Back to top

A jó szilázs titka

Legalább másfél évtizede van jelen a hódmezővásárhelyi kiállításon a Kokoferm Kft., amely 2019-ben ünnepli megalakulásának negyedszázados évfordulóját. A gyöngyösolymosi családi válalkozás az idei évtől az állati takarmányozás kapcsán megkapta a teljes Lallemand szilázs oltóanyag repertoárját.

„Míg korábban csak a Lalsil márkakört képviseltük, januártól a Sil-All, és a kifejezetten biogáz területe fejlesztett EnergySil is hozzzánk került”- mutatott rá, a cégvezető Kovács Tamás, hogy ezzel vált teljessé a portfóliójuk.

Kovács Tamás
Fotó: viniczai

Ár-érték arányban kiváló termékekkel vannak jelen a piacon, s olyan prémium készítményekkel, melyekkel jól lehet kezelni az anaerob stabilitást a szilázsoknál és szenázsoknál. A Lallemand szinte minden évben új készítményekkel lepi meg a felhasználókat. Néhány éves procedúra után áprilisban engedélyezték az új Lactobacillus hilgardii startert, melynek hatását idén már hazánkban is tesztelik a kukoricaszezonban, s jövőre már elérhető lesz az állattartók számára. A következő innováció – ami 2-3 év múlva jelenik meg piacon – a biológiai szénatartósítás. Kémiai tartósítószerekkel találkozhatunk a gyakorlatban, de ezek ára 3-4-szerese a biológiaiénak, ráadásul a biotermesztésben nem alkalmazhatók.

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni az állattenyésztést is érintő klímaváltozásból adódó változásokat”

- hívta fel a figyelmet a melegebb időszakoknak köszönhető súlyosabb gombafertőzésekre. A penészterhelés a szilázsban melegedést okoz, ami rontja a minőséget. Ezeket a problémákat lehet olyan speciális starterekkel megoldani, amelyek vagy propionsav baktériumot vagy Lactobacillus buchnerit tartalmaznak. Ezekkel a káros élesztők és baktériumok blokkolhatók. Erre a témakörre Gödöllőn június 18-ra szervezik a Szilázsakadémiát már ötödik éve. Az aerob stabilitás és aerob stabilizilás lesz az egyik fő témaköre, ahol elsősorban gyakorlati kérdéseket vesznek át. Emellett szó lesz arról is, ha nem alkalmazzák ezeket a készítményeket, jelentős veszteséggel járhat a gazdálkodás.

Az aerob stabilitás esetében nem csak a káros gombák blokkolása, elpusztítása a legfontosabb, hanem az erjedés folyamán olyan anyagok képződnek, melyeket az állatok is jobban hasznosítanak. Ezekkel olyan irányokba lehet a tömegtakarmányok összetételét módosítani, amelyből az állat közvetlenül profitál. Akár az emészthetőséget, ezáltal a takarmány hasznosulást is lehetne említeni.

Kevesebb takarmányt kell etetni, kevesebb kiegészítőkre van szükség, így nem csak gazdaságosabbá válik az állattartás, de több és jobb minőségű lesz a tej, s az állat kondíciója is javul.

Ezen a piacon erős a konkurencia. Egy cseh magazin több oldalon sorolja fel az elérhető siló startereket, melyen 20-30 konkurens cég, 60-70 terméke van jelen. „Ez nálunk sincsen másképpen”- magyarázta a szakember, sokan rendelkeznek savanyító starter kultúrával, amelyek nem tudnak mást, csak kedvezőbb irányba befolyásolják az erjedési folyamatokat. A mai top starterek viszont ezen túl az emészthetőségben, az aerob stabilitásban is többet nyújtanak.

A kanadai központú Lallemand családi vállalkozás ezen a területen 20-25 éve dolgozik, s fejleszt. Az állati takarmányozási központjuk a francia Toulouse-ban található.

Az oltóanyagaik por formátumúak, nagy hígítású berendezéseknél tökéletesen használhatók. Eltarthatóságuk 18 vagy 24 hónap, a baktérium összetételtől függően. Nagyon jó az oldhatóságuk. A Lalsil termékkörnél közel egy évtizede kifejlesztették a HC technológiát, melynek lényege, hogy tonnánként akár 10 milliliter készítmény is elegendő.. Alapvetően nagyüzemi technológia, de egy kisebb állattartónál is készül 500 tonna savanyított tömegtakarmány, így számukra is megéri használni ezeket a készítményeket. Az állattartásban koncentrációnak lehetünk tanúi, hazánkban is az átlagos telepméret eléri az 500-600 szarvasmarhát.

A sertéstartók számára, ahol nedves, roppantott kukoricát takarmányoznak, speciális starterkultúrát ajánlanak. Ez nem csak lesavanyítja a kukoricát, s olyan módon nyújt aerob stabilitást, ami megakadályozza a penészgombák elterjedését.

Itt viszont a mag szárazanyag tartalma – optimálisan 60-75 százalék – határozza meg az alkalmazhatóságot, ennél magasabb esetében marad a kémiai tartósítás. „Érdemes az alacsonyabb szárazanyagot megcélozni, mert az állat is szívesebben fogyasztja”- tette hozzá Kovács Tamás.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szélesebb közönség felé nyit az épülő agrártechnológiai központ Angliában

Szeptemberben az egyetemisták előtt nyitják meg, jövő évtől pedig már a nagyközönség is látogathatja a legújabb fejlesztéseket bemutató agrártechnológiai központot. A kormány által is támogatott projekt a tervek szerint fogyasztókra is hatással lesz.

Menedék forró napokra

A francia országos állattenyésztési kutatóintézettel (Idele) és annak juhtenyésztési kísérleti központjával (CIIRPO) együttműködésben főiskolai hallgatók fejlesztették ki az Ovifresh néven bemutatott, 50–60 juh számára elegendő árnyékot nyújtó mobil árnyékolót.

Madárinfluenza - megakadályozható a vírusfertőzés

Az University of Edinburgh’s Roslin Institute kutatói laboratóriumban tenyésztett csirkesejtek DNS-e egy szakaszának génszerkesztési eljárásokkal végzett törlésével megakadályozták a vírusfertőzést.

Tejipar: látványos minőségjavulás

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legutóbbi agrárpiaci jelentése szerint az áprilisban felvásárolt nyerstejnek szinte teljes egésze, 99,7 százaléka extra minőségű volt, amire régóta nem volt példa.

Több ezer hektár legelőt ad bérbe a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

Mangalica: a fajta második újraélesztése

„Az elmúlt évben a mangalica egyesület hajója viharos vizekre került, de mind ez ideig sikerült a felszínen tartani azt!” Ez a nem túl vigasztaló kijelentés a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének debreceni közgyűlésén hangzott el. A tenyészetek száma tavaly csökkent, amiben közrejátszhatott az is, hogy április 23-án hazánkban is megjelent az afrikai sertéspestis.

Egy hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett a vágómarha-értékeítés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-IV. hónapokban - az előző évhez képest - az agrártermékek termelőiár-szintje 7,8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 11,7 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 0,8 százalékkal drágult.

Reményt keltő a burgundi nyúl helyzete hazánkban

A mesékből ismert Burgundia Franciaország középső területén található, innen származtatják a burgundi vörös nyúlfajtát, mely a múlt század derekán igen nagy népszerűségnek örvendett. Kialakulásában a helyi parlagi nyulak mellett a belga parlagi vörös is szerepet játszott. Később a megszilárdult burgundi vöröst felhasználták az új-zélandi vörös kialakításában.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...