Back to top

A jó szilázs titka

Legalább másfél évtizede van jelen a hódmezővásárhelyi kiállításon a Kokoferm Kft., amely 2019-ben ünnepli megalakulásának negyedszázados évfordulóját. A gyöngyösolymosi családi válalkozás az idei évtől az állati takarmányozás kapcsán megkapta a teljes Lallemand szilázs oltóanyag repertoárját.

„Míg korábban csak a Lalsil márkakört képviseltük, januártól a Sil-All, és a kifejezetten biogáz területe fejlesztett EnergySil is hozzzánk került”- mutatott rá, a cégvezető Kovács Tamás, hogy ezzel vált teljessé a portfóliójuk.

Kovács Tamás
Fotó: viniczai

Ár-érték arányban kiváló termékekkel vannak jelen a piacon, s olyan prémium készítményekkel, melyekkel jól lehet kezelni az anaerob stabilitást a szilázsoknál és szenázsoknál. A Lallemand szinte minden évben új készítményekkel lepi meg a felhasználókat. Néhány éves procedúra után áprilisban engedélyezték az új Lactobacillus hilgardii startert, melynek hatását idén már hazánkban is tesztelik a kukoricaszezonban, s jövőre már elérhető lesz az állattartók számára. A következő innováció – ami 2-3 év múlva jelenik meg piacon – a biológiai szénatartósítás. Kémiai tartósítószerekkel találkozhatunk a gyakorlatban, de ezek ára 3-4-szerese a biológiaiénak, ráadásul a biotermesztésben nem alkalmazhatók.

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni az állattenyésztést is érintő klímaváltozásból adódó változásokat”

- hívta fel a figyelmet a melegebb időszakoknak köszönhető súlyosabb gombafertőzésekre. A penészterhelés a szilázsban melegedést okoz, ami rontja a minőséget. Ezeket a problémákat lehet olyan speciális starterekkel megoldani, amelyek vagy propionsav baktériumot vagy Lactobacillus buchnerit tartalmaznak. Ezekkel a káros élesztők és baktériumok blokkolhatók. Erre a témakörre Gödöllőn június 18-ra szervezik a Szilázsakadémiát már ötödik éve. Az aerob stabilitás és aerob stabilizilás lesz az egyik fő témaköre, ahol elsősorban gyakorlati kérdéseket vesznek át. Emellett szó lesz arról is, ha nem alkalmazzák ezeket a készítményeket, jelentős veszteséggel járhat a gazdálkodás.

Az aerob stabilitás esetében nem csak a káros gombák blokkolása, elpusztítása a legfontosabb, hanem az erjedés folyamán olyan anyagok képződnek, melyeket az állatok is jobban hasznosítanak. Ezekkel olyan irányokba lehet a tömegtakarmányok összetételét módosítani, amelyből az állat közvetlenül profitál. Akár az emészthetőséget, ezáltal a takarmány hasznosulást is lehetne említeni.

Kevesebb takarmányt kell etetni, kevesebb kiegészítőkre van szükség, így nem csak gazdaságosabbá válik az állattartás, de több és jobb minőségű lesz a tej, s az állat kondíciója is javul.

Ezen a piacon erős a konkurencia. Egy cseh magazin több oldalon sorolja fel az elérhető siló startereket, melyen 20-30 konkurens cég, 60-70 terméke van jelen. „Ez nálunk sincsen másképpen”- magyarázta a szakember, sokan rendelkeznek savanyító starter kultúrával, amelyek nem tudnak mást, csak kedvezőbb irányba befolyásolják az erjedési folyamatokat. A mai top starterek viszont ezen túl az emészthetőségben, az aerob stabilitásban is többet nyújtanak.

A kanadai központú Lallemand családi vállalkozás ezen a területen 20-25 éve dolgozik, s fejleszt. Az állati takarmányozási központjuk a francia Toulouse-ban található.

Az oltóanyagaik por formátumúak, nagy hígítású berendezéseknél tökéletesen használhatók. Eltarthatóságuk 18 vagy 24 hónap, a baktérium összetételtől függően. Nagyon jó az oldhatóságuk. A Lalsil termékkörnél közel egy évtizede kifejlesztették a HC technológiát, melynek lényege, hogy tonnánként akár 10 milliliter készítmény is elegendő.. Alapvetően nagyüzemi technológia, de egy kisebb állattartónál is készül 500 tonna savanyított tömegtakarmány, így számukra is megéri használni ezeket a készítményeket. Az állattartásban koncentrációnak lehetünk tanúi, hazánkban is az átlagos telepméret eléri az 500-600 szarvasmarhát.

A sertéstartók számára, ahol nedves, roppantott kukoricát takarmányoznak, speciális starterkultúrát ajánlanak. Ez nem csak lesavanyítja a kukoricát, s olyan módon nyújt aerob stabilitást, ami megakadályozza a penészgombák elterjedését.

Itt viszont a mag szárazanyag tartalma – optimálisan 60-75 százalék – határozza meg az alkalmazhatóságot, ennél magasabb esetében marad a kémiai tartósítás. „Érdemes az alacsonyabb szárazanyagot megcélozni, mert az állat is szívesebben fogyasztja”- tette hozzá Kovács Tamás.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tényleg mosolyognak a kutyák?

Amikor a kutya kinyitja a pofáját, a szája sarka felfelé ível, a nyelve pedig kilóg, szinte minden embernek egyértelműen a mosoly jut eszébe erről az arckifejezésről. De vajon tényleg ez a helyzet? Ugyanazt az arckifejezést használnák a kutyák is, mint az emberek, hogy kifejezzék az örömüket, boldogságukat?

Emlékezzünk a nyúlpaprikásra!

Nagyszüleink sokkal gyakrabban ettek nyúlhúst, mi mi, manapság az egy főre jutó fogyasztás mindössze néhány deka. Valószínűleg azt is kevesen tudják, milyen egészséges fehérjeforrás. Ezen kíván változtatni a harmadik alkalommal indított marketingkampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a SPAR szervezésében.

Galambverseny életre-halálra

Akár a galambok Iron Manjének vagy Spartan Racejének is nevezhetnék azt a megmérettetést, ami a Fülöp-szigeteken zajlik. A veszélyes versenyen induló postagalamboknak mindössze 10 százaléka ér célba – a többiek a vad tengerek, ragadozók, perzselő hőség, vagy éppen tolvajok áldozatául esnek.

Egészséges marad egy ló, ha csak legel?

A fű kiváló tápanyagforrás, de sok tényezőtől függ, hogy önmagában elegendő-e a lovak egészségének fenntartásához.

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Mérgező alga pusztítja a lazacokat Norvégiában

Több millió tenyésztett lazac pusztult el Norvégia északi részén az utóbbi napokban egy mérgező alga miatt, és a helyzetet még nem sikerült ellenőrzés alá vonni - közölték a norvég hatóságok.

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Németországban csütörtökön döntenek a kakascsibék védelméről

A német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof) csütörtökön (május 23.) dönthet arról, hogy betiltsa a hím naposcsibék elpusztítását. A tojástermelők szerint azonban ha ez bekövetkezik, az tojáshiánnyal is járhat.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

A takarmányozás kihívásai - jelentős változások jönnek

„A növényi összetevők legújabb generációja a takarmányozás hatékonyságának növeléséért” címmel tartották Herceghalmon idén a Biomin Magyarország Kft. konferenciáját, melyre rangos hazai és külföldi előadók érkeztek. A megnyitón Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH regionális igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.