiát már ötödik éve. Az aerob stabilitás és aerob stabilizilás lesz az egyik fő témaköre, ahol elsősorban gyakorlati kérdéseket vesznek át. Emellett szó lesz arról is, ha nem alkalmazzák ezeket a készítményeket, jelentős veszteséggel járhat a gazdálkodás.

Az aerob stabilitás esetében nem csak a káros gombák blokkolása, elpusztítása a legfontosabb, hanem az erjedés folyamán olyan anyagok képződnek, melyeket az állatok is jobban hasznosítanak. Ezekkel olyan irányokba lehet a tömegtakarmányok összetételét módosítani, amelyből az állat közvetlenül profitál. Akár az emészthetőséget, ezáltal a takarmány hasznosulást is lehetne említeni.

Kevesebb takarmányt kell etetni, kevesebb kiegészítőkre van szükség, így nem csak gazdaságosabbá válik az állattartás, de több és jobb minőségű lesz a tej, s az állat kondíciója is javul.

Ezen a piacon erős a konkurencia. Egy cseh magazin több oldalon sorolja fel az elérhető siló startereket, melyen 20-30 konkurens cég, 60-70 terméke van jelen. „Ez nálunk sincsen másképpen”- magyarázta a szakember, sokan rendelkeznek savanyító starter kultúrával, amelyek nem tudnak mást, csak kedvezőbb irányba befolyásolják az erjedési folyamatokat. A mai top starterek viszont ezen túl az emészthetőségben, az aerob stabilitásban is többet nyújtanak.

A kanadai központú Lallemand családi vállalkozás ezen a területen 20-25 éve dolgozik, s fejleszt. Az állati takarmányozási központjuk a francia Toulouse-ban található.

Az oltóanyagaik por formátumúak, nagy hígítású berendezéseknél tökéletesen használhatók. Eltarthatóságuk 18 vagy 24 hónap, a baktérium összetételtől függően. Nagyon jó az oldhatóságuk. A Lalsil termékkörnél közel egy évtizede kifejlesztették a HC technológiát, melynek lényege, hogy tonnánként akár 10 milliliter készítmény is elegendő.. Alapvetően nagyüzemi technológia, de egy kisebb állattartónál is készül 500 tonna savanyított tömegtakarmány, így számukra is megéri használni ezeket a készítményeket. Az állattartásban koncentrációnak lehetünk tanúi, hazánkban is az átlagos telepméret eléri az 500-600 szarvasmarhát.

A sertéstartók számára, ahol nedves, roppantott kukoricát takarmányoznak, speciális starterkultúrát ajánlanak. Ez nem csak lesavanyítja a kukoricát, s olyan módon nyújt aerob stabilitást, ami megakadályozza a penészgombák elterjedését.

Itt viszont a mag szárazanyag tartalma – optimálisan 60-75 százalék – határozza meg az alkalmazhatóságot, ennél magasabb esetében marad a kémiai tartósítás. „Érdemes az alacsonyabb szárazanyagot megcélozni, mert az állat is szívesebben fogyasztja”- tette hozzá Kovács Tamás.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változóban a svájci mezőgazdaság

A svájci Szövetségi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az országban jelenleg 50 852 mezőgazdasági üzem 1,04 millió hektáron gazdálkodik. A legutóbbi felméréshez képest a gazdaságok száma 1,5 százalékkal csökkent.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

A házi sajtok díjazott otthona, a Bandi Tanya - Az Év Tanyája

Gyurákovics András a 2018-as Év Tanyája pályázat győztese 2007-ben költözött családjával a Szegedtől 23 kilométerre fekvő Mórahalomra. Részben a szegedi családi kötődés, részben a város turisztikai adottságai miatt esett a választás a várossá avatásának harmincadik évfordulóját ünneplő településre.

Méhek rendőrkutyák helyett?

A drogok felkutatásában a méhek is bevethetők, legalábbis egy méhész-rendőrnő szerint. Sonja Kessler az ötlet kidolgozásáért az Európai Rendőr Kongresszus különdíját is megkapta.

Húsmarhatartók figyelem: Hétvégén lejár a kérelmek beadásának határideje

Csupán négy napjuk maradt azoknak a termelőknek, akik tavaly minősített húshasznú tenyészbikát vásároltak ahhoz, hogy a jelentős kiadásukat támogatással mérsékelhessék. A pályázatokat ugyanis legkésőbb szeptember 20-ig be kell adniuk, előtte azonban még a tenyésztőszervezet igazolását is be kell szerezniük.

Egy év alatt több mint tíz százalékkal emelkedett a vágósertés ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019 júliusáig - az előző év hasonló időszakához képest - az élő állatok és az állati termékek termelői árszintje 4,8 százalékkal nőtt. A legjelentősebb áremelkedés a sertéspiacon következett be, míg a vágómarha árak lényegében stagnálnak, hol csökkennek, hol emelkednek egy kicsit.

ASP: ingyenes fertőtlenítőszer igényelhető

Az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy annak veszélyét, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) vírus megjelenjen a házi sertés állományokban, a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. Ezért a Nébih az országos főállatorvos utasítására ingyenesen biztosít minden állattartó számára a sertésól és a sertéstartáshoz szükséges eszközök fertőtlenítésére szolgáló fertőtlenítőszert.

Európai flamingók Kínában

A madárinfluenza sok tekintetben megváltoztatta az élőállat-kereskedelmet akár Európában, akár Kínában vagy akár Afrikában. Egy érdekes példa erre a flamingók exportja, importja. Míg korábban a rózsás flamingókat elsősorban Tanzániában vadon fogták be, s onnan exportálták a világ számos országába, ma már a szigorú állategészségügyi előírások miatt ez már nem lehetséges.

300 ezer élőállatot vittek Magyarországról Kazahsztánba

Sikertörténet a magyar-kazah agrár-kapcsolatokban, hogy az év eleje óta csaknem 300 ezer élőállatot vásárolt az ázsiai ország Magyarországtól - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, miután Kazahsztán fővárosában találkozott Gulmira Iszajeva agrárminiszter-helyettessel.

Németország: Aggasztóan magas a baromfihúsban található antibiotikumok aránya

A Német Szövetségi Kormány aggodalmát fejezte ki a baromfihúsban található antibiotikumok mennyisége miatt, miután egy jelentés kimutatta, hogy a csirkehúsban egyre több az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktérium.